Kuća

Molerski radovi u domu – kako izabrati najboljeg izvođača

Molerski radovi bilo koje vrste mogu biti velika investicija kada je u pitanju adaptacija i uređenje stambenog prostora.

To se svakako odnosi na uredjenje enterijera i eksterijera. Kako biste bili sigurni da ćete angažovati dobrog izvođača za ove poslove, potrebno je identifikovati nekoliko stvari pre samog angažovanja određene firme.

Pravilno isplanirati obim radova u zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava

Budžet je jedan od najvažnijih faktora koji treba uzeti u obzir pre nego što se donese odluka o obimu radova, kao i o dostupnim potencijalnim izvođačima u regiji gde se postojeći objekat nalazi.

U zavisnosti od budžeta, moći će da se donese odluka o određenom kvalitetu materijala, kao i o pripremnim radovima koji se moraju obaviti.

Preporuka je potražiti izvođače iz neposredne okoline kako bi se uštedela značajna finansijska sredstva za transport opreme i ljudstva iz udaljenih mesta/gradova. Takođe, treba tražiti izvođače koji imaju odgovarajuće tržišne cene. Najskuplji izvođači ne moraju da budu i najkvalitetniji.

molerski radovi
Molerski radovi


Koja je najbolja opcija?

Potražiti firmu koja koristi standardne boje srednjeg cenovnog ranga. Pre odabira firme koja će izvoditi radove na vašem objektu, preporuka je sagledati više ponuda, jer se na taj način mogu uporediti cene, kao i kvalitet radova. Takođe, nije loše formirati listu potencijalnih izvođača.

Bez obzira koliko to delovalo kao kliše, ipak je bolje imati na jednom mestu sve prednosti i sve nedostatke svake firme kako biste doneli optimalnu odluku.

Valja razmotriti koji je najvažniji faktor koji biste želeli da uzmete kao presudan prilikom odabira izvođača. Da li je to cena? Ugled i renome firme? Blizina?

Ukoliko tražite firmu preko internet pretraživača, nije preporučljivo praviti uobičajenu grešku:

Naime, ne mora da znači da je baš najbolja i najpovoljnija prva firma koja se pojavi u vašoj pretrazi.

U praksi se pokazalo da su preporuke jedan od najboljih načina da se izabere dobra molerska firma.

Ukoliko je neko od vaših prijatelja, poznanika, komšija imao molerske radove, možete proveriti koliko je to kvalitetno urađeno. Možete dobiti informaciju iz prve ruke kakvo iskustvo su imali sa tom firmom.

Čitanje recenzija prethodnih klijenata takođe je dobar način za procenu kvaliteta kompanije. Većinu vremena visoko ocenjeni izvođači zapravo dobro rade svoj posao I drže do toga da reputaciju i ugled koji su godinama sticali ne uruše.

molerski radovi
Molerski radovi

Iskustvo kod firma za molerske radove

Firma koja je potrošila mnogo više vremena na usavršavanje zanata kroz dugogodišnji rad, za razliku od apsolutnih početnika, moći će da donese određeni nivo tehničkog znanja. Osim toga, obezbediće i brojne preporuke za koje se možete odlučiti.

Više iskustva znači manje grešaka, a manja je verovatnoća da će greške koje se dogode biti nerešive. Ukoliko i dodje do određenih problema tokom radova, lakše će se otkloniti, jer će to verovatno biti problemi sa kojima se iskusniji izvođač tokom svog dugogodišnjeg rada ranije sretao.

U poslednjih par godina dosta pažnje se pridaje bezbednosti na radu, kao i korišćenju adekvatne atestirane opreme koja zadovoljava određene standarde. Stoga je potrebno proveriti da li potencijalni izvođač ima zaposlene u svojoj firmi.

Ako su direktno zaposleni u toj firmi, potrebno je dati na uvid dokaz o osiguranju radnika. Ukoliko je izvođač angažovao druge podizvođače, oni bi takođe trebalo da imaju svu potrebnu dokumentaciju.

Postavite prava pitanja

Kada ste napravili svoju listu potencijalnih izvođača, vreme je da se obavi razgovor sa svakim od njih. U današnje vreme komunikacija je dosta olakšana, tako da putem email-a ili telefona možete dobiti sve potrebne informacije.

Jedan od razloga zašto klijenti nisu zadovoljni svojim izvođačem je što nisu postavljena prava pitanja pre nego što su angažovali određenu firmu.

Kada se odlučujete za nekog izvođača, evo koja biste pitanja mogli da postavite:

1)     Koliko dugo ste u poslu?

2)     Možete li da navedete bar tri poslednja klijenta?

3)     Da li imate trenutnu potvrdu o osiguranju radnika?

4)     Da li posedujete sopstvena vozila za transport opreme i ljudstva?

