PutovanjaIstorijske zanimljivosti

Temišvar – zašto posetiti baš ovaj grad?

Bliže nam se praznici. Agencije u ponudi imaju različite destinacije po pristupačnim cenama. Ukoliko se opredelite za Temišvar, u nastavku možete pročitati šta vas tamo očekuje, po čemu su čuveni pojedini trgovi, kulturnoistorijske znamenitosti, gde možete napraviti najlepše fotografije i jesti ukusnu hranu koja nije skupa.

Gde se nalazi „Mali Beč“?

temišvar
Mala mapa Temišvara i znamenitosti. Preuzeto sa kaonadlanu.blogsport.com

Temišvar se nalazi na obodu banatske ravnice, u zapadnom delu Rumunije. Tačnije, smešten je u rumunskom delu Banata. Jedan je od 5 najvećih rumunskih gradova (po veličini je četvrti po redu). Broji više Srba nego bilo koji drugi grad u ovoj zemlji. Zanimljivo je pomenuti, pored srpske nacionalne manjine, u Rumuniji su prisutne i nemačka, kao i mađarska manjina. Ovde se nalazi sedište Eparhije temišvarske, Srpske pravoslavne crkve. Takođe, u Temišvaru je smešten i Savez Srba u Rumuniji kao i srpski nedeljnik „Naša reč“. Drugi naziv, Mali Beč, potiče iz perioda kada je grad bio pod Habzburškom monarhijom. Nastao je zbog arhitekture i celokupnog izgleda koji asocira na stari deo Beča. Grad je dobio ime po reci Tamiš koja teče 10 km odatle. Skrenuli su njen tok tako da kroz Temišvar sada protiče samo reka Begej.

Temišvar: istorijske zanimljivosti

Ljubitelji najzastupljenijih poroka, piva i cigareta, trebalo bi da znaju da je prva pivara u Temišvaru otvorena 1718. Godine. Uskoro je sa radom počela i duvanska industrija. U 2. Svetskom ratu, grad nije mnogo stradao, ali su kasnije nastupila teška vremena. Upravo je u ovom gradu podignut ustanak protiv vlasti Nikolaja Čaušeskog, kada je počela Rumunska revolucija 1989. Godine.

Na putu do Temišvara

Od granice do ovog grada, ima oko 60 km. Dok se ne stigne do odredišta, prolazi se kroz sela: Moravita, Denta, Voiteg i Sag. Pomerite sat za čitav čas unapred nakon ulaska u zemlju. Čim dospete u grad, sačekaće vas zelenilo i mnoštvo cveća, posebno ruža.

Kako plaćati u Rumuniji i kakve su cene?

1 rumunski lej vredi otprilike 24 srpska dinara.

Za naše standarde, cene nisu niske, ali ni veoma visoke. Onoliko novca koliko biste potrošili u Srbiji za obroke i napitke, potrošićete i ovde. Ipak, većina turista ne preporučuje šoping u ovom gradu jer su cene često i više nego kod nas. U ulici Alba Iulia, do koje se dolazi nakon obilaska Trga pobede i prolaska pored Opere (ulica desno), postoji Turistički info centar. U centru ćete naći odlične mape grada. U blizini su i menjačnice gde je kurs bolji nego u tržnim centrima. Tu se nalazi i suvenirnica, kao i restoran Karađorđe za koji ne čudi što turisti iz Srbije tu najčešće ručaju.

Centar Temišvara – „Cetate“

temišvar

Reč je o gradskom jezgru odakle je najbolje poći u obilazak grada. Reč – Cetate znači – tvrđava. Nekada je na ovom prostoru postojala tvrđava Temišvar. Poznata atrakcija je dvorac Hunjadi koji je nekada predstavljao centralni objekat pomenute tvrđave. U njemu se danas nalazi muzej Banata gde ćete videti eksponate kao što su neolitska grobnica, najveća kolekcija leptira u Rumuniji, kao i kolekcija prepariranih ptica. Ovaj dvorac su davno izgradili mađarski carevi. Zbog zaštite, zidine nekadašnje tvrđave su ga okruživale sa svih strana. Jedan od vladara koji je dvorac koristio kao svoju rezidenciju bio je i Sibinjanin janko tj. Janko Hunjadi po kojem je dvorac i nazvan.

Simbol činjenice da je Temišvar prvi grad u Evropi koji je dobio električno ulično osvetljenje je fenjer, smešten ispred samog dvorca. Na samom završetku nekadašnje tvrđave, je „Bastion Tereza“, jedan od 9 bastiona temišvarske tvrđave, čuven po neosvojivosti. Inače, bastion je petougaono istureno utvrđenje u sklopu bedema tvrđave koje služi za bočno obezbeđenje građevine i sa koga se od neprijatelja brane drugi delovi bedema.

Turističke atrakcije u Temišvaru, skoncentrisane su oko 3 najveća gradska trga: Trga ujedinjenja, Trga pobede i Trga slobode.

Trg pobede i Temišvar

Trg pobede je najznamenitiji po tome što je baš na ovom mestu proglašena vest da je Temišvar prvi oslobođeni grad u revoluciji 1989. Godine. Naime, to je označilo pad komunizma i vladavine diktature u zemlji. Krvava revolucija je naposletku okončala despotsku vladavinu porodice Čaušesku koja je trajala čak 21 godinu, kao i 42 godine komunističkog režima u Rumuniji. Sa građenjem zgrada koje postoje i danas na trgu, počelo se kada je srušena temišvarska tvrđava. Dvor Lojd je prva zgrada podignuta na trgu između 1910. I 1912. godine.

temišvar - zašto posetiti baš ovaj grad?

