LepotaKoža, kosa, noktiZdravlje

Celulit: Kako ga se rešiti – najbolji preparati i prirodni priozvodi

Sigurno ste sto puta do sada čuli da je celulit normalna pojava na ljudskom telu i da ne treba da se opterećujete time. Ali što se više približava leto, tema savršene kože postaje ponovo aktuelna za veliki broj žena. Jedno je sigurno, a to je da niste sami. Između 80 i 90% ženske populacije se tokom svog životu susrelo sa ovim problemom. Šta je zapravo taj celulit i ono bitnije, kako ga se rešiti? Da li se zaista možete rešiti naborane kože i uz koliko truda? Spremili smo za vas odgovore na sva moguća pitanja vezana upravo za celulit.

Krenimo od početka…

Šta je celulit i kako nastaje?

Potrebno je prvo da dobro upoznamo svog neprijatelja, ukoliko želimo stvarno da ga pobedimo. A celulit je neprijatelj broj 1 mnogih žena. Hajde onda da vidimo protiv čega se mi to tačno borimo.

Celulit nastaje usled nakupuljanja masnoća i toksina ispod kože. Dakle, zahvata kožu, ali i potkožno masno tkivo. Potkožna masnoća vrši pritisak na vezivno tkivo, a zbog nakupljanja masnoča i toksina koža počinje da gubi svoju elastičnost jer vezivno tkivo postaje sve slabije. To sve uzrokuje dobro poznat izgled pomoranđzine kore tj. celulit.

celulit-zadnjica
Celulit: Kako ga se rešiti – najbolji preparati i prirodni priozvodi

Najčešće zahvata sledeće delove tela:

Butine

Listove

Zadnjicu

Stomak

Kod starijih osoba celulit se javlja i na vrata i nadlakticama.

Vlada mišljenja da celulit imaju samo gojazne osobe, ali to uopšte nije istina. Celulit se može javiti i kod mršavih ljudi, ali i onih koji se bave sportom. Ne profesionalni sportisti ovde ne čine izuzetak.

Različite faze celulita

Početna ili prva faza

U ovoj fazi celulit skoro i da ne možete uočiti osim ako ne stisnete kožu rukom. Ako to uradite, primetićete da je koža naborana i da podseća na pomorndžinu koru.

Druga faza

vidljiv-celulit
Woman legs thighs with cellulite skin problem. Body care, overweight and dieting concept.

Koža je primetno lošijeg estetičkog izgleda. Opuštena je i polako postaje sve tanja – gubi svoju elastičnost.

Treća ili završna faza

Ovo je faza kada celulit prestaje da bude samo problem izgleda. Koža postaje tvrda i javlja se bol.

Glavni krivci za stvaranje celulita

Neadekvatan način života, koji je za mnoge u današnje vreme neizbežan, dosta utiče na stanje kože. Ali koji su to tačno krivci za ovakav neželjeni izgled kože?

1. Loša ishrana

slatkiši
Celulit: Kako ga se rešiti – najbolji preparati i prirodni priozvodi

Jako je važno da vodimo računa o ishrani i da izbacimo sce štetne namirnice. Ovo često zna da bude najveći izazov u borbi protiv celulita, ali zapamtite da od nečega moramo krenuti. Makar za početak izbacili samo slatkiše i grickalice, a posle nekog vremena i gazirana piće. Bitno je da znate da ne morate ničega da se odreknete. Jednostavno nađite zdraviju alternativu. Birajte prirodne sokove, bazirajte ishranu na svežem voću i povrću, odaberite bareno, a ne prženo. I nikako ne stavljate šećer u sokove.

2. Nedovoljna hidratacija

hidratacija-voda
Celulit: Kako ga se rešiti – najbolji preparati i prirodni priozvodi

Svi smo do sada naučili da je minimalni dnevni unos 2l, ali moramo da imamo na umu da količina vode ne može biti ista za sve. Naručito tokom toplijih dana i kada trenirate 2l vam neće biti dovoljno. Naravno, vodu treba da unosite ravnomerno raspoređeno tokom celog dana, a ne odjednom da popijete količinu predviđenu za taj dan.

Zahvaljujući vodi, izbacićemo toksine iz organizma i samim tim naš celulit će se smanjiti.

Izračunajte koliko je vama potrebno – kalkulator za unos vode.

3. Neaktivnost

vežbanje-žena
Celulit: Kako ga se rešiti – najbolji preparati i prirodni priozvodi

Žene se često sete da ih čekaju suknje i haljine, koje će otkriti njihove nedostatke, mesec dana pre leta. I onda krenu da forsiraju svoje telo što često zna da dovede i do povreda. Ne budite lenji i vežbajte u kontinuitetu tokom cele godine. Dosta nas se uleži zimi jer se tada manje i krećemo, a tako najčešće i najlakše zaradimo celulit. Ne dopustite da vam se to dogodi ponovo i ove godine.

Ako vežbate i samo 2 puta sedmično,rezultati će biti vidljiviji nego ako se vežbanju posvetite mesec dana pred odlazak na more ili bazen.

