Zdravlje

Hipertenzija: prvi simptomi i lečenje

Koliko često se susrećete sa osobama koje pate od povišenog krvnog pritiska? Da li neko u Vašoj porodici ima ovaj zdravstveni problem ili ste baš Vi jedna od žrtava ove moderne bolesti 21. veka? Hipertenzija je bolest koja se ne javlja naglo, već ide postepeno iz faze u fazu. Naučite sve o ovoj bolesti i sprečite njen razvitak ukoliko ste uočili neke od simptoma.

Šta je to hipretenzija?

Hipertenzija je bolest koja je vezana za krvni pritisak, koji zavisi od snage srčanog mišića koji ubacuje krv u arterije pod pritiskom, zatim od količine krvi koja se ubacuje u arterije i od otpora koji pružaju krvni sudovi. Zbog promene rada srca i krvni pritisak se stalno menja. Krvni pritisak se penja i spušta u zavisnosti od fizičke aktivnosti osobe. Ukoliko dođe do stalne pojave povišenog krvnog pritiska ta bolest se naziva hipertenzija. Hipertenzija je hronična i nezarazna bolest.

hipertenzija: prvi simptomi i lečenje
Hipertenzija: prvi simptomi i lečenje

Dijagnoza hipertenzije se uspostavlja ako je sistolni (u narodu poznat kao gornji) pritisak iznad 140, a dijastolni (u narodu poznat kao donji)  iznad 90.

Optimalni pritisak kod čoveka je 120/80.

Hipertenzija je postala toliko raširena da statistički podaci pokazuju da svaka deseta osoba u Srbiji pati od ove hronične bolesti, a sve više je i mlađih osoba. Što je osoba starija rizik od hipertenzije je veća. Ako se ne otkrije na vreme i ne leči ispravno može dovesti i do smrtnog ishoda.

Koji su prvi simptomi hipertenzije?

Hipertenzija nastaje postepeno i vrlo često ljudi nemaju nikakve simptome. Obično prvi stepen hipertenzije prolazi bez simptoma. Sada se verovatno pitate kako prepoznati simptome? Merenje krvnog pritiska je najbolje rešenje. Čak i kada ne osećate nikakve promene u svom organizmu odite kod svog lekara i izmerite pritisak barem jednom mesečno. Aparati za merenje pritiska danas su postali jako dostupni, te bi svaka osoba trebalo imati i svom domu jedan. Jedino na taj način možete otkriti hipertenziju na vreme. Ukoliko ne otkrijete hipertenziju dok je u prvom stadijumu već za par godina vaše stanje može da dostigne ozbiljan nivo i da prateći problemi postanu očigledni.

Neki simptomi hipertenzije su:

 • Glavobolja;
 • Kratak dah;
 • Izraženo rumenilo lica;
 • Vrtoglavica;
 • Krvarenje iz nosa;
 • Slabljenje vida itd.

Visok krvni pritisak i bez simptoma može oštetiti Vaše krvne sudove i organe, posebno mozak, srce, vid i zato je važno na vreme ga otkriti. Vrlo često kasno otkrivena hipertenzija može dovodi do moždanog udara.

Koji su uzroci hipertenzije?

Kada je u pitanju uzrok hipetenzije javljaju se dva objašnjenja koja su dele hipertenziju na dve vrste:

 • Primarna i
 • Sekundarna.

Primarna hipertenzija češća je u praksi i njeno poreklo je ulavnom nepoznato, smatra se da više faktora utiče na pojavu ove vrste hipertenzije: genetika, fizičke promene i stil života.

Sekundarna hipertenzija obično se javlja naglo i uzrok je neke druge bolesti ili supstanci.  Npr. kod oboljenja bubrega, kod oboljenja srca, problema sa štitnom žlezdom,  kod alkoholihma, droge i sl.

Kako znati koliko je vaša hipertenzija ozbiljna?

