PutovanjaKorisni saveti

Nekoliko načina da doživite more u sopstvenom gradu

To što ove godine nećete uspeti da otputujete na more, ne treba da vas odvrati od želje da leto iskoristite na kreativan i zabavan način. Kao neko ko godinama nije imao prilike da udahne opojni miris talasa i plaže, da pije koktele sa puno leda ležeći na peškiru i upijajući sunčeve zrake, smišljala sam kako da u svom gradu doživim more. Predlozi koje vam donosim, možda će zvučati banalno, ali čim ih isprobate, shvatićete da leto ima smisla. Taj smisao leži u činjenici da smo srećni tamo gde to umemo da budemo. 

More i čula: mirisi nas vode tamo gde želimo da odemo!

more

Uverena sam da je i vama, baš kao i meni jedna od prvih asocijacija na more, onaj opojni nezaboravni miris vode, soli, mleka za sunčanje, kao i vegetacije. Osim što ćete svakoga dana biti zaštićeni od sunčevih štetnih zračenja, obožavaćete i miris svoje kože ako svakoga dana budete nanosili, pre izlaska iz kuće, mleko za sunčanje. Koliko puta sam se osetila euforično kada je neko prošao pored mene, a ja shvatila da je za sobom ostavio miris sunca i talasa, a to je bio samo običan preparat za zaštitu kože od sunca!

Takođe, kada dođu vreli dani, nabavite preparate za negu tela i kose osvežavajućih mirisa. Neka to budu mirisi limuna, nane, pomorandže, đumbira… Mistovi za telo, kao i toaletne vode mogu biti na bazi očaravajućeg mirisa kokosa, a svi znamo koliko nas njegova aroma može zavesti i poput „teleport-mašine“ odneti daleko, čak do morske obale!

Ambijent je važan!

Podeliću sa vama jedan svoj letnji dan kako bih vas podstakla da, možda, i vi učinite slično.

Nabavila sam gel za tuširanje od pomorandže i piling za telo na bazi morske soli i limunove trave. Napunila sam kadu mlakom vodom i napravila oazu mirisa u sopstvenom kupatilu. Sa računara je dopirao glasan zvuk talasa koji se odbijaju od obale.
more

Na pločicama pored, stajala je visoka čaša sa puno kockica leda i limunadom. Sklopila sam oči i osećala kako mi se telo opušta. Bila sam svesna da to nije pravo more, razume se, ali talas zadovoljstva zbog uživanja u trenutku, potpuno me je preplavio. Skoro svim čulima sam osećala lepotu: vode na koži, zvuka u ušima, leda i citrusa na usnama.

Nakon što sam napustila kadu, prostrla sam jastuke po dnevnom boravku, baš tamo gde dopire najviše sunčevih zraka. I dalje je zvuk okeana dopirao sa računara, a ja sam opustila telo i osećala milovanje zraka po koži, uživajući na preudobnoj, improvizovanoj ležaljci.

Provedite dan na kupalištu ili reci

Pozovite prijatelje, spakujte grickalice, sendviče i ponesite dovoljno vode. Moj predlog je da uvek kod kuće imate makar 2 termosa. Kada krenete na bazen, Adu ili do reke gde možete da se okupate, u jedan možete sipati ledenu vodu, a u drugi vruću kafu. Ukoliko ste ljubitelj ledene kafe, dodajte joj i kockice leda i ne samo što ćete uštedeti novac, nego ćete se osećati blaženo kada nakon dužeg sunčanja, osetite led na usnama.

Nisam pobornik toga da po svaku cenu treba uštedeti novac. Ako niste uspeli da sebi obezbedite 10 dana letovanja, to ne znači da ne treba da platite ležaljku ili da kupite kuglu sladoleda. Nemojte se opterećivati mislima da bi sve to bilo jeftinije tamo, negde, gde niste uspeli da otputujete. Da ste mogli, bili biste tamo, međutim, pošto niste, iskoristite svaki trenutak da uživate i nedaleko od sopstvenog doma.

Nabavite kupaći kostim koji vam savršeno odgovara i uživajte u sopstvenom telu.

Čak i dok ste na ležaljci ili peškiru pored vode, možete staviti slušalice u uši i pustiti muziku koja vas asocira na more, ili, što da ne, ponovo zvuke okeana!

Knjige, filmovi i serije, čija se radnja odvija na moru mogu biti savršen izbor za vas. Umetnost nas zaista može odvesti tamo gde fizički ne možemo da budemo.

Preporuka za ,,morsku umetnost”

Ukoliko ste ljubitelj serija, obratite pažnju na seriju „Darelovi“. Ova serija je zasnovana na „Krfskoj trilogiji“ Džeralda Darela a priredio ju je BBC. Neću vam puno otkriti osim osnovnih podataka među kojima je i taj da radnja počinje 1936 godine. Osetićete punoću života gledajući ovo ostvarenje, doživeti sunce i lepotu mediterana kroz zanimljivu radnju, likove i krfski predeo.

Kako zamišljati filmsku umetnost i more u isto vreme, a ne setiti se filma „Mediteraneo?“ Ovo filmsko ostvarenje, snimljeno je 1991. godine i dobitnik je Oskara. Ovo je ratna komedija o grupi italijanskih vojnika koji su poslati da osvoje jedno grčko ostrvce. Ipak, te 1941. godine, ovi su osvajači na ostrvu pronašli samo žene budući da su muškarci otišli u rat. Umesto da budu nasilni kako se u ratnim uslovima očekuje, ovi se vojnici prepuštaju rajskim užicima.

more

Budući da se ovim filmom šalju antiratne poruke, ali nas isti vodi i do pravog raja na zemlji, od srca ga preporučujem za gledanje ovog leta. 

Odenite se u vedre boje, zamirišite na sunce, posvetite se sebi kroz umetnost kao takvu, ali i umetnost prepoznavanja i stvaranja lepote od sitnica koje se dugo pamte i uživajte u predstojećem letu!

Slično

Back to top button