ZdravljeKomunikacijaZabava i slobodno vreme

ASMR AUDIO: šta su auditivni okidači + najbolji predlozi za opuštanje

U slučaju da volite da istražujete različite internet sadržaje, sigurni smo da ste naišli na neobičnu skraćenicu: ASMR. U slučaju da vas zanima značenje ove skraćenice ili, ipak, znate nešto o ASMR tehnici, ali ne dovoljno, na pravom ste mestu. Trudićemo se da vam objasnimo šta je, zapravo, ASMR, kako ga najbolje praktikovati. Međutim, sve ove teorijske teze ne znače ništa bez praktičnih primera. Zbog toga vam predlažemo nekoliko različih ASMR videa, u kojima možete otkriti nove tehnike mira i opuštanja.

Šta je ASMR i zbog čega mu se okrećemo?

ASMR je skraćenica za složenu odrednicu: autonomous sensory meridian response, odnosno autonomni meridijanski senzorski odgovor/refleks. Zvuči komplikovano, ali je zapravo vrlo jednostavno i sveprisutno. Naime, ovim nazivom se označava skup različitih fizičkih senzacija, jednostavnije rečeno žmaraca. Ti žmarci se najčešće šire od glave, kičmom, a nekada umeju da prouzrokuju i efekat ježenja ili golicanja.

Mogli biste se zapitati zašto bi, uopšte, iko želeo da se naježi? Odgovor je vrlo jednostavan: ASMR senzacija nema nikakve negativne efekte, odnosno, refleks prouzrokovan određenim okidačem izaziva isključivo zadovoljstvo. Takođe, nema nikakve veze sa seksualnim ili senzualnim sferama telesnosti. Pribegavanje ovim tehnikama šalje telu signal da je vreme za opuštanje i smirenje, zbog čega je popularan među anksioznim i napetim ljudima.

asmr
ASMR ima povoljne ishode na mozak

Nagla ekspanzija ASMR-a je sasvim logična i razumljiva stvar. Naime, ove tehnike su usmerene na izazivanje žmaraca i pozitivnih telesnih nadražaja, samim tim su usmerene ka konzumentu. Korona virus nas je naučio da se više okrenemo sebi, čime smo se udaljili od drugih. Zbog toga je usamljenost, često praćena insomnijom, kontinuiranim stresom i nemirom, postala nuspojava pandemije. Nedostatak dodira i fizičke bliskosti među ljudima, strah od ugrožavanja sebi bliskih, može potencijalno dovesti do depresije.

Izvođaći ASMR-a imaju različit pristup ovim tehnikama i mahom se fokusiraju na jedan određeni stil, po kome postaju prepoznatiljivi. Uočljivo je da je tehnika ono što izvođačima omogućava lakše prouzrokovanje senzacija: često su opremljeni kamerama i mikrofonima vrhunskog kvaliteta. Cilj je da slušalac/gledalac stekne utisak da je on sam objekat na kome se određena radnja vrši, ili da je prisutan neposredno pored radnje koja se izvodi. Mikrofoni su izuzetno osetljivi, tako se mogu da uhvate i najmanji šum. Zbog toga je i intenzitet senzacije snažniji.

ASMR tehnike su raznolike i postoji varijitet njihovih izvođača, u zavisnosti od toga šta vama lično prija i izazvija senzaciju. YouTube je platforma preko koje možete naći izvođača koji najviše odgovara vašem ukusu, ali, takođe, tog izvođača možete podržati pretplatom na njegov Patreon kanal, ukoliko ga ima.

Vrste okidača

Postoji više različitih tehnika kojima se izaziva senzacija, samo je važno pronaći onu koja vama lično odgovara. Nekim ljudima leži mljackanje, žvakanje, škripanje, drugima, pak, tiho čitanje, lupkanje ili čak agresivno i brzo govorenje.

Vodič kroz terminologiju: u slučaju da vam engleski nije jača strana, ovih nekoliko reči će vam značiti za snalaženje u svetu ASMR-a:

triggers-okidači
layered sounds-,,naslagani/slojeviti” zvuci, odnosno dva ista ili slična zvuka koja se prepliću
inaudible whispering– toliko tihi zvuci da su skoro nečujni
unintelligible whispering– zvuci koji se čuju, ali se reči ne razaznaju
tingly– golicljivo, senzacija koju izaziva okidač
finger flutters– ,,šuškanje” prstima, trljanje ruke ili prstiju jedne o druge
mukbang-
vrsta ASMR-a gde su izvođači okruženi hranom i okidači su mljackanje i žvakanje

Osnovna podela ASMR nadražaja je na auditivne, vizuelne i taktilne (dodirne). Mnogi izvođači kombinuju više različitih nadražajnih tehnika, ali je zbog prirode izvedbe auditivni sloj najzastupljeniji.

