Recepti

Kiseli kupus u tegli – Ljubitelj ste kiselog kupusa, a imate mali špajz, ovo je rešenje

Novembar je mesec kada se uveliko priprema zimnica, a za kraj te pripreme, po nekom nepisanom pravilu, uvek se ostavlja kiseli kupus u tegli.

Retko koja osoba ne voli ribanac kako ga mnogi nazivaju.

Pored toga što je ukusan i što se cele zime služi kao salata uz mnoga jela, a bez njega ne bismo mogli napraviti ni sarmu – nezaobilazno jelo tokom novogodišnjih praznika, ima i svoja lekovita svojstva, a o tome saznajte u nastavku teksta.

Tradicionalni kiseli kupus

Tradicionalni recept, po kojem su kiseli kupus spremale naše bake, zahteva da se kupus “kiseli” u drvenom buretu.

Recept je vrlo jednostavan. U zavisnosti od veličine bureta očiste se i operu desetak glavica kupusa (moze i 3, 4, 5, sve zavisi koliko staje u buretu), a zatim se poređaju.

U čistoj gazi se stavi 1 kg soli i doro zaveže. Bure se do vrha, odnosno da prelike kupus, napuni običnom hladnom vodom i na vrhu se stavi gaza sa soli.

So se vremenom polako topi i dopire do glavica kupusa. Posle nekog vremena stavi preko kupusa dobro oprani kamen.

Iako zvuči vrlo jednostavno, ovaj recept retko ko danas upražnjava. Mali stanovi, još mali špajz, prosto je nemoguće držati veliko drveno bure u stanu. Iz tog razloga donosimo vam moderniji način pravljenja kiselog kupusa.

kiseli kupus u tegli
Kiseli kupus sjajan je za zimske salate!

Kiseli kupus u tegli

Prema novijim receptima kiseli kupus možete pripremiti u tegli. Za jednu teglu od 1,5 kg potrebno vam je:

 • jedna veća glavica kupusa;
 • 2 kašike soli;
 • začini po želji (kim, lovor, kadulja, biber);
 • par zrna kukuruza kako bi kupus dobio žutu boju.

Kupus operite i sklonite spoljašnje listove pa isecite na sitno kao za salatu. Izribani kupus stavite u veću činiju pa posolite i dodajte začine po želji.

kiseli kupus u tegli
Kako se pravi kiseli kupus u tegli?

Kada ste to uradili primetićete da kupus sam stvara vodu, sačuvajte je za nalivanje. Šakom stavljajte kupus u teglu i pritiskajte rukom.

Kada napunite teglu dobro pritisnite kupus da se ne bi stvorio vazduh između, a zatim prelijte vodom koju je sam pustio.

Teglu nemojte odmah zatvarati poklopcem, već je prekrijte krpom ili folijom. U prvih nekoliko sati (24h) pritiskajte kupus kako bi pustio još vode, ukoliko voda ne preliva kupus napravite sami: u šoljici vode pomešajte malo soli i prelijte kupus sve dok ne bude bio pod vodom.

Nakon tri dana proveravanja da li se kupus ukiselio zatvorite teglu originalnim poklopcem i sklonite je na tamnom i hladnom mestu. U degustaciji možete uživati odmah! Prijatno!

kiseli kupus u tegli
Kiseli kupus u tegli – recept

Kiseli kupus je dobar za…

Kiseli kupus ima i lekovita svojstva, a razlog je veliki broj vitamina koje sadrži. U 100 g kiselog kupusa nalazi se čak 20 g vitamina C. Odličan je za varenje i ubrzanje metabolizma. Takođe, čisti organizam od tokisna.

Kiseli kupus, poznat po svojim lekovitim svojstvima, nudi brojne zdravstvene beneficije:

 1. Probava i Crijevna Flora: Sadrži probiotike koji su korisni za digestivni sistem. Probiotici pomažu u održavanju zdrave crijevne flore, što može poboljšati probavu i smanjiti rizik od nekih gastrointestinalnih poremećaja.
 2. Bogatstvo Vlakana: Vlakna u kiselom kupusu pomažu u regulaciji probave i mogu doprineti smanjenju rizika od zatvora.
 3. Smanjenje Rizika od Nekih Bolesti: Kiseli kupus može smanjiti rizik od nekih vrsta raka, posebno raka debelog crijeva, zahvaljujući antioksidantima i korisnim bakterijama koje sadrži.
 4. Zdravlje Srca: Sadrži kalij, koji može pomoći u regulaciji krvnog pritiska, te je stoga koristan za kardiovaskularno zdravlje.
 5. Jačanje Kostiju: Kiseli kupus je dobar izvor vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju.
 6. Smanjenje Težine: Niskokaloričan je i može biti koristan u dijetama za mršavljenje.
 7. Antiupalna Svojstva: Može pomoći u smanjenju upalnih procesa u tijelu.
 8. Mentalno Zdravlje: Postoje istraživanja koja ukazuju na povezanost zdrave crijevne flore s boljim mentalnim zdravljem.

Ipak, važno je napomenuti da prekomjerna konzumacija kiselog kupusa može dovesti do neželjenih efekata, poput nadutosti ili problema s visokim udjelom soli.

Preporučuje se umjerena konzumacija kao dio uravnotežene prehrane.

Preporučujemo da pročitate:

Slično

Back to top button