Pre svega, svaki stepen hipertenzije je ozbiljan i nikako ne znači opuštanje ili zanemarivanje, ali svakako postoji podela stepena hipertenzije koja jasno ukazuje na razlike. Prikazaćemo Vam podelu koju je izvršilo Evropsko udruženje kardiologa:

 Gornji pritisakDonji pritisak
OptimalanIspod 120Ispod 80
NormalanIspod 12080 – 84
Povišen normalan130 – 13985 – 89
Hipertenzija 1. stepen140 – 15990 – 99
Hipertenzija 2. stepen160 – 179100 – 109
Hipertenzija 3. stepenVeći od 180Veći od 110

Lečenje hipertenzije

Kada je u pitanju lečenje povišenog krvnog pritiska veliku ulogu ima odgovornost samog pacijenta, jer je životni stil i inačin ishrane na prvom mestu kada je reč o lečenju ove hronične bolesti. Ako se hipertenzija ne leči može dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Ako bolujete od primarne hipertenzije sve što vam može pomoći da smanjite visok krvni pritisak jeste promena samog načina života i ishrane, ukoliko ta promena ne dovede do poboljšanja onda će Vam lekar prepisati odgovarajuće lekove.

Imajte na umu – sa hipertenzijom se živi! I uspešna terapija koju ćete koristiti, verovatno, do kraja života može Vas održati u životu jako dugo.

Kada je u pitanju lečenje sekundarne hipertenzije prvi korak jeste otkrivanje problema koji izaziva povišen krvni pritisak. Često se dešava da je sekundarna hipertenzija neželjeno dejstvo nekog leka koga uzimte, te će Vaš lekar pažljivo ispitati alergijsko dejstvo ukoliko uzimate neke lekove. Kada dođe do sekundarne hipertenzije onda će Vam, vrlo verovatno, vaš lekar prepisati određenu terapiju. To mogu biti:

 • Beta blokatori – lekovi koji utiču da vam srce kuca sporije i sa manje snage.
 • Diuretici – lekovi koji se nazivaju i vodene tablete i pomažu bubrezima pri uklanjanju viška natrijuma iz organizma.
 • ACE inhibitori – tablete koje sadrže angiotenzin koji uzrokuje stezanje i sužavanje krvnih sudova i arteraija i dr.

Ishrana je jako važan deo lečenja hipertenzije.

Izbegavajte masnu, začinjenu i brzu hranu, a pojačajte unos vlakana. Najjednostavniji način unošenja vlakana jeste ishrana na bazi biljaka. Jedite voća, žitarica, posnih proteina – riba.

Smanjite unos natrijuma u organizmu!

Smanjite unos slatkiša! Izbegavajte hranu koja sadrži dosta  šećera – tu spadaju gazirana i energetska pića, slatkiši i sl. Ukoliko osetite potrebu za šećerom pojedite neko voće.

Još jedna važna stvar prilikom procesa lečenja od hipertenzije jeste povećana fizička aktivnost (u skladu sa vašim godinama!). Fizička aktivnost je odlična za upravljanje stresom i zaboravljanje na svakodnevne probleme.

hipertenzija
Hipertenzija: prvi simptomi i lečenje

Prirodni lekovi za hipertenziju

Uvek možete koristiti prirodne lekove koji vam nikad ne mogu štetiti.

U lečenju visokog krvnog pritiska jako je koristan čaj od đumbira, laneno seme.

Čaj od đumbira se sprema veoma jednostavno, a ima višestruko pozitivno dejstvo na organizam.

hipertenzija
Hipertenzija: prvi simptomi i lečenje

Priprema:

Sipajte 2,5 dl vode u posudu i dodajte 1/6 kafene kašike đumbira u prahu. Kuvajte na umerenoj vatri 3-4 minuta. Skinite sa šporeta, ostavite da se malo prohladi i dodajte malo sveže ceđenog limunovog soka.

*Članak je informativnog karaktera i nije zamena za lekarsku pomoć!*

Slično

Back to top button