PosaoKomunikacijaKorisni savetiRazno

Kako da izaberete pravog računovođu

Ako smatrate da su usluge knjigovođe nebitne i nepotrebne, trebalo bi da razmislite ponovo i da se malo udubite u zakone i propise. Brzo ćete uvideti da je ova usluga neophodna, što praktično znači da predstavlja značajnu finansijsku obavezu. U zavisnosti od okolnosti, knjigovođa vam može i pomoći, ali i odmoći. Ako se pitate kako da izaberete pravog knjigovođu, odgovor saznajte u nastavku teksta.

knjigovođa
Kako da izaberete pravog računovođu

Iako je angažovanje knjigovođe zakonska obaveza, imati dobrog savetnika i saveznika u svom standardnom timu je i neprocenjiva blagodet. Neophodno je da se, pre nego što izaberete pravu karijeru za sebe i pokrenete biznis, podrobno informišete o obavezama. Međutim, lako vam se može desiti da izvori vaših informacija budu zastareli, a možda čak i zlonamerni. 

Upravo iz ovog razloga je uvek bolje angažovati pouzdane stručnjake, npr. one koje nudi knjigovodstvena agencija, koju ćete pažljivo odabrati.

Knjigovođa i vi morate biti najbliži saradnici

Iako mu to nije u opisu posla, dobar knjigovođa daće vam i dobar finansijski ili pravni savet, ili će vam, u krajnjem slučaju, sigurno  preporučiti pouzdanog pravnika. U suštini, posao knjigovođe je da proknjiži dokument koji mu je dostavljen. Međutim, u današnjim uslovima teško da bi to moglo da zadovolji osnovne potrebe njihovih klijenata.

Ne tražite od knjigovođe da pronađe “rupe u zakonu”

Profit na vrhu prioriteta je sasvim legitiman stav svakoga ko radi. Međutim, rizici neetičkog poslovanja pre ili kasnije stignu na naplatu. Pošto razumete u kojoj meri je reputacija važna za svako poslovanje, imajte u vidu da zaobilaženje zakona koje biste očekivali od svog knjigovođe znači da on ne obavlja svoj posao po principima poslovne etike. Da li biste zaista poverili svoju firmu takvoj osobi?

Propisi, propisi…

Kada su u pitanju knjigovodstvene usluge, Beograd npr. pruža veliki izbor agencija. Treba obratiti pažnju i na to da li su one upisane u APR, kako je propisano Zakonom o knjigovodstvenim uslugama.

Ugovor o pružanju knjigovodstvenih usluga moći ćete da potpišete samo sa pravnim licem, koje se striktno pridržava Zakona o računovodstvu i ima neophodne sertifikate. Ovo morate imati u vidu kada birate one koji će imati uvid u svaki delić vašeg poslovanja.

Update za knjigovođe

Obaveza vašeg knjigovođe je da precizno i pravovremeno evidentira sve poslovne promene u vašoj firmi. Pored toga, i da vas isto tako obaveštava o eventualnim promenama zakona i primenama novih zakona. Njih u praksi ima toliko da će vam zadati glavobolje ako pokušate da radite sami, precenivši sopstvenu stručnost i informisanost.

Izuzetno je važno da imate razumevanja kada vam vaš knjigovođa nije dostupan zbog učešća na seminarima i obukama, jer knjigovođa koji stalno prati sve novine u vezi sa svojim poslom vama može doneti samo korist i zadovoljstvo njegovim radom.

Reputacija

Ako spadate u one koji su započeli svoj biznis u Srbiji u poslednje dve godine ili upravo planirate da otvorite svoje preduzeće, najverovatnije se najveći deo vašeg poslovanja obavlja na internetu.

Takođe, verovatno ste izabrali knjigovođu na osnovu tuđih iskustava i ličnog utiska, budući da vam je sasvim jasno kako funkcioniše sistem ostavljanja recenzija i komentara na kvalitet proizvoda i usluga u današnje vreme.

Ako se vaša firma bavi nekom specifičnom delatnošću koja zahteva visok nivo stručnosti, jer oblast vašeg poslovanja to iziskuje, najbolje je da svoje finansije poverite računovodstvenoj agenciji koja već radi sa sličnim klijentima i ima iskustva u vašoj branši. 

kako da izaberete pravog računovođu

Dostupnost i efikasnost

Nadamo se da niste od onih koji svoje saradnike zovu usred noći ako dobiju neku ideju ili im treba pojašnjenje neke nedoumice. Poštovanje tuđeg radnog vremena spada u osnove poslovnog bontona, ali u radno vreme i u nekim izuzetnim situacijama, vaš knjigovođa mora biti dostupan za sve što se tiče posla. Ukoliko imate utisak da nemate adekvatan odgovor od onoga kome poveravate brigu o svom poslovanju, najbolje je da produžite i tražite dalje.

Koliko košta usluga knjigovođe?

Cena zavisi od konkretne usluge, odnosno od toga šta knjigovođa konkretno radi. Ako ne znate dužnosti koje knjigovođa obavlja umesto vas, onda i ne bi trebalo da se cenjkate.

Kako kod nas nema univerzalnog cenovnika koji važi za sve knjigovođe (kako je to, recimo, slučaj sa advokatima), i u ovom slučaju se morate dobro raspitati i osloniti na tuđa iskustva.

Na vama je da procenu izvršite sami, na osnovu svojih potreba i utisaka, ali vam mi predlažemo da odaberete knjigovodstvenu agenciju sa dobrom reputacijom.

kako da izaberete pravog računovođu
Kako da izaberete pravog računovođu

Lojalnost

Ako postanete nepoverljivi ili prestanete da imate zajednički interes, to je jasan znak da je došlo vreme da okončate saradnju.

 I na kraju, ukratko, evo zbog čega je sve angažovanje kvalitetnog knjigovođe dobro za vas:

  • Imaćete više vremena da se bavite svojim poslom
  •         Imaćete više mogućnosti da se posvetite svojim klijentima
  •         Bićete fokusiraniji na napredovanje
  •         Nećete biti opterećeni time da ne napravite grešku u vođenju knjiga
  •         Uštedećete novac i sačuvati nerve.

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button