RaznoKorisni saveti

Kako uštedeti novac? – korisni saveti za štednju

Da li ste se nekada zapitali kako uštedeti deo novca od vaših mesečnih primanja i iskoristiti ga u neke pametnije i korisne svrhe? U današnjim uslovima retko kada ostane „višak“ novca koji se može skloniti na stranu i sačuvati kao ušteđevnina. Ipak, racionalana raspodela prihoda može dovesti do određene ušteđevine. U nastavku teksta pročitajte par saveta kako da uštedite novac.

kako uštedeti novac? – korisni saveti za štednju
Kako uštedeti novac? – korisni saveti za štednju

Štednja

Štednja novca je nešto što dolazi u kasnijim godinama života kada se susretnemo sa pravom ralnošću i onim što život zaista nosi. Stoga, štednja se uči kao s godinama. Za štednju je potrebna navika koja se stiče vremenom. Već nakon par meseci štednje, to će vam postati proces koji je sasvim normalan u životu odraslog čoveka.

U ranijem periodu ljudi su otvarali i štedne knjižice na kojima bi uplaćivali određeni deo novca. Imajmo u vidu da je ranije bio drugačiji standard, te je štednja bila dosta olakšana. Pored toga, starije generaije bile su disciplinovanije u odnosu na današnje. Verovatno se sećate vaših baka i deka, koji nisu kupovali nepotrebne stvari, kako su, kao što kaže stara narodna izreka, od dinar pravile dva.

Sa razvojem tehnološkog doba plate su ostajale iste, a cene namernica, odeće, prevoza, goriva i sl. su rasle. Tako da je pravi uspeh ukoliko nekome ostane novca do sledeće plata. Za štednju nema mesta u životu čoveka sa prosečnom platom u Srbiji. Ne smemo se zapitati šta je sa onima koji imaju minimalac.

kako uštedeti novac? – korisni saveti za štednju
Kako uštedeti novac? – korisni saveti za štednju

Za štednju je potreban plan

„Nemojte da štedite od onoga što vam je ostalo nakon što sve platite, već potrošite ono što vam je ostalo nakon što ste odvojili štednju“.

                                      – Savet bogatih

Ako ste odlučili da želite da štedite novac najpre napravite plan stvari koje su vam prioritet. Na papir stavite sve ono što vam je najpotrebnije tog meseca, a na ostale stvari zaboravite.

Najbolje je krenuti od hrane kao nečega bez čega ne možmo živeti. Korigujte dotadašnju kupovinu prehrambenih namernica. Smanjite kupovinu grickalica, slatkiša i sokova. Time ćete uštedeti i novac, a izbeći neželjene efekte koje pomenute namernice imaju (povećanje šećera, gojenje i sl.).

Svima nama se desi da nam ostane hrana od juče koja obično završi u kanti za smeće. Ne dozvolite da dođe do toga! Pojedite sve što ste skuvali. Time ćete ekonomično iskoristiti upotrebljene sastojke i novac kojim ste kupili iste. Vrlo često se ponavlja ista priča i sa hlebom koji nakon što ostane završi u kanti za smeće. Od starog hleba napravite tost ili prezle. Time ćete dobiti lepe grickalice, a nećete baciti hleb.

Druga stvar kod bespotrebnog bacanja novca jeste kupovina odeće koja je na akciji, a nije vam potrebna. Nemojte kupovati sve što je na akciji. Tako će vaš ormar postati prepun, a većinu stvari nećete obući više od dva puta. Isto tako, stare stvari nemojte bacati. Možete ih prodati na online grupama za prodaju polovnih stvari.

Odlazak na piće u gradu ne mora da bude vaša rutina. Umesto toga prošetajte parkom. S jedne strane nećete platiti kafu (koju možete popiti kod kuće) 200 ili više dinara, a sa druge strane povećaćete fizičku aktivnost, što poboljšava zdravlje u svakom smislu.

Povremeno na posao ili u gradu idite peške ili biciklom. Time ćete znatno uštedeti na gorivu.

Kako uštedeti? – Zapisujte koliko ste potrošili!

Nakon svake kupovine zapišite šta ste kupili i koliko ste novca potrošili. Time ćete imati bolji uvid u vaše trošenje novca na sitnice, koje vrlo često zaboravljamo pri svođenju bilansa.

Gotovina vs Kartica

Koliko puta ste posegli za plaćanjem preko kartice? Imajte u vidu da ovakvim načinom plaćanja imate manji uvid u cifri koju trošimo. Za bolju štednju plaćajte gotovinom. „Bolnije je“ u odnosu na karticu i nateraće vas da vodite računa o onome šta kupujete.  

kako uštedeti novac? – korisni saveti za štednju
Kako uštedeti novac? – korisni saveti za štednju

Sa sobom nosite samo onoliko novca koliko vam je potrebno

Jedna od lošijih navika je da sav novac nosimo sa sobom pri izlasku u grad. To je pogrešno ukoliko planirate štednju. Ponesite sa sobom samo onoliko koliko vam je potrebno za namenu zbog koje ste krenuli u grad. Kada imamo više novca opušteniji smo i vrlo često čim vidimo nešto što nam se svidi, pokleknemo i kupimo.

Kako uštedeti na štetnim stvarima?

Ukoliko ste pušač, pokušajte da spojite dve korisne stvari – da smanjite pušenje i uštedite novac. Onaj novac koji biste dali za paklicu cigareta sklonite sa strane.

Kako uštedeti? – zaključak

Za štednju je potrena dobra organizacija i pre svega čvrst cilj. U tom slučaju motivacija za štednjom će biti veća. Iako je prilično teško, sigurno se može uspeti. Pridržavajte se napisanog plana i na kraju meseca pametno iskoristite ušteđeni novac.

kako uštedeti novac? – korisni saveti za štednju
Kako uštedeti novac? – korisni saveti za štednju

Slično

Back to top button