Kuća

Fleke na garderobi? Evo kako da ih se rešite!

Sigurno vam se nekada desilo da isflekate najnoviji komad garderobe. Nakon što probate da se rešite fleke, često ste prinuđeni da bacite uflekanu garderobu. Međutim, to više ne mora biti slučaj! Mi ćemo vam pokazati na koje načine da efikasno uklonite fleke, a evo i kako!

Fleke od kafe

kafa
Fleke na garderobi? Evo kako da ih se rešite!

Ne postoji osoba koja se bar jednom nije isflekala kafom. Mrlje od kafe možete ukloniti na mnogobrojne načine:

1. Jabukovo sirće

Pomešajte dve kašike sirćeta sa šest kašika destilovane vode. Sipajte rastvor u bočicu sa raspršivačem, poprskajte fleku i ostavite rastvor da deluje narednih 15ak minuta. Nakon toga nežno četkom trljajte područje fleke sve dok ona ne nestane, a zatim nastavite sa uobičajenim pranjem. 

Kako bi uklonili mrlje od kafe sa svilene odeće, preporučljivo je potopiti tkaninu u rastvor koji čine dve čaše jabukovog sirćeta i litar vode. Poželjno bi bilo da uflekana odeća stoji u ovom rastvoru bar pola dana.

2. Belo vinsko sirće

Belo vinsko sirće je takođe vrlo efikasno u uklanjanju mrlja od kafe. Samo dodajte dve kašike belog sirćeta u čašu tople vode. Lagano natapajte fleku uz pomoć čiste krpe namočene u ovaj rastvor sve dok fleka potpuno ne nestane.

3. So i limun

Za uklanjanje mrlja od kafe sa pamučnih tkanina napravite kremastu smešu sa kašikom soli i limunovog soka, nanesite na fleku i pustiti da deluje oko sat vremena. Nakon sat vremena fleku isperite i komad garderobe operite u mašini za veš.

Fleke od vina

vino-čaša-flaša
Fleke na garderobi? Evo kako da ih se rešite!

1. Voda i tečni sapun: navlažite tkaninu toplom vodom u koju ste dodali tečni sapun. Lagano trljajte područje fleke, a potom komad odeće operite u mašini za veš.

2. Alternativna metoda umesto toga je pasta za zube, efikasna na suvim mestima. Nanesite pastu na mrlje od vina i pustite da deluje pre pranja. 

Na obojenim tkaninama ne koristite belu pastu za zube jer bi pasta mogla da promeni boju odeće.

3. Ako su vinske mrlje sveže, rešenje koje se odmah koristi je gruba so: so će upiti mrlju zahvaljujući svojim hemijskim svojstvima. Pustite da deluje pola sata, očetkajte, a zatim operite u mašini za pranje veša.

4. Takođe možete pribeći još jednom efikasnom rešenju: kukuruzni skrob i bikarbonat koji će vam pomoći da upiju vino sa tkanina. Pomešajte ih zajedno i nanesite sloj smeše na mrlju, pustite da deluje trideset minuta pre pranja.

Šta raditi sa starim mrljama od vina? 

  1. Veoma efikasan lek je limunov sok koji se sipa direktno na mrlju, bolje ako se pomeša sa malo tečnog sapuna. 

Pustite da deluje najmanje petnaest minuta pre pranja. Za nežne tkanine možete koristiti koncentrovani limunov sok.

2. Belo vino sa bikarbonatom: metoda posebno korisna za otporne tkanine. Belo vino prelijte preko mrlje, iscedite, a zatim pospite slojem sode bikarbone. Pustite da deluje nekoliko sati, povremeno prskajući malo vode, tako da soda bikarbona ostane mekana. Na kraju nastavite sa pranjem u mašini za pranje veša.

Fleke od ulja/masti

ulje
Fleke na garderobi? Evo kako da ih se rešite!

Fleke od ulja i masti su česte prilikom kuvanja, a evo kako da ih se rešite:

1. Upotrebite talk

Uzmite papirne ubruse i uklonite višak ulja, pazeći da mrlju ne povećate dalje. Stavite list upijajućeg papira ispod tkanine kako biste sprečili da ulje zaprlja drugu stranu. Potom pospite mrlju sa dosta talka i ostavite da deluje najmanje pola sata. Talk u prahu će upiti masnoću, pretvarajući se iz puderaste u kremastu konzistenciju.Kašičicom uklonite talk u odeći i ponovite postupak ako je mrlja i dalje prisutna. 

