Kuća

Neprijatni mirisi u kući – odakle dolaze i kako ih se rešiti?

Svakome se dogodilo barem jedanput u životu da oseti neprijatan miris u svom domu koji dolazi iz nekog uređaja, kao naprimer mašine za veš, frižidera ili usisivača. Kućni aparati zahtevaju i negu, to je ono u čemu greše mnogi, pa zaborave hranu kojoj je istekao rok u frižideru ili je slučajno usisaju, pa zaborave da očiste usisivač i sl. Međutim, čak i kada se ovo desi nemojte biti zabrinuti. Uz nekoliko praktičnih saveta neprijatni mirisi koji dolaze iz određenih uređaja biće zauvek eliminisani.

Kako očistiti frižider ?

Ovaj kućni uređaj je dobar sluga. Poseduje ga svaka kuća i bez njega bi bilo jako  teško funkcionisati. Međutim, to ne znači da se frižider mora zapostaviti usled obaveza. Ono što svako treba uraditi barem jednom mesečno jeste čišćenje unutrašnjosti frižidera. Ukoliko se to ne uradi dolazi do pojave neprijatnih mirisa koji se šire prostorijama kad god se otvore vrata uređaja.

Razlozi koji dovode do pojave neugodnih mirisa su različiti. Često se dešava da se hrana ne skladišti pravilno. Događa se da mnogi pakovanja hrane ne zatvore dovoljno dobro, pa dođe do prosipanja hrane koja nakon par dana počinje da širi miris iz frižidera. Ukoliko u frižider stavljate jela koja imaju jači miris poput roštilja, pasulja ili luka, obavezno ih dobro upoakujte u foliju ili činiju sa poklopcem.

neprijatni mirisi u kući – odakle dolaze i kako ih se rešiti?
Neprijatni mirisi u kući – odakle dolaze i kako ih se rešiti?

Drugi razlog je pokvarena hrana usled isteka roka. Povremeno pratite na pakovanju kada ističe rok trajanja te namirnice i na vreme je izbacite iz frižidera. Međutim, bez obzira na ove okolnosti, ovaj uređaj bi čak i kada nema problema trebalo čistiti povremeno. Najbolji prirodni način za čišćenje unutrašnjosti frižidera jeste čišćenje limunovim sokom. Hemijska sredstva nisu preporučljiva za čišćenje mesta na kojem se kasnije odlaže hrana, tako da trik sa limunovim sokom i vodom odlično pomaže. Takođe, mešavinom sirćeta i sode bikarbone postići ćete odličan efekat. Za prijatniji miris unutra možete ubaciti i zrna kafe ili  iskorišćene vrećice filter kafe.

Mašina za sudove kao uzrok neprijatnih mirisa

Neprijatni mirisi obično dolaze sa mesta gde ima puno vlage. Mašina za pranje sudova može ponekad biti potencijalni uzrok tih neugodnih mirisa. Komadići hrane koji se nakupljaju u mašini mogu prouzrokovati razvoj bakterija. Iz tog razloga trebalo bi povremeno proveriti da li su se zadržali ostaci hrane i pokupiti ih.

Kako biste sebi olakšali posao možete prilikom kupovine voditi računa da mašina ima program samočišćenja koji povremeno uključujete. Postoje i sredstva za osvežavanje mašina za pranje sudova, najbolje bi bilo konsultovati se na prodajnom mestu prilikom kupovine mašine. Ukoliko i to ne bude bilo od pomoći možete konsultovati vodoinstelatera koji bi očistio odvodne cevi.

neprijatni mirisi u kući – odakle dolaze i kako ih se rešiti?
Neprijatni mirisi u kući – odakle dolaze i kako ih se rešiti?

Neugodni mirisi iz mašine za veš

Još jedno mesto gde se svakodnevno stvara velika količina vlage je veš mašina. Zbog stalne oscilacije temperature vode, ali i korišćenje različitih deterdženata za veš, u ovom uređaju se često razvijaju bakterije koje kasnije izazivaju neugodne mirise. Pravilno održavanje ovog uređaja sprečiće njihov nastanak.

Održavanje mašine za veš je veoma jednostavno:

  • Redovno proveravajte fioke za deterdžent i odstranite sve naslaga koje su se tu nakupile;
  • Čistite gumu na bubnju veš mašine. Često se dešava da se tu nakupe različiti sitni predmeti koji su se našli u vešu;
  • Redovno čistite filtere;
  • Povremeno operate mašinu – uključite praznu mašinu na 90 stepeni uz dodatak sredstva za otklanjanje kamenca.

Kod korišćenja veš mašine savetuje se da oprani veš ne stoji dugo u bubnju, kao i to da se nakon pranja vrata mašine ostave otvorena dok se unutrašnjost potpuno ne osuši.  Povremeno možete limunovim sokom, sirćetom i sodom bikarbonom prebrisati unutrašnjost.

Usisivač i neprijatan miris

Pravilna higijena kuće podrazumeva i redovno čišćenje podova koje se ne može zamisliti bez usisivača. Čisti podovi omogući će vašim mališanima sigurno i zabavno igranje. Osim usisivačem podove je potrebno povremeno oribati čistim džogerom ili krpom, koristeći sredstvo za ribanje podova.

Većina ljudi uglavnom pribegava korišćenju usuivača jer time štede dosta vremena, nema čekanja kako bi se isušio pod, klečanja i pranja krpe. Međutim, zbog česte upotrebe može doći do javljanja neprijatnih mirisa iz ovog uređaja i to je ono što kvari utisak čiste kuće. Rešenje ovog problema je jednostavno: rednovno prazniti kesu ili posudu na svom usisivaču. Dešava se da slučajno usisate neki komadić hrane, a kada se sve to pomeša sa prašinom dolazi do mirisa koji kvare uživanje. Iz tih razloga usisivač treba čistiti nakon svakog ili svakog drugog sređivanja stana. Redovno proveravajte i cevi usisivača time ćete osim otklanjanja svake mogućnosti pojave nelagodnih mirisa, produžiti i životni vek uređaja bez kojeg ne može funkcionisati domaćinstvo.

Neprijatan miris: Dodatni saveti

Osim regularne kontrole kućnih uređaja, redovno održavanje kuće doprineće da u vašem domu vlada prijatna atmosfera. Prljavi veš odlažite na mesto koje je za to predviđeno, a s vremena na vreme proverite i odvodne cevi u kupatilu i kuhinji. Ne zaboravite da je to vaša najvažnija oaza gde provodite najviše vremena u dragocenim trenucima sa porodicom.

Slično

Back to top button