Recepti

Recept za užitak: Kako napraviti baklavu?

Najbolji recept koji će vam pomoći kako napraviti baklavu iz snova!

Postoje oni užici koji su univerzalni: isti su u svakom vremenu, situaciji. Za njih ne postoji pogrešno vreme. Baklava pruža jedan od takvih užitaka.

Da li se pitate kada probate baklavu u poslastičari ili kod drugih „kako napraviti baklavu“? U nastavku teksta pročitajte recept prema kome ćete u svom domu napraviti baklavu kao iz poslastičare.

Istorijat baklave

Baklava, kao poslastica, prvi put se javila u 15. veku i to na području Grčke. Kasnije su Turci usvojili provobitni recept baklave i razvijali ga sve do današnjeg oblika.

Vrlo je zanimljiv podatak da je Sultan Sulejman Veličanstveni uveo Paradu baklava. Na početku je baklava bila veoma skup dezert i mogli su je priuštiti samo najbogatiji.

Vremenom došlo je do modernizovanja baklave, tako da danas imamo baklavu sa suvim grožđem, sa čokoladom, sa plazmom. Ali, zauvek je ostala omiljena ona klasična baklava sa orasima.

Danas se najukusnija baklava pravi na području Bosne, a u Srbiji u Novom Pazaru. Recept koji postoji u Novom Pazaru stigao je do nas, a da li će naša baklava biti ukusna kao novopazarska, to je stvar umeća. Pogledajte i recept za indijske kolače!

kako napraviti baklavu? recept za baklavu
Recept za baklavu

Vrste baklave

Baklava je tradicionalni desert koji se može naći u različitim varijacijama širom Bliskog istoka, Turske, Grčke i Balkana. Evo nekoliko popularnih vrsta baklave:

Turska Baklava: Možda najpoznatija vrsta, često je napravljena od slojeva tanko valjanog testa punjenih orasima, pistacijama ili bademima. Preliva se sirupom od šećera ili meda.

Grčka Baklava: Slična turskoj, ali često koristi maslinovo ulje umjesto maslaca i ima više slojeva. Punjenje može uključivati orase ili bademe.

Libanska Baklava: Poznata po korištenju raznolikih orašastih plodova i manje slatkog sirupa. Često se koristi mešavina pistacija, oraha i badema.

Bosanska Baklava: Tradicionalno se pravi s orasima, a sirup sadrži manje šećera u usporedbi s drugim varijacijama. Testo je često deblje nego u turskoj verziji.

Sirijka Baklava (Baklawa): Specifična po svojoj teksturi i okusu, često se pravi s pistacijama i preliva sirupom sa ružinom vodicom.

kako napraviti baklavu? recept za baklavu
Kako napraviti baklavu? Vrste baklave

Azerbejdžanska Baklava: Ova varijanta obično uključuje slojeve testa punjene orasima, bademima ili pistacijama, a začinjena je kardamomom ili drugim lokalnim začinima.

Iranska Baklava (Baghlava): Ova vrsta se razlikuje po tome što često uključuje kardamom i manje slojeva testa, a punjenje može biti bogatije začinima.

Armenska Baklava: Često pripremljena s klinčićem i cimetom, dodajući jedinstvenu aromu tradicionalnoj mešavini oraha i sirupa.

Svaka od ovih verzija baklave ima svoje jedinstvene karakteristike u smislu sastojaka, začina i teksture. Preferencije za određenu vrstu često ovise o regionalnim ukusima i tradicijama.

Recept za baklavu

Za pripremu baklave sve što nam je potrebno jeste: kore za baklavu, 1 kg mlevenih oraha, 200 g prezli, 200 g šećera i 100 ml ulja.

Za sirup nam je potrebno 1 kg šećera, 800 ml vode i 1 limun.

Prethodno dobro zagrejte rernu i podmažite pleh uljem.

U jednoj posudi pomešajte mlevene orahe, prezle i 200 g šećera.

kako napraviti baklavu? recept za baklavu
Kako napraviti baklavu? Recept za baklavu

U plehu ređajte po dve kore za baklavu ili pitu (ima ih u bilo kom marketu), preko njih poprskajte malo ulja i mešavinu od oraha, a zatim sledeće dve kore.

Ovaj postupak ponavljati sve dok budete imali kora i smese od oraha. Kada stavite poslednje dve kore isecite baklavu na kvadrate ili romboide.

Stavite u rerni i pecite sve dok baklava ne dobije zlatnu boju. Osetićete i po mirisu koji se bude širio kuhinjom da je baklava pečena.

Sirup od 800 ml vode, 1 kg šećera i 1 limuna isecenog na komadiće spremite pre pečenja baklave kako bi se dobro ohladio, jer je vrlo važno napraviti kontrast: da baklava bude topla, a sirup hladan ili pak obrnuto, da sirup bude vreo, a baklava hladna.

Čim ste izvadili toplu baklavu iz rerne preko nje prelijte sirup, pokrijte folijom i ostavite da se ohladi.

Uživajte u baklavi!

Preporučujemo da pročitate:

Slično

Back to top button