Sport

Kako voziti skateboard? Saveti za početnike

Odlučili ste da naučite da vozite skateboard? Na pravom ste mestu. U ovom tekstu opisaćemo osnove učenja vožnje skateboarda. Na prvom mestu, postoje važne smernice koje svako ko želi da postane skateboarder mora da nauči pre nego što stane na bord po prvi put. Ukoliko ste apsolutni početnik, pročitajte savete koji će vam pomoći da budete bolji i da izbegnete povredu.

Istorija skateboardinga

Skateboarding je hobi ili aktivnost koja obuhvata upotrebu skejta koji se nogama gura na ravnoj površini. Obično mlađi rekreativci upražnjavaju skateboarding ali ima i dosta odraslih koji kreću u novu avanturu koja obuhvata skateboard i dobre piruete na skateboardu. Skateboard isto tako može da vam posluži kao prevozno sredstvo. Korišćenje skatboarda je zdravije od vožnje automobila a korisnije je od hodanja i pruža vam veću slobodu. Jedna od lepota ovog hobija je što ne postoji pravi način korišćenja, bitno je samo dobro se zabaviti i ne povrediti sebe ni druge. 

skateboard-istorija
Kako voziti skateboard? Saveti za početnike

Istorija skateboardinga nije toliko dugačka, ali je zanimljiva. Skateboarding je drugačiji individualizovan sport, pri čemu svaka osoba ima neku svoju caku i neki svoj stil vožnje. Da bi naučili da vozite skateboard morate da poznajete i sam razvoj skateboardinga. Veoma je važno videti kako skateboarding funkcioniše u praksi, zato je dobro da dok čitate i vežbate, da ujedno gledate i snimke skateboardinga. 

Da li znate ko je izumeo skateboard? Kada pomislite na skateboarding, odmah se setite trikova, skakača po stepeništu i dobrih fora. Ali kada je počeo skateboarding da se ravija? Skateboarding je počeo da se pojavljuje u Kaliforniji pre više od sedamdeset godina. Nekoliko surfera je želelo da svoje aktivnosti na talasima usmere na suvo, na ulicu i zbog toga su našli zamenu za svoju dasku za surfovanje. Da bi svoju novu dasku na suvom mogli da koriste, dodali su točkove sa koturaljki i tako je sve počelo. Sa pojavom derbija na rolerima pojavili ste se prvi skateboardi. Negde u isto vreme počela su da se  održavaju i lokalna takmičenja, sve više i više ljudi je počelo da se bavi rekreativno skateboardingom, i priča se od tada samo dalje širi. Mnogi fanovi smatraju da je skateboarding zaseban sport i tako ga i tretiraju. 

Saveti za prvu vožnju

Kao i za sve druge sportske aktivnosti, za skateboarding je potrebna odgovarajuća oprema, malo talenta i dobra tehnika. Morate da znate da nijedan tekst ne može lično da vas nauči da budete dobri u skateboardingu, morate da izađete napolje i da konstatno vežbate što je više moguće. Ali postoje tehnike i saveti koji će vam pomoći da iz dana u dan budete bolji. Na prvom mestu morate da vodite računa da se ne povredite. Cilj teksta je da vam pruži korisne informacije kako naučiti da vozite skateboard, naročito ako ste apsolutni početnik.

Kako početi?

dečak-početnik-skejt
Kako voziti skateboard? Saveti za početnike

Naučite da vozite skateboard, bez žurbe i bez pritiska. Ako želite da naučite kako da ga vozite, obezbedite na prvom mestu dobar skateboard, dobru i udobnu odeću – majicu ili trenerku, patike, i na kraju, ali ne i najmanje važno, štitnike za glavu, laktove i kolena. Ova tri mesta na telu sa vam najbitnija za zaštitu zato što se upravo povrede na glavi, rukama i nogama dešavaju najčešće. 

Kada ste nabavili sve od opreme, skupite hrabrost. Znajte da nema razloga da budete uplašeni. Vi ste odrasla zrela osoba i umete da vodite računa o sebi. Normalno je biti malo uplašen i uzbuđen zbog nečeg novog što do sada niste radili, ali ne dozvolite da uzbuđenje pređe u preveliki strah. 

Trening skateboarda biće težak. Nemojte da očekujete da bude lako. Ključno je da verujete u sebe i da budete strpljivi. Morate da verujete u sebe i u svoje sposobnosti. Stalno morate da bude koncentrisani na vožnju i samo na vožnju. Ne razmišljajte o problemima koje imate ili koje treba da rešite. Morate da naučite šta je sve potrebno da biste naučili kako da pravilno vozite skateboard. 

