UmetnostIstorijske zanimljivosti

Olja Ivanjicki ~ slikarka koja je Srbiju odvela u svet

Sigurno ste čuli za jednog od naših najvećih umetnika svih vremena, Olju Ivanjicki. Njen intrigantan i dugovečan život je tragično završen 2009. godine nakon neuspešne operacije srca. Međutim, do krajnjih granica svojih snaga, Olja Ivanjicki je aktivno učestvovala u društvenom, kulturnom i umetničkom životu kako Srbije, tako i Evrope. Međutim, Olja Ivanjicki nije bila samo slikarka, ona je bila mnogo više od toga. Pokrivala je različite vidove umetnosti i u njima nalazila svoj umetnički izraz. Zajedno sa još nekoliko mladih slikara je osnovala Medijalu, umetnički pokret koji je Srbiju povezao sa Evropom. Šta je još uradila na polju umetnosti, kulture i napretka Olja Ivanjicki, pogledajte u nastavku.

Obraćam se Novom dobu,
U kome će sve biti moguće odmah,
Na nežni dodir,
Na mali znak pažnje,
Na otisak palca i zvuk imena,
Na jedva primetnu boru,
Na… podrhtavanje ženica.

(Olga Olja Ivanjicki)

Olja Ivanjicki ~ biografija i počeci

olja ivanjicki
Autoportret

Rođena u Pančevu 1931, Olja Ivanjicki je proživela život koji je svedočio promenama kako na istorijskoj, tako i na kulturnoj svetskoj pozornici. Neke od tih turbulencija su pogodile i porodicu Ivanjicki: roditelji, rođeni Rusi, proterani su za Jugoslaviju tokom Oktobarske revolucije. Nakon što joj je majka umrla od tuberkoloze, otac se posvećuje kćerki i njenom obrazovanju.

Iako se usko vezuje za slikarstvo, jer se njome kao svojom primarnom umetnošću najviše i bavila, Olja Ivanjicki je studirala i završila vajarstvo.

1962. godine odlazi u Njujork, da bi nastavila da se bavi slikarskim radom. Naime, od Fordovog fondacije je dobila neophodna sredstva za putovanje i nastavak studija u Americi. Na taj način se u njenom biću dešava ,,rascep”: tako postaje svetski stanovnik-istovremeno i Beograđanka i Njujorčanka, kako je za sebe govorila.

Mediala

olja ivanjicki ~ slikarka koja je srbiju odvela u svet

Srpska i jugoslovenska umetnička scena ne bi bile iste bez pojave Mediale, novog umetničkog pokreta koji je kod nas osnovan sredinom XX veka. 1957. godine grupa mladih autora, prvenstveno slikara, okupila se sa novom idejom: da Evropu donese kod nas. Milić od Mačve, Leonid Šejka, Kosta Bradić i nekolicina drugih su se okupili oko iste ideje. Olja Ivanjicki je bila jedina žena. Milovan Vidak sastavlja ,,kodekse” Mediale, principe slikarstva i postulate ovog pravca, nešto slično manifestima kojima su se vodili njihovi futuristički prethodnici.

Suština Mediale je DE-KONSTRUKCIJA. Svesni prisustva Frojdovog principa života i principa smti (Erosa i Tanatosa), svesni da je princip dekonstrukcije prisutan i da se njegovo prisustvo ne može osporiti, umetnici Mediale se trude da umanje njegovu rušilačku težnju i da ,,prevagnu” na stvaralački momenat umetnosti.

olja ivanjicki
Olja Ivanjicki Tajna večera, 1969

Ime Mediala je, kao i sam pokret, konstrukt futurističkog promišljanja, ali tradicionalnog pristupa svetu: kombinovanjem reči MED (rezultat upornog timskog rada koji ima isceljujuće dejstvo) i ALA (aždaja, biće sukoba i mraka, smrti). Do ove reči se došlo promišljanjem samog cilja pokreta: shvatiti materijalnost sveta i njegovo otuđenje od metafizičke sfere. Grupa se oslanjala na renesansno i klasičističko slikarstvo, a dominira prikazivanje sklono nadrealizmu.

Studije u Americi i ideje Mediale se kombinuju u jednu celinu: pop art. Umetnost pop arta je ona koja je navela Olju Ivanjicki na različite umetničke poduhvate u kojima se oprobala.

Olja i Mediala

Olja Ivanjicki je vršila različite vrste performanasa, sličnih onima koje danas izvodi Marina Abramovič. Njena multimedijalnost i stvestranost su se ogledale na različite načine. Pronalazila je svoje dvojnike, palila je krpene lutke, insistirala na aktivnom učešću mase u umetničkoj izvedbi.

Osim toga, izražavala se kroz muziku, vajanje, najviše slikanje, ali i poeziju. Pored zbirki poezije, izdala je nekoliko knjiga koje su najviše bile u vezi sa ljubavnim životom ili sa njenim shvatanjem umetnosti i slikarstva.

Slike joj obiluju portretima, likovima, slikama androginih bića koji liče na anđele ili na lica iz apstraktnih delova ljudske podsvesti. Boje koje koristi su raznovrsne, nijanse neobične. Na svim njenim slikama dominira korišćenje tamnih boja, sa obavezno prisutnim izvorom svetlosti, koji je prikazan jarkim, svetlim bojama. To nije tipično korišćenje tehnike kjaro skuro, naime, linije koje koristi su netipične, negeometrijske, pa je teško protumačiti koji predmet tačno predstavlja senku, a koji je obasjan ili izvor svetlosti.

