Putovanja
U trendu

Najbolji saveti kako da putujete jeftino

Kada god pomislimo na reč ‘putovanje‘ uvek nam se iznad glave kreira oblačić sa milion pitanja. Ona podrazumevaju uglavnom nedoumice kako finansijski to sprovesti u delo. Obično se prilikom izbora putovanja i načina na koji ćemo putovati ujedno otkriva i kakav smo tip osobe. Ukoliko detaljno planiramo putovanje, nastojat ćemo da putujemo tek kada obezbedimo veća finansijska sredstva.

S druge strane, postoje osobe koje su više sklonije slobodnijem razmišljanju i poimanju putovanja, sa većom spremnošću na rizik. Oni opuštenije pristupaju životu i puštaju da se stvari spontano dešavaju, umesto da ih nastoje kontrolisati ili planirati. Nećemo vas previše “gnjaviti” analizama niti isticati da je pogrešno biti takvi kakvi jeste. Jer, na koncu, postoje neke stvari karakteristične za našu ljudsku prirodu kao takvu, te koje su samim tim teško promenjive. No, prostora za promene uvek ima i ako vam to može poboljšati život, pokušajte ih primeniti na sebi. Posebno kada je o putovanjima reč.

Fokusiraćemo se na neke jednostavne savete koji vam mogu pomoći da jeftino putujete, a pritom sačuvate višak novca. Zapamtite, nije u šoldima sve.

Kupujte jeftinije karte

najbolji saveti kako da putujete jeftino
Najbolji saveti kako da putujete jeftino

Ukoliko na destinaciju putujete avionom, koristite prednosti interneta i potražite najeftinije karte. Nikada nije bilo više opcija da putujete nego danas, a upravo je konkurencija ta koja utiče da cene budu pristupačnije i jeftinije.

Budite fleksibilni kad je o datumima reč, analizirajte i putovanje planirajte u periodima kada većina drugih ne putuju.

Ukoliko nemate posao, to vam neće biti problem. Ukoliko ga pak imate, prilagođavajte svoje slobodne dane i odmor takvim datumima.

Nemojte rezervisati mesto u avionu

najbolji saveti kako da putujete jeftino
Najbolji saveti kako da putujete jeftino

Možda ste gledali emisiju u kojoj stručnjaci nude savete kako da preživite ukoliko se avion sruši i koje mesto nudi najveće šanse za preživljavanje u toj situaciji, te na osnovu toga odlučili da je bolje rezervisati željeno mesto u avionu. Ili, možda jednostavno želite da sedite bliže prozoru? Neovisno zbog čega mislite da je rezervisanje mesta dobra ideja, ukoliko želite uštedeti nema potrebe za dodatnim troškovima rezervacije sedišta. Mnoge aviokompanije dodatno naplaćuju rezervaciju mesta, a pošto je vaš cilj da uštedite novac, verovatno će vam biti svejedno gde sedite, budući da su sva sedišta ista, a šanse da se avion sruši manje od šansi da se ugušite u kadi dok se kupate.

Hodajte što više možete

putovanje
Najbolji saveti kako da putujete jeftino

Ovo je savet koji vam može biti koristan na više različitih načina. Prvenstveno, ako ste došli u grad u kojem nikada niste bili, kako ćete ga najbolje upoznati ukoliko ne izigravate klasičnog turistu i avanturistu? Najbolji način da upoznate dušu grada jeste da što više pešačite, hodate njegovim ulicama. Uočavajte zanimljivosti i osetite onu dozu intrige koja vas vuče da nastavite istraživati. Taksisti će vam uvek pokušati naplatiti više ako vide da ste turista. Dodatno davanje novca za autobus ili metro također je suvišan trošak.

Umesto toga, sve što trebate jesu vaše noge i iskrena želja da istražite grad u kojem se nalazite. U svemu tome uvek postoji mogućnost da upoznate lokalno stanovništvo bolje i da vam oni obogate putovanje zanimljivim pričama i anegdotama o tom mestu. Pored toga, hodanje je zdravo, umorićete se više, ali izgubiti dodatne kalorije. Sve to će vam samo pomoći da još lepše zaspite kada se navečer spustite u krevet.


