ObrazovanjeKomunikacijaKorisni saveti
U trendu

Kako da budete što bolji u raspravama sa drugim osobama?

Argumentovane diskusije mogu biti odlična mentalna gimnastika i veoma zanimljiv način upoređivanja različitih stavova s ciljem približavanja istih, saznavanja i učenja nečeg novog ili jednostavno pokušaja da promenite mišljenje druge osobe za koje smatrate da je pogrešno i neutemeljeno.

No, diskusije se često znaju pretvoriti u potpuno ‘paklenu’ razmenu mišljenja koja se ubrzo pretvori u provociranje, vređanje, a neretko i fizički obračun. Nažalost, evolutivni stadij mnogih ljudi i dalje nije dosegao nivo gde svesnost o postupcima koje rade može nadjačati nagonske potrebe kojima pribegavaju onda kada se osete da su ‘ugroženi’ na bilo koji način.

kako da budete što bolji u raspravama sa drugim osobama?
Kako da budete što bolji u raspravama sa drugim osobama?

Ugroženost se uglavnom zasniva na spoznaji do koje dolaze kada vide da su u ‘krivu’, da gube diskusiju i da nemaju adekvatne argumente da demantuju ili poreknu ono što druga strana govori. Tada se kod mnogih javlja odbrambeni mehanizam čiji je cilj po svaku cenu odbraniti svoje mišljenje i pravo na isto, a u tom procesu se na svaki način nastoje minimizirati argumenti i kredibilitet druge osobe, ali ne adekvatnim protuargumentima, već vređanjem i pasivno agresivnim cinizmom. Dakle, mnoge osobe i kada vide da nisu u pravu, nisu spremne to priznati, jer vole više sebe nego istinu.

Ne volite to i ne želite biti jedna od takvih osoba? Dobar izbor i na pravom ste mestu ako želite saznati kako da to i ne budete, te na koji način trebate pristupati diskusijama ako želite pobediti u istim ili barem biti dostojanstven sagovornik.

Ne unosite se emotivno u diskusije

kako da budete što bolji u raspravama sa drugim osobama?
Kako da budete što bolji u raspravama sa drugim osobama?

Bilo da diskutujete o temama koje su vam važne sa emotivnog ili racionalnog aspekta, uvek nastojte da isključite emotivni deo svoje ličnosti i takav pristup razmeni mišljenja. Fokusirajte se na čisti racio, argumente kojima želite objasniti svoj stav i čistim logičkim pristupom nastojte dokazati zašto ste u pravu ili zašto mislite da ste u pravu. Neretko možete naići na osobe koje će u nedostatku argumenata pokušati diskusiju svesti na vređanje ili provociranje, zbog čega je bitno da u tim situacijama ostanete hladni i racionalni, te da ne dozvolite da vas takve osobe spuštaju na svoj nivo. Zapamtite, kada argumentima naterate drugu stranu da vas počne vređati, već ste pobedili u diskusiji.

Diskutujte samo o onome u što se razumete

kako da budete što bolji u raspravama sa drugim osobama?
Kako da budete što bolji u raspravama sa drugim osobama?

Nije sramota ne znati, sramota je ne hteti znati. Istina, ali takođe je sramota i nastojati se predstavljati kao osoba koja se apsolutno razume u sve, iako zna da to nije istina. Dozvoljeno je svakome da ima svoje afinitete, sviđanja i sklonosti, no uvek pravite razliku između onoga što vam se sviđa i onoga što znate o tome. Nema ništa loše u tome da vam se automobil marke Audi sviđa više od Mercedesa, ali ima ako ste spremni da i druge uveravate u to, bez obzira što se možda ne razumete u automobile. Mnogo je dostojanstvenije nemati mišljenje o nečemu, nego imati o svačemu, zato uvek razmislite koliko dobro zaista poznajete neku temu pre nego se uključite u diskusiju. Takođe, teme koje poznajete i koje vas zanimaju uvek istražite dobro, testirajte svoje argumente sami sa sobom i ponudite kontraargumente kojima bi mogli ‘potkopati’ svoj doneseni stav. Na taj način ćete shvatiti imaju li vaši doneseni zaključci, stavovi i argumenti ‘rupe’ koje bi mogla iskoristiti druga strana, te ako imaju, kako ih možete odbraniti.