Olja Ivanjicki o Mediali

Mi u Mediali hteli smo da sakupimo sva iskustva ovog sveta i da napravimo sintezu umetnosti kroz vreme.

Hiperprodukcija slika Olje Ivanjicki svedoči o njenom specifičnom izrazu kroz umetnost. Svako životno pitanje, problem ili promišljanje je smeštala na svoja platna. Danas se ona, pored mnogih drugih dragocenosti iz života ove slikarke, nalaze u sklopu Fondacije Olje Ivanjicki. Naslikala je fantastičnh 20000 slika, od kojih se mnoge nalaze u Muzejima savremene umetnosti širom sveta (Njujork je obavezna lokacija!), ali je odabrane, kojih nije mogla i htela da se odrekne, sačuvala da bi se nalazile u njenom Fondu. Njena želja za života je da Fond Olje Ivanjicki, vremenom, preraste u muzej. Smatrala je svoje radove delima od nacionalnog značaja, a sebe najboljim srpskim izvoznim brendom.

Opsednutost Mona Lizom

Olja Ivanjicki je veliku strast gajila prema stvaralaštvu, otkrićima i umetnosti Leonarda da Vinčija. Osim što se interesovala za ljudsko i životinjsko telo (posebno konj u galopu-najteža pojava za umetničko skiciranje), Olja je razvila i fascinaciju Mona Lizinim likom.

O liku da Vinčija i o samoj Mona Lizi, Olja Ivanjicki je ovako govorila:

𝙎̌𝙚𝙨𝙩𝙞 𝙣𝙞𝙫𝙤 – To je problem Mona Lize i njenog okruženja. Mona Liza je prošla kroz mnoge naknadne obrade umetnika sve do današnjih dana. Ono što su pokušali dadaisti destrukcijom, Dišanovim stavljanjem brkova Mona Lizi, na neki način je uzrokovalo Drugi svetski rat. Tu se ništa nije zaustavilo, tako da je Mona Liza doživela da je prikazuju kao Staljina, Goldu Meir, Barbaru Strejsend, Džeki Kenedi, Dalija, Hilari Klinton, Moniku Levinski, kao Bogorodicu, kao Statuu slobode, Meduzu, prikazuju je kao psa, kao mačku, miša i Miki Mausa, zeca, kao gorilu, kao Botičelijevu Veneru, sa velikim zubima kao reklamu za pastu za zube, sa marihuanom, kao vanzemaljca, kao nindžu, kao jastuče, kao hologram i ko zna kako još, praveći tako uvod u svetsku destrukciju do danas, naročito kad je u pitanju umetnost koja se ili kvari ili beskrajno falsifikuje. 𝗠𝗼𝗷 𝗼𝗱𝗻𝗼𝘀 𝗽𝗿𝗲𝗺𝗮 𝗠𝗼𝗻𝗮 𝗟𝗶𝘇𝗶 𝗯𝗮𝘇𝗶𝗿𝗮 𝘀𝗲 𝗻𝗮 𝗻𝗲𝗰̌𝗲𝗺 𝗱𝗿𝘂𝗴𝗼𝗺 – na stavljanju Mona Lize onakve kakvu je naslikao Leonardo u situacije vremena koje nije njeno kao što ona naša jeste. Ona se izborila za svoje mesto u svim vremenima. I jedino u čemu se događa promena je njeno okruženje.

Vreme koje prolazi, a Mona Liza koja ostaje ista, čest je motiv u slikama Olje Ivanjicki. Posebno je prisutno to da se lik Mona Lize ne menja, bez obzira na futurističku pozaciju u koju je smeštena. To i jeste bio vrhunac slikarstva Mediale.

Kosovo

Jedna od takvih tema je i tema Kosovskog boja, koja je večno inspirativna zbog problematike kosovskog mita koji taj boj u sebi nosi. Naime, kako se u tradiciji srpskog naroda Kosovski boj vezuje direktno za propast naroda i Golgotu koju je morao opet da prođe da bi dosao do svoje ,,obećane zemlje”, umetničko crpljenje kosovskog mita ne prestaje do danas. Noseći u sebi snažan umetnički potencijal, Kosovska bitka je likovno obrađivana u svim epohama, ali se kao najpopularnija slika o ovom periodu izdvaja Predićeva ,,Kosovka devojka”.

I Olja Ivanjicki se vratila tradicionalno intrigantnoj temi Kosova, te je u svom opusu našla mesta za jednu veliku i kompleksnu sliku u koju je utkala i Predićevu ,,Kosovku devojku”. Na taj način je uspela da poveže tradicionalno sa modernim i konkretno sa apstraktnim, a sve u istom cilju: da dopre do metafizičkih sfera duha za koje je se plašila da su zaboravljene.

olja
Predićeva Kosovka devojka
olja ivanjicki ~ slikarka koja je srbiju odvela u svet
Olja Ivanjicki
olja ivanjicki ~ slikarka koja je srbiju odvela u svet
Boj na Kosovu, centralni detalj

O Fondu Olje Ivanjicki možete pogledati više na ovom linku. Preporučujemo vam da odete i pogledate izložbu grafika Olje Ivanjicki. Nećete ostati ravnodušni.

olja ivanjicki ~ slikarka koja je srbiju odvela u svet
Postavka u Fondu Olje Ivanjicki

Slično

Back to top button