Zdravlje

Kako ostaviti pušenje? – par saveta

Da li se pitate kako ostaviti pušenje? Da li ste osetili da cigarete negativno utiču na vaše zdravlje? Ukoliko ste donelli odluku koja će vam olakšati život nemojte posustajati! U nastavku teksta pomoći ćemo vam sa nekoliko saveta kako biste proces izlečenja od zavisnosti lakše podneli. Da, tako je! Zavisnosi. Cigarete su, hteli mi to da priznamo ili ne, zavisnost od koje se teško odvaja, ali to ne znači da prestanak pušenja nije nemoguć.

Kako doneti odluku? – kako ostaviti pušenje

Najteže je doneti odluku.

Uzmite papir i ispišite sve razloge zbog kojih biste želeli da ostavite cigarete. Napišite čak i one najnebitnije razloge. Većina ljudi se odriče pušenja iz zdravstvenih razloga, ali mnogi podsticaj mogu naći u ekonomskom aspektu ili u želji da više nikada ne osete neprijatan miris duvanskog dima. Listu koju ste napravili uvek nosite sa sobom i kada god vam padne na pamet razlog više dopišite ga.

Pušenje je, uglavnom stvar navike. Mnogima je teško da ispijaju prvu jutarnju kafu bez cigareta, ili da posle večere ne zapale cigaretu.

Na početku odvikavanja smanjujte kunzumiranje cigareta postepeno. Kutiju cigaretu podelite na pola. Neka deset cigareta bude vaš dnevni maksimum. Kako vreme odmiče smanjujte svoj dnevni limit. Na polasku iz kuće u kutiji stavite onoliko cigareta koliko mislite da će vam biti potrebno.

Postepeno smanjivanje cigareta ne sme trajati duže od deset dana. nakon postepenog smanjivanja cigareta ili drugačije rečeno „pripreme za ostavljanje cigareta“ važno je odrediti tačan datum od kojeg ćete sasvim prestati sa konzumiranjem cigareta.

Psihička priprema

Kod ostavljanja poroka najvažnija je odluka, a na drugom mestu psihička priprema. Kada odlučite da izbacite cigarete iz vašeg života budite sigurni da ćete se susresti sa onima koji će vas „kušati“, nuditi cigaretama. Upravo zbog ovakvih situacija potrebna je psihička priprema. Nikako ne izbegavajte mesta gde ima dosta pušača – kafici, parkovi i sl. Naprotiv, idite na ovakva mesta, ali imajte u glavi svoju odluku i budite uporni.

kako ostaviti pušenje? – par saveta

Nakon nedelju dana od izbacivanja cigareta iz vaše svakodnevice nagradite sebe nečim. Za onaj novac koji biste potrošili na cigarete kupite sebi nešto što volite ili odite u obilazak grada čija vas kultura privlači.

Bez cigareta vaš dan izgledaće prazno! Ali, ne dozvolite sebi osećaj usamljenosti zbog jednog duvanskog dima. Izađite u šetnju, trčanje, vožnju biciklom. Povećanje fizičke aktivnosti od velikog je značaja kod odvikavanja od pušenja.

Možete naći alternativu! Kupite suncokret ili semenke i kada osetite želju za cigaretnom uzmite semenke. Pored toga, žvakaće gume su odlične za skretanje želje za cigaretom.

Ukoliko ne odolite cigareti i zapalite, ne oklevajte! Krenite sve ispočetka. Sigurno ćete uspeti!

Dodatna pravila

Prilikom odvikavanja od pušenja pridržavajte se sledećih pravila:

  • U kući pušite samo na jednom mestu

U periodu smanjivanja cigareta praktikujte pušenje na jednom mestu.

  • Kada izlazite nemojte sa sobom nositi cigarete i upaljač

Kada izlazite iz kuće namerno zaboravite cigarete i upaljač.

  • Nemojte paliti cigarete pre spavanja
kako ostaviti pušenje? – par saveta
Cigarete

Odredite vreme do kada možete pušiti. Neka to za početak bude do 20h, a potom smanjujte.

  • Tokom dana pijte što više tečnosti (vode, čaja…)
  • Povećajte fizičku aktivnost! Vežbajte kod kuće. Napravite mini-teretanu u svom stanu. Promena rasporeda u kući uticaće bolje na psihičko stanje.
  • Praktikujte redovan san – od 7 do 8 sati sna
  • Ne preskačite doručak!

Doručak je najglavniji obrok u toku dana jer nam daje najviše energije. Praktikujte obilan doručak kako biste imali energije da se izborite sa napornim danom koji vas očekuje.

Ako ste došli do kraja ovog teksta znači da ste na dobrom putu da započnete jedan novi put – put bez cigareta.

Srećno!

Slično

Back to top button