VezeKomunikacija

Veze na daljinu – kako savladati izazove?

Veze na daljinu se teško održavaju. Porodica i prijatelji će vam često reći da ne gajite preterane nade da će vam veza uspeti jer ćete završiti slomljenog srca. Veze na daljinu podrazumevaju romantične veze između partnera koji žive na izvesnoj geografskoj udaljenosti. Brojni su razlozi zbog kojih partneri moraju da borave na različitim lokacijama. To može, recimo, biti zbog posla ili studija u drugom gradu. Ponekad veze mogu biti formirane i virtuelno, a partneri se mogu povremeno viđati uživo. Mada ovakve veze postaju sve češće, ostaje uobičajena percepcija da je uspeh ovakvih veza retkost.

Veze na daljinu – izazovi

Veze na daljinu su postale uobičajene usled lakog pristupa internetu i drugim sredstvima komunikacije koje olakšavaju njihovo održavanje. Ipak, postoji mnogo stresora koji ih čine kompleksnim i izazovnim. Jedan od njih je, svakako, svest o fizičkoj udaljenosti, manjak bliskosti i komunikacije uživo među partnerima. Osim toga, često se javljaju i različiti doživljaji vezanosti, nerealistična očekivanja od veze, izbegavanje komunikacije nekog od partnera, problemi u podeli obaveza, ljubomora i nesigurnosti. Neki od najčešćih izazova koji se mogu javiti u vezama na daljinu će biti detaljnije objašnjeni u nastavku teksta.

Ljubomora

Moguće je da se javi ljubomora ukoliko jedan od partnera provodi više vremena sa drugim ljudima, ali ona se može javiti i bez nekog posebnog povoda. Ljubomora je instinktivna reakcija koja se javlja usled nesigurnosti koja postoji u odnosu sa partnerom. Normalno je osećati ljubomoru u izvesnoj meri. U takvim situacijama, potrebno je otvoreno razgovarati sa partnerom o svojim osećanjima. Ovakvi razgovori pomažu da se oba partnera osete prihvaćeno od strane druge osobe. Bolje je otvoreno priznati ljubomoru i suočiti se sa svojim osećanjima nego držati takve brige zatrpane u sebi. To će samo pojačati teskobu, a cilj je da u vezi oba partnera budu zadovoljna.

Nesigurnost

Nesigurnost može biti povezana sa brigama o prisustvu druge osobe u budućem životu partnera. Zbog toga osoba može da se oseća zapostavljeno i nesigurno po pitanju značaja u partnerovom životu. U takvim slučajevima, savetuje se da partneri posvete vreme planiranju događaja u bliskoj budućnosti kao što su zajednička putovanja i susreti. Takođe, savetuje se i da započnu planiranje o budućim ciljevima kao što je brak i zajednički život, ukoliko to žele. Takvi planovi mogu da poboljšaju povezanost između partnera i da im daju osećaj sigurnosti u vezi na daljinu.

Otvorenost za promene

Kada partneri žive odvojeno, može biti teško ispratiti sve promene koje se dešavaju u životu druge osobe. Menjaju se životne okolnosti koje sa sobom nose i promenu u odnosu čoveka prema svetu. To može biti iznanađujuće za drugog partnera. Kada se susretnu posle dužeg vremena, mogu se osećati kao da je njihov partner potpuno nova osoba. Za onoga ko se preselio na drugu lokaciju, promena životnog stila može značajno uticati na njegove aspiracije, životne stavove itd. U takvim situacijama, partner koji sve vreme živi na istom mestu može tu promenu doživeti kao pokazivanje „pravog lica“ partnera koje mu se ne dopada. Od koristi je da svako nauči da napravi razliku između osobe i trenutnih promena koje su nastupile kao posledica izmenjenih životnih okolnosti. Da bi se sačuvala veza, potrebno je biti otvoren za suočavanje sa izmenjenim pogledima, navikama i ponašanjem partnera. Često u vezama na daljinu ovo predstavlja veliku teškoću.

Odsustvo intime u vezama na daljinu

Odsustvo seksualnih odnosa usled udaljenosti partnera može izazvati moralne dileme u pogledu zadovoljavanja seksualnih potreba. Neko se može odlučiti za masturbaciju ili neobavezne seksualne susrete. Zbog toga su moguća brojna nezadovoljstva i osoba se može zapitati zašto mora da masturbira kada je u vezi ili da oseća frustriranost zbog toga što ne može da ima neobavezan seks jer ne želi da prevari partnera. Ovi problemi su karakteristični za veze na daljinu, ali se takođe javljaju i u vezama u kojima partneri žive pod istim krovom. Drugim rečima, veze na daljinu nisu strogo povezane sa manjkom emocionalne i seksualne bliskosti. Međutim, bez obzira na status veze i blizinu partnera, nije realno očekivati da će seksualne potrebe osobe uvek zadovoljiti jedan partner, bez potrebe za masturbacijom ili drugim vidovima seksualne aktivnosti. Alternative kao što je seks preko telefona ili videa može delovati neobično i nezadovoljavajuće koliko seks uživo, ali preporučljivo je istraživati različite opcije koje partnerima mogu pomoći da se osete bliskije. Otvoreni razgovor o viđanju sa povremenim seksualnim partnerima takođe može doprineti boljem razumevanju. To je opcija koja se može razmotriti ukoliko su partneri otvoreni za tako nešto.

Izazovi u komunikaciji

U vezama na daljinu, partneri mogu imati redovnu komunikaciju zahvaljujući internetu i drugim sredstvima komunikacije. Bez obzira na to, njihovi razgovori se često mogu svesti na isprazne priče o svakodnevnim dešavanjima, bez posvećivanja pažnje stvarnim osećanjima. Zbog toga je važno svakodnevno izražavati svoja osećanja i pitati drugog kako se oseća da bi komunikacija bila što kvalitetnija, a veza stabilnija. Monotonija u komunikaciji može da se razbije korišćenjem različitih medija, kao što je imejl, video čet, pisma, društvene mreže itd.   

Obaveze u vezama na daljinu

Za parove koji žive odvojeno može biti izazovno nositi se sa odgovornošću i obavezama. Osoba može da oseća veliki pritisak zbog toga što sve mora da obavlja samostalno, bilo da se radi o finansijama, obavezama u domaćinstvu, roditeljstvu itd. Ovo su kompleksne teme o kojima partneri moraju da razgovaraju i pregovaraju. Ovakvi razgovori će pomoći da se smanji nesigurnost u vezi i olakšati partnerima da se usmere ka ostvarenju zajedničkih ciljeva. Međutim, konflikti koji mogu nastati kada partneri pokušaju da se dogovore oko obaveza, nekada su previše komplikovani da bi ljudi mogli samostalno da ih reše. Ponekad je neophodno uključiti profesionalnog savetnika koji će pomoći paru da se izbori sa izazovima. Sa kojim god od navedenih izazova da se par susreće, razgovor sa stručnim licem može značajno pomoći da partneri savladaju konflikte i nerazumevanje.  

Slično

Back to top button