Slušajte druge osobe otvorenog uma

kako da budete što bolji u raspravama sa drugim osobama?
Kako da budete što bolji u raspravama sa drugim osobama?

Jasno je da je takmičarski deo naših ličnosti uvek fokusiran na pobedu u bilo čemu što radimo, pa tako i kad je reč o diskusijama, no znajte da se nekada i poraz može smatrati kao pobeda. Cilj svake diskusije treba biti upoređivanje mišljenja i nastojanje da se nešto nauči iz mišljenja drugih, a to je nemoguće ako ono što druge osobe govore nikako ne uzimate u obzir, već ste fokusirani samo na ono što vi želite reći.

Dobar sagovornik i razumna osoba uvek će rado poslušati mišljenje drugih i ostaviti mogućnost da je isto ispravno, te se prema njemu odnositi sa poštovanjem i uvažavanjem. Ako vi sami stavite do znanja drugoj osobi da slušate šta priča i cenite ono što govori, čak i ako se ne slažete, automatski ćete postaviti zdrav temelj diskusiji i izbeći zamku da emotivni naboj nadjača snagu argumenata obe strane. Takođe, ako um zadržite otvorenim, možda i sami uvidite da ste u krivu i promenite mišljenje, jer ste dobili percepciju koju ranije niste imali i saznali nešto što niste znali, a to je samo po sebi pobeda i poenta diskusije, tim pre kada ste dostojanstveno spremni priznati da niste u pravu.

Dišite duboko i pričajte razgovetno i razumno

kako da budete što bolji u raspravama sa drugim osobama?
Kako da budete što bolji u raspravama sa drugim osobama?

Uticaj disanja se često zanemaruje u svakom delatnosti koju obavljamo, a značaj istog je neverovatno velik. Fokus na disanje smiruje puls, filtrira loše misli i usmerava vas na suštinu onoga što trebate uraditi. Upravo je duboko disanje jedan od načina kojim utičete na emotivni unos sebe u diskusiji, te zadržavate fokus na racionalnom aspektu i onome što drugoj strani želite predstaviti na adekvatan način. Pored toga, disanje će vam omogućiti da pričate razgovetnije i razumnije, čime dobijate dodatno poštovanje druge strane. Kada ste artikulisani i na jasan način prezentujete svoj stav i mišljenje, druga osoba može videti da zračite samopouzdanjem i da verujete u ono što govorite, te da vam eventualna nervoza, bes ili bilo koji drugi emotivni faktor ne remeti racionalnu prosudbu kojom dolazite do svojih stavova i prezentujete ih. Brzo i nerazgovetno pričanje odaje potpuno suprotan utisak od toga, pokazuje da ste nervozni, da ne znate da se kontrolišete, što samo po sebi slabi i vašu poziciju moći u samoj diskusiji.

Pohvalite mišljenje druge osobe

kako da budete što bolji u raspravama sa drugim osobama?
Kako da budete što bolji u raspravama sa drugim osobama?

Istina je da su neke stvari univerzalno ispravne ili pogrešne, te da o nekim temama nije potrebno ni diskutovati, jer su kristalno jasne. Ipak, mnoge teme nisu egzaktna nauka, a mišljenja i stavovi se razliku od osobe do osobe. Često ćete se naći u situaciji da druga osoba jednostavno ne misli isto kao vi, ali će vam rezonom koji koristi pri donošenju svog ili svojih stava/stavova zaintrigrati i privući pažnju. Shvatićete ‘ok, možda ne mislimo isto, ali nije da nema smisla u onome što govori’. Uvek kada to primetite, iskoristite priliku i pohvalite drugu stranu, bez obzira što se ne slažete sa njom. Dobri rezoni su uvek bitniji od krajnjeg mišljenja i zaključka, jer kada neko na pravilnom temelju gradi svoje stavove, poštovaćete njihov pristup donošenja zaključaka, čak iako su vaši potpuno suprotni.

Slično

Back to top button