Taktilnih nadražaja i nema na internetu, jer oni podrazumevaju da ste vi direktni primalac, odnosno trpilac radnje. Takve nadražaje možete osetiti putem masaže, češljanja kose ili raznih akcija na licu: šminkanja, čupanja obrva ili tretmana lica. Međutim, izvođači ASMR tehnika putem mikrofona i videa se trude da vam što više približe taj ugođaj, te da steknete utisak KAO da se radnja izvodi na vašem licu ili kosi.

Auditivni nadražaji: vrste i načini sprovođenja nadražaja

asmr
Auditivni ASMR

Najviše prisutni među većinom ASMR izvođača, auditivni, odnosno zvučni okidači su i najteži za postizanje. Oni moraju ispuniti nekoliko kriterijuma da bi bili uspešni: zvuk ne sme biti glasan, ali ni pretih, treba uočiti koje reči mogu da izazovu senzaciju, a, u slučaju da izvođač lupka ili kucka o predmete, mora tačno znati koji zvuk će to kuckanje prouzorkovati.

Recimo: zamislite zvuk nasilnog prelaženja kredom preko table, a onda zamislimo kako bi zvučalo nežno prelaženje noktima preko kožne torbe. Uočljiva je razlika u prijatnosti zvuka, zar ne?

Auditivnih zvukova ima mnogo. Najopštija podela bi mogla da bude na one koji se proizvode GOVOROM i one koji se proizvode PREDMETOM/DELOM TELA.

Nadražaji koji se proizvode govorom mogu bili umirujući zvuci: izvođač tihim, umirujućim glasom vam poručuje nešto (priča o nekoj temi ili vas motiviše, hrabri, govori ugodne stvari…). Takođe, izvođač može ponavljati jednu istu reč koja ima umirujuće dejstvo (na engleskom je uočeno da su to relax, pluck, scratching, lower lash line… ). Osim toga, većina izvođača ima svoj specifičan zvuk koji ih izdvaja od drugih, neku vrstu zaštitnog znaka. Ti zvuci variraju od specifičnog izgovora neke reči, do sasvim nepoznatog, specifičnog zvuka (šuuup, sksksks, kkkkk itd…)

asmr audio: šta su auditivni okidači + najbolji predlozi za opuštanje
Šaputanje izaziva posebne telesne reakcije

U slučaju da vam više prija da slušate i da vam to izaziva senzaciju, treba da pogledate videe u kojima izvođaći čitaju knjige naglas, tiho-skoro nečujno-šapuću (inaudible whispering) ili šapuću nerazgovetno (unintelligible whispering). Tu je sav fokus na samom zvuku i na zadovoljstvu i umirenju koje on prouzrokuje, a ne na samom govoru ili temi.

Većina ASMR izvođača ima iskustva i sa drugom vrstom auditivnih okidača, onima koji se ne prouzrokuju govorom. Takvi okidači mogu podrazumevati lupkanje o sto, mikrofon ili neki drugi predmet, šuškanje prstima (finger flutters) ili trljanje šakama, češljanje (često koriste lutke ili ljude, te su zvuci autentični), okretanje listova knjige, sečenje raznih predmeta…Mogućnosti su bezbrojne. U slučaju da zna kako da pristupi tome, dobar izvođač ASMR-a može od svakog predmeta napraviti mogući okidač.

Spisak predloga različitih izvođača:

U slučaju da vam se dopadaju zvuci prouzrokovani govorom, a da je prisutno izraženo govorenje određenih reči, preporučujemo vam:

Ako, ipak, volite govorne okidače, ali vam ne prija izražajno govorenje, pogledajte:

Ako ste fan zvukova lupkanja, grebuckanja, trljanja ruku jedne o drugu, ali bez pričanja, možete pogledati:

Ako vam se više dopada da izvođač priča dok lupka o predmete, možete istražiti i:

Nadamo se da smo vam barem malo približili pojam ASMR-a, a posebno audio nadražaja. Uskoro stiže detaljno objašnjenje i vizuelnih, naravno, sa predlozima! Nadamo se da će ovi izvođači i njihovi videi uspeti da umire insomniju ili anksioznost, ili da vas, prosto, samo opuste. Lepo spavajte, laku noć!

asmr audio: šta su auditivni okidači + najbolji predlozi za opuštanje
Laku noć!

Slično

Back to top button