KnjiževnostObrazovanje

Agata Kristi ~ delo spisateljice krimi romana + predlozi za serije!

Ako vam ime ,,Agata Kristi” ne deluje poznato, sigurni smo da ste upoznati sa ogromnim opusom ove književnice. Naime, Agata Kristi (1890-1976) bila je britanska spisateljica koja je uspela da uđe i u Ginisovu knjigu rekorda. Kako je jedan pisac uspeo da se nađe u ovoj knjizi? Koje romane je pisala A. Kristi? Koji je najpopularniji književni lik koji je stvorila? Imamo li predloge za čitanje njenih knjiga ili za filmska ostvarenja koja su po njima snimana? Pogledajte u nastavku.

Agata Kristi ~ životni put

agata

Sami počeci ove poznate spisateljice su bili usmereni u više pravaca. Kao mala, bavila se muzikom – sviranjem klavira i pevanjem – a majka ju je hrabrila da se oproba u pisanju. Majka, sa druge strane, nije želela da podučava Agatu čitanju, što je radila sa dvoje starije dece. Da ne bi izostajala, mala Agata je sama naučila da čita već sa 5 godina. Do 16. godine imala je napisan i svoj prvi roman, ali on je prošao nezapaženo.

Tokom Prvog svetskog rata se kretala po frontu kao bolničarka, a nakon završetka rata se okupirala farmacijom. Često je volontirala i radila poslove koji su vezani za medicinu, što joj je dalo snažno predznanje za tkanje njenih književnih dela.

Dva braka obeležavaju život ove spisateljice. Prvi brak sa Arčibaldom Kristijem je doživeo krah i razvod nakon saznanja da je muž vara. Međutim, to bi bila samo još jedna nesrećno završena ljubavna priča, da je nije pratila misteriozna situacija. Naime, Agata je, saznavši za muževljevu aferu u isto vreme kada njena majka umire, doživljava emotivni krah. Tada u potpunosti nestaje. U žurbi je napustila porodičnu kuću, pritom ostavivši decu. Nakon nekog vremena je pronađen njen automobil, pa se pretpostavljalo da je doživela saobraćajnu nesreću.

Pronađena je tek nakon 2 nedelje u hotelskoj sobi, koju je iznajmila pod imenom ljubavnice svog muža. Šta se dešavalo tokom te dve nedelje, zbog čega je to ime odabrala za hotel, zašto je ostavila i decu, šta se desilo sa automobilom, ostala su neodgovorena pitanja. Zbog toga i emotivni krah Agate Kristi prati veo tajne.

agata

Drugi brak je trajao čak 46 godina. Agata Kristi se udala za poznatog britanskog arheologa, Maksa Malovana. I ovaj brak je imao indirektni uticaj na dela A. Kristi.

Književno stvaralaštvo

Tokom braka sa Arčibaldom Kristijem, Agata Kristi je uspela da izbije na književno-umetničku scenu.

1920. je napisala i objavila svoj prvi zvanični roman Misteriozna afera u Stajlzu. Tokom prvog braka je objavljeno još 6 romana. Zbog rastuće popularnosti i stečenog imena ,,kraljice misterija”, javnost je i Agatin nestanak nakon muževljeve prevare pripisivala marketinškom triku.

Zbog toga je nestanak podelio englesku javnost tog vremena: da li je kraljica misterija ciljano održavala imidž misterioznosti, ili je zaista doživljavala emocionalnu krizu?

U svakom slučaju, drama koja se nadvila nad životom Agate Kristi je samo pomogla njenom tiražu. Što je potražnja bila veća-i sama spisateljica je više objavljivala.

Knjige Agate Kristi se nalaze u top 10 najštampanijih knjiga na svetu. Pre nje su se našle Biblija, Kur’an i prva knjiga o Hari Poteru.

Upravo činjenica da je za svog života napisala oko 75 romana, nekoliko ljubavnih priča (pod pseudonimom), čak i dramu. Drama Mišolovka je najduže u kontinuitetu izvođena drama na svetu: izvodi se do danas od prvog dana kada se pojavila 1947.

