Korisni saveti

Početnici u teretani: Kako ne odustati od željenog cilja?

Koliko puta u životu ste rekli sebi: „Od ponedeljka krećem da vežbam“ ili „Uh, moram u teretanu…“? Verovatno mnogo puta. I skoro svaki put stali ste upravo na toj rečenici i nastavili da krijete onaj stomačić ispod široke majice, ignorišete signaele najbližih koji vam svakim pogledom govore da ste DEBELI.

Dobro. Dosao je i taj dan da ste skupili hrabrost da odete u taj čuveni objekat gde se po nekom nepisanom pravilu šetkaju najzgodniji frajeri i ribe, a vi, naravno, ne pripadate tom krugu. Obično se kod početnika javlja strah od tog prvog susreta sa svim tim ljudima, sa prostorijom, spravama i „tim svetom“.

početnici u teretani: kako ne odustati od željenog cilja?
pixabay.com

Kako ne odustati?

Prošao je prvi trening i vaša očekivanja su delimično ispunjena. Dobro raspoloženje, motivisan trener, osmesi ljudi oko tebe. Pričate sa nekom bliskom osobom i prenosite impresije, dok u vama raste strah od nastavka puta koji već od prekosutra morate nastaviti – ponovni odlazak u teretanu i sve ispočetka.

Kako se obući?

Jedna od večitih dilema, naročito ženskog pola, jeste šta obući i da li postoji određeni dreskod u teretani? Odgovor je – Ne. Obucite ono u čemu ćete se vi osećati najudobnije. Nekome je udobno da nosi kombinezone za gym, koji su uglavnom preskupi, a neko se najlepše oseća u običnim helankama i majici. Niko vas neće posmatrati drugačije ukoliko se na vašim helankama ocrtavaju linije donjeg veša ili ako na njima nije logo neke poznate marke. Sve su to predrasude koje postoje među ljudima i dodatno utiču na početničku nesigurnost.

početnici u teretani: kako ne odustati od željenog cilja?
pixabay.com

U teretani ste: Ne gledajte se u ogledalu – molim vas!

Dobro vam je poznato da se u teretani svuda oko vas nalaze ogledala. Zanemarite ih koliko god vam je teško da ne pogledate izmorenu, zarumenelu i raščupanu osobu preko puta vas. Jednoga dana moći ćete sa ponosom da se pogledate, ali sada verovatno nije taj čas, pa ne otežavajte sebi tako što ćete osuđivati svoje butine, stomak, ruke ili podbradak. Prođu i mnogo krupnije stvari u životu, podbradak je najmanja stvar koja bi trebalo da vam stvara pritisak i osećaj manje vrednosti.

Niko ne veruje u vas…Pa, verujte sami!

Još jedna stvar sa kojom se susreću početnici u procesu menjanja nezdravih navika jeste to što niko ne veruje u njih. Roditelji, prijatelji, partneri… Svi su skoro pa ubedjeni da će i to biti samo jedan od bezuspešnih pokušaja. U očima trenera vidite da je čak i on skeptičan i da vam se podsmehuje, misleći „nema šanse“.

početnici u teretani: kako ne odustati od željenog cilja?
pixabay.com

Niko ne gleda u vas, budite bez brige

Imate osećaj da dok vi gledate u sat i mislite u sebi „Kada će više proći ovih sat vremena“, u vas gledaju svi prisutni. Verovatno nije tako. Svako je došao tu sa određenim ciljem i sigurno neće posmatrati ostale. Fokusirajte se na sebe i mislite na svoj cilj i ono zbog čega ste baš tu gde jeste.

Slično

Back to top button