Kuća

Kako se rešiti buđi i vlage sa zidova?

Da li ste u nekom uglu vaše kuće primetili pojavu buđi ili vlage? Nikako nemojte ignorisati prve znake da buđ „pušta svoje korene u vašem domu“. Vlaga i buđ ne nestaju same od sebe, zbog toga je važno da se potrudite da suzbijete ovu pojavu u vašem domu. U daljem tekstu saznajte kako ukloniti buđ sa zidova ne koristeći skupa hemijska sredstva, koja vrlo ćesto, nemaju nekog preteranog efekta i pritom kvare svežinu vazduha danima posle njihovog korišćenja.

Šta je buđ?

Buđ je mikroskopska vrsta gljive građena od nitastih hifa koje svojim enzimima razaraju podlogu. Osim toga što kvari lepotu zidova buđ može biti opasna i po vaše zdravlje.

Gde nastaje buđ?

Buđ nastaje tamo gde ima dosta vlage, tako da možemo reći da je vlaga preduslov za nastajanje buđi. Razmnožava se tako što mikroorganizmi buđi lebde vazduhom i kada padnu na vlažno mesto u vašem domu počinju sa intenzivnim rastom. Tako nastaje buđ koja može izazvati zdravstvene probleme. Međutim, buđ nije nešto što se ne može suzbiti. Daćemo vam nekoliko saveta uz pomoć kojih ćete lako zidovima vratiti sjaj.

Razlozi koji dovode do pojave buđi?

Prvi korak u vašoj borbi sa buđi jeste otkrivanje uzroka koji dovodi do njene pojave. Ovaj korak je najvažnij, jer ćete samo na taj, način kada suzbijete uzroke, sprečiti ponovnu pojavu buđi.

Ono što omogućava nastana buđi na zidovima vašeg stana ili kuće jeste:

  • Velika vlažnost vazduha u prostoriji (ovo je najtipičnije za pojavu buđi u kuhinjama, gde se stalno kuva, ima velikog isparavanja, a prozori su retko otvoreni; u kupatilu, zbog velikog isparavanja usled kupanja; u bilo kojoj drugoj prostoriji, gde je česta pojava sušenja veša)
  • Loša termoizolacija spoljašnjih i unutrašnjih zidova
  • Loši uslovi grejanja tokom zime
  • Nedovoljno provetravanje sobe

Kako ukloniti buđ?

Kada ste ustanovili uzrok nastanka buđi sledeći korak je uklanjanje iste. Kod borbe sa ovom neprijatnom pojavom važno je da ne odustajete! Vrlo verovatno nećete uspeti da iz prvog puta uklonite buđ, ali nemojte odustajati. Svakoga dana ponavljajte savete koje ćete pročitati u nastavku i budite sigurni da će se trud isplatiti i da će vaše prostorije zamirisati na svežinu.

Verovatno vam na pamet padaju skupoceni hemijski aparati, ali pre davanja novca na ove proizvode pokušajte sa najjeftinijim i bržim načinima da ukolonite buđ.

Hidrogen peroksid

Hidrogen peroksidje višenamenski proizvod. Pored lične ljudske higijene ovaj farmaceutski proizvod možete koristiti i za higijenu kuće. Efikasno deluje u otklanjanju prljavštine sa pločica i kuhinjskih površina na kojima često radite, ali ima veliku primenu i u slučaju kada je u pitanju otklanjanje buđi.

kako se rešiti buđi i vlage sa zidova?
Kako se rešiti buđi i vlage sa zidova?

Kako ga goristiti?

U praznoj boci koja ima raspračivač (može od iskorišćenog spreja za prozore) sipajte hydrogen peroksid, a zatim isprskajte po zidu na kome se nalazi buđ. Sačekajte 15-ak minuta, a zatim četkom za ribanje ili kuhinjskom žicom obrišite površinu.

Eterična ulja

Eterična ulja takođe mogu pomoći u otklanjanju buđi sa zidova. Međutim, njihov efekat je najkratkotrajniji, te ako se odlučite za ovaj način otklanjanja preporučuje se da postupak ponavljate svakog dana. Ulja koja imaju antibakterijska svojstva su najpogodnija za rešavanje ovog problema, a to su: ulje čajevca, eukaliptusa ili semena grejpfruta.

buđi
Kako se rešiti buđi i vlage sa zidova?

Kako koristiti?

Ulje pomešajte sa alkoholom ili vodom (takođe u bočici sa rasprašivačem), promućkajte i naprskajte zid gde se nalazi buđ. Nakon 15-ak minuta ribaćom četkom ili kuhinjskom  žicom obrišite.

Sirće i soda bikarbona

Verovatno ste do sada čuli da sirće nije proizvod namenjen samo ishrani, već se može koristi za otklanjanje fleka. Takođe, može se koristiti i u otklanjanju buđi sa  zidnih površina i njegovo dejstvo je vrlo efikasno. Može se koristiti zajedno sa Sodom bikarbonom.

Smesa sirćeta i sode bikarbone treba da izgleda kašasto (malo ređe od paste za zube). Zatim smesu nanesite na površinu na kojoj se nalazi buđ i ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon toga kuhinjskom žicom ili ribaćom četkom skinite smesu.

Takođe, sirće možete koristiti i bez sode bikarbone, tako što ćete pumpicom naprskati zid na kome se nalazi buđ, sačekati 15-ak minuta i obrisati.

Provetravanje

Svakodnevno provetravajte vaš dom bez obzira da li ste primetili pojavu vlage i buđi na vašim zidovima. Važno je provetravati prostorije poput kuhinje, kupatila, spavaće sobe. Barem 15 minuta dnevno držite otvorene prozore u svom domu, jer tako ćete sprečiti pojavu vlage koja je teren na kome nastaje buđ.

buđi
Kako se rešiti buđi i vlage sa zidova?

Nadamo se da ćete primenom ovih saveta uspeti da prevaziđete ovu neprijatnu i štetnu pojavu.

Slično

Back to top button