Učestalost vežbanja

vežbanje-skejt
Kako voziti skateboard? Saveti za početnike

Pre nego što postanete ekspert za vožnju, morate da imate poverenje u sebe. Nikome nije lako u početku. Isto tako, ne očekujte rezultate preko noći. Potreban vam je dobar skejtbord za početnike. On ne mora da bude skup. Ako u blizini nemate prodavnicu gde možete kupiti skateboard, onlajn kupovina je odlična opcija. Uz skateboard, nabavite dobru kacigu. Nakon toga, izaberite mesto gde ćete vežbati. 

Mesto za vežbanje

mesto-za-vežbanje
Kako voziti skateboard? Saveti za početnike

Došao je i taj dan. Uzmite svoj skateboard, obucite se u udobnu odeću, obuću, stavite kacigu i štitnike i krenite. Nemojte da razmišljate previše kako će biti, samo krenite. Možda ćete želeti da odustanete. Morate da razmišljate pozitivno i u pravom smeru. Morate da verujete da ćete uspeti, možda ne posle sedam dana, ali posle mesec dana svakako. Takođe, nađite mesto za vežbanje gde vem drugi neće smetati. Podloga mora biti ravna i bez rupa. Znajte da se povrede u skateboardingu događaju kada se vozi na na neravnim površinama. Tek kada savladate osnove, možete početi sa komplikovanijim trikovima. 

Učenje vožnje

skateboarding
Kako voziti skateboard? Saveti za početnike

Za početak, naučite da vozite skateboard na kraćim distancama. Odredite tačku odakle ćete početi i gde ćete stati. To može da bude stotinak metara u početku, kasnije možete da povećavate tu distancu. Stopalo mora da vam bude negde na sredini skateboarda i da malo naginje ka gornjoj polovini. Dok jedno stopalo držite na skateboardu, drugom nogom lagano odgurujete celo telo od podloge. Podloga mora da bude čvrsta i ravna. Svaka rupa i neravnina može dovesti do usporavanja, do izvrtanja pa čak i do pada ukoliko niste obazrivi. Ako ste apsolutni početnik, vozite skateboard na ravnoj površini barem mesec dana ili duže. 

Bezbednost uvek mora da vam bude na prvom mestu, tu nema kompromisa. Kada kažemo bezbednost, ne mislimo samo na vašu bezbednost već i na bezbednost drugih skejtera. Naprimer, ne možete učiti da vozite skateboard u parku gde ima još dosta skejtera i da svojom greškom preprečite nekom put. Ta druga osoba može nezgodno da padne i da se ozbiljno povredi, iako i vi možete dobiti nezgodan udarac. Zato je za početak jako bitno da se početnici odvoje od profesionalnih skejtera. Na taj način će i jedni i drugi biti bezbedni. 

Učenje trikova

skateboard
Kako voziti skateboard? Saveti za početnike

Nakon mesec dana ili dva, kada već možete da kažete da ste savladali osnove skateboardinga, vreme je za učenje ponekog trika. Da bi naučili trikove na skateboardu, morate da znate da postoje različite vrste trikova za različite vrste skateboarda. Jedan od najlakših trikova koji možete da naučite je okret. Ovaj trik možete naučiti za svega par dana. Za ovaj trik potrebno je samo da, prvo sa jednom, a zatim i sa obe noge prevrnete skateboard iz obrnute poziciju i normalnu poziciju. Vežbajte prvo sa jednom nogom, a kada pokret dovoljno uvežbate, probajte i sa dve noge. Samo hrabro i bez žurbe, uspećete vrlo brzo. 

Zaključak

Pre nego što započnete učenje vožnje skateboardinga, morate biti sigurni da zaista to i želite. Morate biti uporni i voljni da u ovome uspete. Morate čvrsto da stojite na svom skateboardu. Ravnoteža i održavanje ravnoteže je najbitnija. Vaše telo mora da nauči da balansira na dasci, ali to ne sme biti kruto već prirodno i nenametnuto. Da bi savladali ovaj korak, položaj stopala je veoma bitan, ali i položaj tela. I zapamtite – bez vežbanja nema napretka. Zato, uzmite svoj skateboard, stavite ga na ulicu i gurajte, gurajte i gurajte

Slično

Back to top button