ObrazovanjeIstorijske zanimljivostiRazno

DA LI STE ZNALI: Prvi bibliotekar u Srbiji bila je žena

Prvi upravnik biblioteke u Srbiji bila je žena – Marija Ilić Agapova

da li ste znali: prvi bibliotekar u srbiji bila je žena
DA LI STE ZNALI: Prvi bibliotekar u Srbiji bila je žena

Marija Ilić rođena je u selu Pađene u blizini Knina 1895.godine. Poticala je iz veoma imućne i ugledne porodice vinograda koja je mogla da joj omogući školovanje isto kao i njenoj braći. Bila je najmlađa od trinaestoro dece i još kao devojčicu interesovale su je knjige, svet i istorija. Bila je jedna od prvih školovanih Srpkinja svog kraja. Školovala se na ruskom Institutu za devojke na Cetinju, završila je Državnu realku u Splitu, a u Zagrebu je doktorirala na Pravnom fakultetu i stekla srednjoevropski doktorat.

Nakon završenog doktorata odlazi u Beograd gde počinje da se bavi advokaturom. Ipak zivot je odvlači na neku drugu stranu i stare ljubavi. Nakon 3 godina bavljenja advokaturom okreće se bibliotekarstvu i muzeologiji. Kao strastvena zaljubljenica u istoriju i knjige tu nalazi svoje mesto gde će nastaviti da razvija svoja interesovanja.

Tih godina počinje da radi kao referent Opštinske biblioteke u Beogradu i unosi brojne novitete. Slobodnog i otvorenog uma pokreće ideju osnivanja muzeja sa galerijom slika i arhiva. Ubrzo zatim organizuje konkurse za novi grb grada Beograda. Kao ambiciozna žena i predana svakom poslu koji je radila borila se kao lav za svoje mesto u muškom svetu. Podizala je svest o važnosti čitanja kod dece i omladine, zalagala se za usavršavanje bibliotekara, kao i povezivanje bibliotekara na međunarodnom nivou. Vodila je upornu borbu za prava žena i zalagala se za ravnopravnost.

da li ste znali: prvi bibliotekar u srbiji bila je žena
Foto: Biblioteka grada Beograda – Naslovnica prvog izdanja

Marija Ilić Agapova napisala je veliku ,,Ilustrovanu istoriju Beograda,, za decu, po narudžbini gradskih odbornika, povodom 125.godišnjeg oslobađanja Beograda od Turaka.

Bistrog uma i sposobna da sama krči svoj put bila je veliki borac za ženska prava i napisala mnogo radova na tu temu. Govorila je Francuski, Česki, Ruski, Italijanski, Nemački, Engleski. Kao lektorka prevodila je sa Italijanskog i Ruskog.

Po završetku II svetskog rata i oslobađanja Beograda sramno je otpuštena iz službe od strane komunista, jer je u vreme nemačke okupacije nastavila da radi na svojim funkcijama.

Marija Ilić ostaje heroina koju treba pamtiti kao nekog ko je stajao hrabro i borio se za svoja uverenja kada je bilo jako teško opstati za jednu ženu u muškom svetu.

Slično

Back to top button