Danas je to Dvor Politehnike i sedište Rektorata. Nakon dvora, počele su da niču i druge zgrade u stilu secesije iako je ovaj pravac u arhitekturi negde u sličnom periodu počeo da slabi. Naići ćete i na dvor Nojhaus, Marblov dvor, dvor Daurebah, palatu Sečenji i druge. Valja znati da se u palati Sečenji može napraviti predah i uživati u kolačima poslastičarnice koja se u njoj nalazi.  Šetajući, ugledaćete i kip vučice koja doji Romula i Rema. Kip je podignut 1926. Godine a postoji u svim gradovima koji su pod izrazitim rimskim uticajem.

Zanimljiva je legenda koja se vezuje za obližnju fontanu Ribica. Veruje se da nijedan ljubavni sastanak pored ove fontane ne može biti uspešan.

Na početku i na kraju šetališta nalaze se dva reprezentativna zdanja: Rumunska pravoslavna katedrala i Opera. Katedrala je posvećena Svetim trima jerarsima. Njena spoljašnjost jeste živopisna, ali dva važna istorijska dokumenta koja se čuvaju unutra privlače veliku pažnju. Reč je o beogradskom jevanđelju i Propovedima mitropolita Vaarlama na rumunskom jeziku. Budući da je ulaz u katedralu besplatan, obavezno je posetite. Katedrala je poznata i po tome što su ustanici 1989. ginuli baš na njenom stepeništu. Njima je i posvećen spomenik Raspeće podignut prekoputa katedrale.

Nakon što obiđete sva gorepomenuta zdanja, stižete do Opere. Bečke arhitekte su je izgradile 1872. Godine. Bili su to najčuveniji projektanti pozorišta tog vremena u Evropi: Helner i Felner. Ova je zgrada obnavljana nekoliko puta jer je gorela u požaru u više navrata. Na fasadi ćete ugledati Trijumfalnu kapiju, naslonjenu na 3 arkade. U toj istoj zgradi pored same opere, zanimljivo je znati, danas rade tri državna pozorišta: rumunsko, mađarsko i nemačko. 

Trg slobode

Današnji naziv trg nosi iz perioda već pomenute revolucije. Nekada je predstavljao civilni deo tvrđave bez zidina. Tu je postojala gradska pijaca. Takođe, tu su se nalazile i vojne institucije, kao i gradska opština. A šta ćete danas pronaći na ovom trgu? Naići ćete na staru opštinu u baroknom stilu, gde je nekada bila najlepša sala za igranke u gradu. Takođe, tu je i jedna od najstarijih temišvarskih zgrada – Komanda garnizona. Možete se fotografisati i pored biste poslednjeg dačkog kralja Decebala. On u ovoj zemlji ima status nacionalnog heroja. Takođe, spomenik Device Marije se nalazi u centralnom delu trga.

Trg ujedinjenja

Ovaj trg je nekada bio glavni trg u gradu za organizaciju značajnih manifestacija. Najvažnije gradske institucije nalaze se upravo ovde, a i najlepše zgrade u baroknom stilu. Pomenućemo katoličku katedralu gde je sahranjeno mnogo značajnih istorijskih ličnosti. Prekoputa se nalazi Srpska pravoslavna crkva. Impozantnošću i lepotom izdvaja se i barokni dvor. Danas je to muzej umetnosti. Izgrađen je u stilu baroknih bečkih dvoraca iz 18. Veka. U Banatu se ova zgrada dugo smatrala najvelelepnijom te su tu organizovani sastanci od izuzetnog značaja. U baroknom stilu je urađen i spomenik Svete trojice. Smešten je u centralnom delu trga, a posvećen nastradalima u periodu kada je vladala kuga. Na desnoj strani trga nalaze se 4 šarene kuće. Danas su to kafići, dok su nekada imale razne funkcije. U jednoj od njih, bila je aktivna fabrika sirćeta. 

temišvar - zašto posetiti baš ovaj grad?

Park ruža

Ovo živopisno i romantično mesto puno boja i mirisa, nikoga neće ostaviti ravnodušnog. Prošetaćete stazama zama zadivljeni nizovima cveća. Leti se ovde postavlja pozornica na kojoj se održavaju različiti događaji, a naći ćete čak i besplatan toalet u parku!

Temišvar i šoping

Šoping centar „Iulius Mall“

Ovo je najveći šoping centar u zapadnoj Rumuniji. Sadrži oko 210 radnji među kojima mnoge postoje i u našoj zemlji. Cene nisu mnogo povoljnije nego u Srbiji, ali se možete najesti za novac koji biste na isto potrošili i kod nas.

Lepote i znamenitosti Temišvara nije moguće predstaviti u samo jednom tekstu. Agencije u ovo doba godine nude povoljne izlete ili putovanja od svega 2000 dinara za put i putno osiguranje. Ako vam je mašta zagolicana ovim tekstom, izdvojte vreme i nešto novca. Vratićete se puni utisaka, novih znanja i želje da nastavite da istražujete ovako zanimljive destinacije.

Slično

Back to top button