Ponesite hranu sa sobom

najbolji saveti kako da putujete jeftino
Najbolji saveti kako da putujete jeftino

Poneti sa sobom hranu nikada nije loša ideja, jer će vam pomoći da uštedite novac za druge stvari i nema potrebe da se osećate neugodno zbog toga. Obično uzbuđenje koje putovanje donosi ‘ubija’ glad i smanjuje našu potrebu da jedemo, no ukoliko ste u avionu i odjednom osetite da vam se otvara apetit, nije loša ideja da imate nešto sa sobom što možete pregristi. Isto važi i za situacije kada ste stigli na destinaciju, a osetite glad. Unapred spakovani sendvič ili grickalite mogu poslužiti kao dobra ideja, jer ćete ispuniti potrebu za hranom, a uštedeti mnogo novca koji bi potrošili na skupoceni restoran.Kupujte hranu u supermarketima i jedite na jeftinim mestima

putovanje

Ukoliko ne možete poneti hranu sa sobom, improvizujte sa opcijama koje vam omogućuju da jedete, ali i što jeftinije prođete tom prilikom. To važi, naravno, samo ako vam razlog putovanja nije da upoznajete domaću kuhinju i kulinarske specijalitete. Ukoliko ne spadate u tu vrstu osoba, već jelo gledate samo kao sredstvo da oterate glad, posetite supermarkete i kupite namirnice koje možete sačuvati u sobu u kojoj ste odseli i iskoristiti je za doručak, ručak ili večeru.

Ako se pak odlučite da jedete na javnom mestu, novac možete sačuvati tako što ćete jesti na uličnim tezgama ili mestima koje lokalno stavnovištvo preporučuje, a gde ćete proći mnogo jeftinije u odnosu na popularna mesta i restorane.


Izaberite pravi smeštaj

putovanje
Najbolji saveti kako da putujete jeftino

Kada birate smeštaj u kojem ćete spavati, cena nije jedini segment koji trebate gledati. Za mnoge stvari potrebno je malo više pomučiti se da bi iskoristili maksimum iz njih, pa ništa drugačije nije ni kada istražujete i birate najbolju soluciju za vas.

Kada putujete u određeni grad, istražite koji ćete deo istog najviše istraživati i na osnovu toga izaberite smeštaj, hotel ili motel u kojem ćete odsesti. Ukoliko je vaš smeštaj previše udaljen od dela grada koji želite posetiti, a zamorno vam je da hodate previše, moraćete trošiti dodatni novac za prevoz, a to vam nije cilj.

Takođe, stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom biranja smeštaja su:

  • da li hotel/motel uključuje obroke i ture?
  • da li je piće uključeno u cenu
  • da li ima kuhinju u kojoj možete spremati svoju hranu
  • da li je doručak uključen?
  • da li nude iznajmljivanje bicikala

Istražite koje stvari možete raditi besplatno ili jeftino na vašoj destinaciji

putovanje
Najbolji saveti kako da putujete jeftino

Većina nas u životu ima želju da iskoristi maksimum iz svake situacije, a da pritom damo što manje sebe u tom procesu. Nekada je to dobro, ali uglavnom je loše, jer bez davanja maksimuma teško možemo očekivati da iskoristimo puni potencijal onoga što možemo postići. No, tempiranje i racionalno planiranje mogu biti jako dobre opcije kada je o putovanjima reč.

O zaboravljenim mestima u Vojvodini možete pročitati ovde, dok se tajne juga kriju ovde.

Mnogi veliki gradovi često nude besplatne ture i mogućnosti, tako da vam savetujemo da istražite sve besplatne stvari koje možete raditi na destinaciji na koju putujete, te da na osnovu toga uštedite i više novca. Jer, zašto plaćati nešto ako to možete dobiti besplatno?

Slično

Back to top button