Ako je to slučaj, možete da premažete zamrljanu odeću talkom puštajući je da odstoji preko noći. Kao alternativu talku možete  probati i sa solju, brašnom ili kukuruznim skrobom, prateći isti postupak.

2. Sapun

Mrlje možete ukloniti i sapunom i hladnom vodom.  Zamrljani deo odeće umočite u vodu i prekrijte fleku sapunom. Za nekoliko minuta pojaviće se pena u skladu sa mrljom. Starom četkicom za zube trljajte obe strane tkanine kružnim pokretima. Zatim stavite odeću na vazduh i proverite da li je tretman bio efikasan. 

3. Deterdžent za sudove

Za sveže mrlje od ulja koristite deterdžent za suđe. Fleku pokrijte deterdžentom, ostavite da deluje desetak minuta,a potom isperite vodom i sirćetom. Zatim nastavite sa redovnim pranjem u mašini za pranje veša.

Fleke od kečapa

kečap-tost
Fleke na garderobi? Evo kako da ih se rešite!

Ne očajavajte ako ste se slučajno isflekali kečapom ili paradajzom. Evo šta vam može pomoći oko ovog problema:

1. Pospite bebi puder na fleku i ostavite da se puder osuši. Nakon par minuta lagano iščetkajte odeću, a potom je operite u mašini za veš. 

2. Rešenje kod ovakvih fleka je i glicerin. Pomešajte malo vode i glicerina u istoj razmeri, nakvasite odeću i ostavite da odstoji 15ak minuta a zatim operite.

Fleke od krvi

krv-fleka
Fleke na garderobi? Evo kako da ih se rešite!

Protiv mrlja od krvi najefikasnija rešenja su:

  1. Hladna voda. Pokvasite fleku hladnom vodom,utrljajte malo sode bikarbone. Starom četkicom za zube kružnim pokretima četkajte fleku. Ponavljajte tretman 15ak minuta,isperite fleku I komad odeće operite u mašini za veš.

2. Druga metoda za uklanjanje mrlja od krvi sa tkanina je belo sirće. Navlažite tkaninu u hladnoj vodi, natopite je sirćetom i ostavite da deluje pola sata. Nakon pola sata snažno istrljajte zamrljano mesto. Isperite hladnom vodom i operite kao i obično.

3. Ova metoda je takođe savršena za fleke od krvi. Pripremite rastvor vode i soli i stavite ga na pogođeno područje. So ima abrazivnu i dehidrirajuću moć i brzo će rastvoriti mrlju. Nakon ispiranja operite odeću hladnom vodom.

Fleke od trave

trava
Fleke na garderobi? Evo kako da ih se rešite!

Dečija igra u prirodi često sa sobom donosi fleke od trave. Najbolje ćete ih se rešiti na ovaj način:

  1. Potopite odeću u toplu vodu pomešanu sa bikarbonom. Ako je to osetljiva tkanina, pokušajte sa hladnim mlekom direktno na delu koji treba tretirati. Ovaj korak će vam omogućiti brže uklanjanje. Važeća alternativa mleku i vodi je alkohol.

2. Ako su fleke starije najbolje je upotrebiti limunov sok i bikarbonat

Pripremite ovu smešu u posudi i uz pomoć sunđera nanesite direktno na mrlju. Pustite da proizvod prodre duboko u tkaninu, tako da se prirodno odvoji. Izbegavajte izbeljivač jer rizikujete da oštetite tkanine. 

Fleke od flomastera/Penkala

fleke flomaster-marker
Fleke na garderobi? Evo kako da ih se rešite!

Često uz školarce, ruku pod ruku, idu mrlje od flomastera ili penkala. Ove fleke možete eliminisati na sledeće načine:

  1. Ako je odeća izrađena od svile, vune ili sintetičkog materijala, mrlju natopite mlekom i brišite pamučnom krpom,a potom isti komad odeće operite u mašini. Na pamuku možete umesto toga koristiti sapun ili sredstvo za odmašćivanje, pre nego što odeću stavite u mašinu za pranje na program od 30 ° C.

2. Ako mrlju uzrokuju markeri koji sadrže hemikalije, moraćete da koristite etilni alkohol, koji se uvek nanosi na pamučni bris ili na meku krpu. Nakon trljanja mrlje, nastavite sa brzim ispiranjem ruku, a zatim mašinskim pranjem.

Slično

Back to top button