Kuća

Dom ~ kako osvežiti životni prostor i načiniti ga ugodnijim

Dom je mesto u kom provodimo najveći deo našeg života, mesto u kom se opuštamo i gde pronalazimo svoj mir. Stoga ne čudi da uređenje našeg životnog prostora može da utiče na naše raspoloženje, ali može i da otkrije dosta o našoj ličnosti. Od boje zidova, do nameštaja i osvetljenja, svaki element igra veoma bitnu ulogu. Stoga vam mi otkrivamo 6 saveta kako da osvežite svoj dnevni boravak/ spavaću sobu!

Boja zidova: prava boja za vaš dom

Kada govorimo o promeni životnog prostora boja zidova je jedan od najznačajnihjih elemenata.

Boja može dati privid manjeg prostora (ukoliko se koriste tamne boje poput crne ili braon), može uticati na vaše opuštanje, a neke boje čak mogu uticati negativno na raspoloženje (drečavo crvena). 

Najbolje boje za dnevnu sobu/spavaću sobu su:

dom ~ kako osvežiti životni prostor i načiniti ga ugodnijim
 • Bela je boja koja sadrži svih sedam boja irisa, a predstavlja savršenstvo, idealizam i jasnoću vida. Svetle je boje, simbol energije, čistoće i beline. Među najpopularnijim je bojama u domovima jer se prilagođava bilo kom okruženju i nameštaju i nikada nije banalna.
 • Boja breskve/narandžasta  je svetla boja koja daje dobro raspoloženje. Pogodno za ekstrovertne ljude i obično se koristi samo za jedan zid, kao u kuhinji kako bi se dao dašak originalnosti.
 • Krem boja je idealan primer elegantne boje koja izaziva osećaj mira i relaksacije, dok ujedno prostor čini širim.
 • Svetlo ružičasta je boja koja izražava blagost i plemenitost uma. Opuštajuće i vrlo pogodno za spavaće sobe. Boja koja ima hiljadu nijansi, sve do ljubičaste, sa kojom je moguće ‘igrati se’ stvaranjem alternativnih sredina.
 • Pastelno žuta je ukazuje na vedrinu i radost. Pogodno za kreativne ljude kojima je potrebna stalna stimulacija. Savršeno za dnevne prostore, pa je zato izbegavajte u spavaćim sobama.
 • Plava je smirenost, mir i emocionalna vedrina. To je boja koja smiruje i opušta u svim svojim nijansama. Obratite pažnju na nijansu koju ste odabrali, rizik je da takođe može stvoriti melanholiju. Obično se koristi za kuhinju ili spavaću sobu: u drugom slučaju je dobro izbegavati tamne nijanse plave, u slučaju da se odlučite da bojite samo jedan zid.
 • Zelena je boja vitalnosti. Kuće sa svetlo zelenim zidovima vesele su i druželjubive, samo preferirajte svetlije nijanse kako biste izbegli rizik od odmeravanja soba i pružili loš pogled.

Dom i svetlost

Pored boje zidova, bitna je i količina svetlosti koju određeni prostor primi. 

U slučaju da je soba pozicionirana tako da ne prima puno svetlosti, pokušajte da zamenite nedostatak prirodnog osvetljenja sa veštačkim. 

Možete nabaviti veliku sobnu lampu, ili nabaviti dekorativan svetla za plafon. Pored toga što će svetlost učiniti vaš životni prostor svetlijim i većim, ovi kućni dodaci će doprineti osvežavanju monotonog prostora.

Boja nameštaja

Iako smo već govorili o bojama zidova i njihivim značenjima, važno je napomenuti i boju nameštaja. Naime, previše različitih boja stvoriće „raznobojni haos“ koji ne prija očima.

Crvena fotelja, zelen tepih, krem kauč i žuti tapeti definitivno neće stvoriti osećaj harmonije i mira. Stoga bi idealno bilo odlučiti se za nekoliko relativno sličnih nijansi koje će se međusobno uklopiti, a ujedno se uklopiti i sa bojom zidova. Boje sa kojim gotovo nikad ne možete promašiti su bela, krem, crna i siva (neutralne boje).

 • Bela/krem boja zidova idealno će ići sa crnim,sivim ili braon nameštajem.
 • Boja breskve će idealno ići sa belim, krem ili braon nameštajem.
 • Žuta, zelena i plava će najbolje ići sa  sivim/crnim nameštajem, stvarajući tako kontrast između svetlih i tamnih nijansi.
 • Crno- bela kombinacija boja će idealno ići sa crvenim/zlatnim detalji

Biljke

Ono što definitivno može osvežiti prostor jesu biljke. Bilo da ih držite na terasi ili u dnevnoj sobi, zelenilo će razbiti monotoniju,ujedno prečišćavajući vazduh u vašem domu. 

dom

Postoje mnogobrojne vrste biljaka koje mogu da žive tokom cele godine, a prijatna sobna temperatura će vam omogućiti da održavate vaše biljno carstvo čak i tokom hladnih zimskih dana.

Imajte na umu da je i biljkama potebna svetlost, te stoga pokušajte da ih držite u osvetljenijim prostorijama.

Zanimljivost: Naučno je dokazano da gledanje u zelenilo otklanja umor u očima, stoga nije loše držati ih i u radnim sobama.

Detalji

Sitnicama se često ne pridaje velika pažnja. Upravo to je od velikih grešaka kada se uređuje dom. Sitnice koje imaju nesvakidašnji dizajn mogu razbiti monotonju boja, osvežiti i upotpuniti životni prostor.

Neki od detalja koje vam predlažemo da dodate u svoj dom, a posebno u svoju dnevnu/spavaću sobu:

 • Veliko ogledalo 
 • Umetničke slike
 • Sobna lampa
 • Mirišljave sveće
 • Zanimljiva saksija/vaza 
 • Zidni sat
 • Polica sa knjigama
 • Noćni stočić

Napravite razmeštaj: Feng Shui

Postoji milion načina da uredite vaš dnevni boravak/spavaću sobu. Jedan od njih je feng šui, drevna kineska veština koja diktira kako urediti životni prostor. Po feng šuiju, ovaj raspored će vam doneti mir, pozitivnu energiju i stabilnost.  

Feng šui pravila za spavaću sobu:

dom

Pre svega, feng shui Use fokusira na položaj kreveta, koji mora biti postavljen na desnoj strani sobe, nasuprot ulaza. Idealna orijentacija kreveta je uzglavlje okrenuto prema jugu, a podnožje nikada ne sme biti okrenuto prema vratima ili ogledalu. Zanimljivost koju ne znaju mnogi: prema feng šuiju, ivice nameštaja generišu negativnu energiju, pa je važno da ivice nikada nisu okrenuti prema krevetu. Konačno, za spavaću sobu feng shui preporučuje nežne boje poput plave i bele. 

Feng šui za dnevni boravak:

Dnevna soba je prostorija u kući u kojoj se gosti dočekuju i vreme provodi u društvu: raspored nameštaja i boje moraju stoga favorizovati razgovore i porodičnu atmosferu. Kauč mora biti postavljen blizu zida i ne sme biti okrenut prema otvorima poput vrata i prozora. Kauč mora biti okrenut prema ulaznim vratima , kako bi se oni koji uđu odmah osećaju dobrodošlim u gostoljubivom i toplom okruženju. Fotelje treba postaviti blizu zida kako bi pružio osećaj zaštite i sigurnosti onima koji sede. Takođe izbegavajte da ih postavljate blizu vrata i prozora kako biste izbegli promaju. Najprikladnije boje za feng shui dnevnu sobu su crvena i narandžasta. 

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button