Deset malih crnaca

Agata Kristi je svojim romanom koji ima kontraverznu pozadinu uspela da uđe i u Ginisovu knjigu rekorda. Naime, roman pređašnjeg naziva Deset malih crnaca, danas nosi sasvim drugačije ime: Ostade nijedan. On nosi slavnu titulu najštampanije knjige iz opusa Agate Kristi. Ušao je u Ginisovu knjigu rekorda 1971. godine za roman najprodavanijeg autora fiktivne književnosti: njena knjiga je štampana u 2 milijarde primeraka. Danas, Ostade nijedan je prešao cifru od 100 milijardi knjiga.

agata kristi ~ delo spisateljice krimi romana + predlozi za serije!

Ostade nijedan se, od samog početka kada je izdat, istakao kao adekvatan materijal za kinematografiju. Zaplet romana i dan-danas privlači režisere. Zaplet romana prati 10 likova, međusobno nepovezanih, potpunih stranaca, u njihovom dolasku na ostrvo. Jedan po jedan je ubijan na različite načine, a da, pritom, nemaju predstavu zašto.

Agata Kristi je ovim romanom izgradila i definisala svoj spisateljski stil. Situacije naizgled nepovezane, misteriozne, izazivaju čitaoca da dublje zađe u srž međuljudskih odnosa i razmišlja šire od trenutne, ponuđene situacije. Napetost se gradi tokom čitavog romana, a prekidana je duhovitim opaskama ili kratkim deonicama humora. Da bi postigla najviši stepen misterioznosti i dala i samom čitaocu utisak da i on treba da reši zločin, Agata Kristi je knjige započinjala da piše ne znajući ko je ubica. Kako je oblikovala delo, tako je oblikovala i ubicu. Na taj način je uspevala da i od same sebe ,,sakrije” ubicu. Time se postiže viši stepen istinitosti u delu, nema ,,tragova” koji slučajno mogu odati prestupnika, tako da nijedan roman nije isti i ostaje nepredvidiv.

Lik detektiva Herkula Poaroa

Često u njenim romanima postoje likovi detektiva, koji predstavljaju ključnu sponu za rešavanje i objašnjavanje zločina. Najpoznatija dva lika iz romana Agate Kristi, koji se pojavljuju u najvećem broju dela, ali i kojima je posvećena većina ekranizacija, su Herkul Poaro i Gospođica Marpl.

agata

Herkul Poaro je lik detektiva koji se pojavio još u prvom Kristinom romanu. Publika ga je toliko dobro prihvatila, da je čak 40 drugih romana posvećeno Poaroovoj potrazi za zločincima raznih vrsta: od plačkaša dragulja i predmeta velike vrednosti, do razgolićavanja ubice ili, čak, grupe ubica. O Poarou se zna da je smešan, komičan intelektualac, penzionisani pripadnik policije, koji je u penziji počeo da se bavi detektivskim radom. Njegov fizički izgled i nadmednost je ono što zasmejava čitaoca, ali njegova inteligencija, visprenost i poznavanje ljudske psihologije amo mogu da fasciniraju.

Najbolje knjige sa Herkulom Poaroom u glavnoj ulozi:

  • Ubistvo u Orijent ekspresu: nedavno je snimljen rimejk filma iz sredine XX veka, sa ekipom vrhunskih glumaca Holivuda.
  • ABC ubistava (Ubistva po abecedi): jedna od najpopularnijih epizoda koja prati H. Poaroa. Ubica traži žrtve po abecednom redu i ubija ih u gradovima koji počinju na isto slovo. Da li su ubistva povezana?
  • Pet prasića: da li Poaro može da reši ubistvo koje se desilo pre skoro deceniju i po?
  • Smrt na Nilu: isprepletani motivi ljubavi i smrti ne mogu ići jedan pored drugog bez-izdaje. Ko je kriv za smrt mlade žene na Nilu?
agata kristi ~ delo spisateljice krimi romana + predlozi za serije!

Serije o Herkulu Poarou možete besplatno gledati sa prevodom:

Smrt na Nilu možete gledati ovde.

ABC ubistva: ovde.

Zlo pod suncem: ovde.

Ubistvo u Orijent ekspresu (starija verzija): ovde.

Serija Deset malih crnaca u 3 epizode: ovde.

Slično

Back to top button