5)     Da li posedujete skelu ili se ista mora iznajmljivati?

6)     Koji je najbolji materijal za vaše potencijalne radove?

7)     Da li zapošljavate podizvođače ili imate dovoljno zaposlenih u svojoj firmi?

8)     Da li je preko Vaše firme moguće poručiti materijal i tako uštedeti određenu sumu novca?

9)     Da li dajete garanciju za svoj rad?

10)  Koliko brzo možete da završite posao?

11)  Da li je potrebno angažovati ljude za sredjivanje prostora nakon što se završe molerski radovi ili je to uključeno u cenu?

molerski radovi
Molerski radovi

Cena molerski radova

Cena je jedan od glavnih faktora koji će uticati na odabir određene firme. Uverite se da je prema dogovoru sve jasno.

Budite obazrivi kada se dogovarate sa izvođačima, kako po završetku radova ne biste ostavili prostora za dodatna plaćanja usled nekih nepredviđenih okolnosti.

Potrebno je obratiti pažnju kako na direktne tako i na indirektne troškove. Indirektni troškovi se uglavnom odnose na iznajmljivanje opreme ukoliko je izvođač ne poseduje. To se najčešće odnosi na skelu, kako je već ranije rečeno, kao i na dodatno angažovanje radne snage.

Brojni klijenti zaboravljaju da se raspitaju o tim troškovima i nakon početka radova se neprijatno iznenade kada ukupni troškovi premaše procenjene. Direktni troškovi su, sa druge strane, troškovi odabira materijala, boje…

Sve u svemu, ono što bi trebalo da tražite u proceni troškova je jasno definisanje svih aktivnosti koje plaćate i koliko će vremena biti potrebno za završetak radova.

Potrebno je uveriti se da ugovor sadrži sve ključne informacije o izvođaču: ime, adresu, broj telefona, kancelarije, plus sve detalje koji su sadržani u ranije dogovorenom obimu radova.

U ugovoru bi trebalo jasno navesti šta je uključeno u posao, a šta nije. Većina renomiranih molerskih firmi takođe bi trebalo da ima pisanu garanciju ukoliko dodje do oštećenja (ljušćenja, promene boje zidova) ranije nego što je garancijom predviđeno.

U idealnom slučaju izvođaču se plaća kapara u iznosu od 15-20% nakon što se dogovore svi detalji iz ugovora. Preporuka je ne uplaćivati velike količine novca za kaparu.

Molerski radovi ~ pripreme

Kada ste pronašli adekvatnog izvođača, šta je sledeće?

To su pripreme za obavljanje posla. Pošto prvenstveno plaćate molerima za krečenje, a ne za izmeštanje nameštaja, preporučujemo vam da uradite sledeće:

  1. Pomerite nameštaj- to je bitno iz dva razloga. Prvi je što ćete tako uštedeti vreme I smanjiti troškove, a sa druge strane zaštitićete nameštaj. Preporuka je nameštaj prekriti celofanom ili folijama.
  2. Uverite se da vašem moleru ne smeta nameštaj – ako nemate dovoljno prostora, deo nameštaja prebacite u drugu prostoriju dok se radovi ne završe. Ukoliko su i druge prostorije prepune stvari, potrudite se da bar najveći deo pozicionirate u sredini prostorije kako bi radovi mogli nesmetano da se odvijaju. Uklanjanjem svih predmeta sa zidnih površina, omogućićete molerima da na najbolji način odrade posao.
  3. Zaštitite utičnice i prekidače – Utičnice i prekidači su plastični i ukoliko dođe do kontakta sa farbom, biće potrebno dosta vremena kako bi se očistili i vratili u prvobitno stanje. Velike su šanse da ćete biti prinuđeni da kupite nove ako se postojeći pravilno ne zaštite.
  4. Dok se ne osuše zidovi, potrebno je voditi računa o kućnim ljubimcima (ukoliko ih posedujete) – Preporuka je da svoje kućne ljubimce predate na čuvanje dok su molerski radovi u toku.
  5. Ukoliko je moguće, svakako je dobro obezbediti prostoriju za molerski alat – U svakom trenutku će znati gde im se koji deo alata nalazi i samim tim će uštedeti vreme, a takođe i svoj novac.

Angažovanje profesionalne ekipe uštedeće vam vreme i novac. Strpljivo treba sagledati sve faktore i polako doneti odluku kome poveriti sređivanje svog stambenog prostora.

Izbalansirajte u odnosu na cenu, kvalitet i razmislite šta vam je od toga najvažnije. Na kraju, da biste pomogli budućim klijentima, ne zaboravite da ostavite recenziju na mreži za firmu koja vam je odradila renoviranje stambenog prostora.

Preporučujemo da pročitate:

Slično

Back to top button