Najefikasnije vežbe:

Iskorak

Ukršteni iskorak

Čučnjevi – sa i bez tegova ili trakom

Kickback na povišenju

Mountain climber (sa klupicom)

Ne treba vam teretana da biste se rešili celulita. Sve ove vežbe možete raditi i kod kuće. Ako je vežbanje novina za vas, proćitajte: Kako vežbati kod kuće? Saveti za početnike.

Definitivno najlkaši predlog od svih vrsti aktivnosti je upravo šetnja. Garantujemo da će vam prijati. I u društvu je uvek prijatnije, te možete pozvati prijateljicu da zajedno isplanirate dnevne rute.

Anticelulit preparati

anticelulit-preparati
Celulit: Kako ga se rešiti – najbolji preparati i prirodni priozvodi

Jedan od najpoznatijih preparata kod nas je nemački Krauterhof. U svojoj liniji proizvoda nudi anticelulit gel za tuširanje, serum i anticelulit gel.

Anticelulit gel za tuširanje skida mrtve ćelije sa kože, što omogućava brže i efikasnije delovanje seruma ili anticelulit gela.

Serum se koristi za dugogodišnji celulit i priprema kožu za anticelulit gel, koji se koristi u sledećoj fazi tretmana, nakon seruma. Ovaj serum se koristi 14 dana.

Anticelulit gel je najbolje staviti uveče posle tuširanja, jer je koža pripremljena posle anticelulit gela za tuširanje. Gel se stavlja u tankom sloju. I tu dobro paziti i pratite uputstva, jer ukoliko stavite više nego što je predviđeno, javiće se neprijatan osećaj vrućine namazanog područja. Osetićete da vam telo gori. Prva dva puta ćete najviše osetiti ovaj efekat koji greje telo i traje 10-15 minuta, a nakon toga će se telo navići.

Priozvode nemojte nanositi na oštećenu kožu ilii na ispucale kapirale. Toplota vam neće odgovarati i samo će pogoršati vaše probleme.

Ako vas muče proširene vene, odaberite proizovode sa efektom hlađenja kao što su to:

eveline-serum
Celulit: Kako ga se rešiti – najbolji preparati i prirodni priozvodi

Eveline Slim Extreme 4D serum

Ideal Figure – gel za uvijanje

Kako izlečiti proširene vene?

Anticelulit masaže će pomoći da celulit izbije na površinu i zato se nemojte uplašiti ako pomislite da se stanje pogoršalo i da imate još više celulita nego pre. Taj korak je neophodan i pomoći će da se lakše rešite celulita i da on konačno nestane. Važno je napomenuti da masaže ne moraju biti agresivne. Bitna je tehnika, a ne jačina stezanja kože.

Priroda – Čajevi

U borbi protiv celulita najviše se koriste:

Zeleni čaj

Čaj od peršuna

Ćaj od maslačka

Čaj od koprive

Čaj od kukuruzne svile

Čaj od peteljki trešanja

Čaj od jasena

čajevi
Celulit: Kako ga se rešiti – najbolji preparati i prirodni priozvodi

U apotekama možete pronaći i biljne mešavine specijalno napravljene radi smanjenja celulita.

U zavisnosti od vrste čaja, preporučuje se 1 do 3 šolje dnevno. Nećete pogrešiti ako izaberete bilo koji od ovih čajeva. Ne zaboravite da čajevi ne mogu zameniti vodu. Dnevni usnos vode ostaće isti, a vi ćete duplo brže izbaciti sve toksine iz vašeg organizma.

Napravite sami svoj prirodan preparat:

Domaći piling protiv celulita

kafa
Celulit: Kako ga se rešiti – najbolji preparati i prirodni priozvodi

Kofein ćete vrlo često videti u sastojcima raznih krema i gelova protiv celulita. Upravo zbog efkasnosti koju pruža, ali i dostupnosti na radost svih nas koji volimo sami da pravimo preparate kojima tretiramo svoju kožu.

Trebaće vam samo nekoliko kašika kafe, ili taloga, kašika šećera i kašika maslinovog ulja. Kada pomešate i sjedinite sve sastojke, nanesite ih na delove kože zahvaćene celulitom. Budite uporni i trljajte je bar 10ak minuta i isperite. Dobro očistite kadu posle kafe.

balans-žena
Celulit: Kako ga se rešiti – najbolji preparati i prirodni priozvodi

Ključ uspeha je umerenost, ali i upornost. Važno je da povedete malo računa o ishrani. Izbegavajte previše šećera i soli, ubacite u ishranu što više voća i povrća. Ali ako već godinama imate celulit, ne može vam samo ishrana pomoći. Ali ako krenete da pazite na ishranu, promenite svoje životne navike i postanete aktivniji, rezultati neće izostati. Tome svemu možete dodati i masaže i pilinge, koji će vam samo ubrzati proces rešavanja tog ružnog izgleda naborane kože.

Nije nemoguće da vam i posle svog tog truda i brige oko celulita, on i dalje bude malo vidljiv. Morate da se pomirite sa tom činjenicom jer to više nije do vas, to je već do genetike. Nedajte da vas to obeshrabru, to je samo pokazatelj da niko ne može da bude savršen koliko god mi to pokušavali.

Slično

Back to top button