Koža, kosa, noktiLepotaRaznoZdravlje

Parfemi za početnike – šta treba da znate da biste dobro mirisali

Parfemi su danas u širokoj upotrebi. Portošaču se neprekidno predstavljaju novi mirisi, tako da je izbor šarenolik i interesantan. Međutim, ta šarenolikost prilikom odabira parfema za sebe ili nekog drugog može da donese više štete nego koristi. Zbog toga što često ne razumeju osnovne elemente koji čine parfemski svet, ljudi parfeme nose pogrešno, ili se, pak, posvete samo jednom. Kako odabrati pravi parfem? Kako ga ispravno ,,nositi”? Kakve note mogu činiti parfem?

Parfemi predstavljaju umetnost majstora koji ih pravi. Da bi napravio privlačan parfem, parfemdžija mora da dobro poznaje hemiju sastojaka koje koristi, ali i da razume kako će se oni međusobno uklopiti kada parfem bude gotov. Takođe, ne sme se zaboraviti da na miris parfema utiču mnogi spoljni faktori, poput pH vrednosti kože, spoljne temperature itd.

parfemi
Parfemi za početnike - šta treba da znate da biste dobro mirisali

Zbog toga se i razvija posebna terminologija koja služi da se parfemi ,,klasifikuju”.

Ono što je prvo neophodno znati je značenje nekoliko nivoa nota.

Note

Note predstavljaju diverzitet mirisa koji se u jednom parfemu nalaze. Mirisni ,,oblak” je sastavljen iz nekoliko slojeva nota i po razvoju mirisa koji na koži ostaje. Zbog toga note delimo na gornje, srednje i donje.

Gornje note su one koje nos odmah po prskanju parfema detektuje. Obično su laganije (floralne ili voćne). Ne traju dugo: do pola sata. Nemojte dozvoliti da o parfemu sudite na osnovu prve note, jer ona može često da zavara. Sačekajte da parfem pokaže svoju punu snagu kada prođe period ,,razvoja” mirisa.

Srednje note (centar ili srce parfema) su mirisi koji ostaju na koži duže od gornjih nota. Sličnog su sastava kao one, s tim što se u srednje note često ubacuju drvenasti mirisi i začini. Njihovo trajanje u proseku je od 3-5 sati, u zavisnosti od mesta prskanja i kvaliteta kože.

Donje note (baza) su ono što parfem suštinski jeste. Zbog toga se njegova punoća oseti tek nakon 5 sati nošenja. Ove note čine teži i puniji mirisi poput vanile, mošusa, naročito ambera i drvenastih tonova.

Lako se može desiti da parfem ,,otpišete” jer vam se nije svideo prvi miris gornjih nota, a da se posle nekog vremena začudite kada na istom mestu osetite nešto što vam se dopada. Sa druge strane, lako nas mogu zaneti osvežavajući mirisi gornjih nota, ali nas mogu poraziti donji. Zato je neophodno testirati parfem na svojoj koži nekoliko puta pre uzimanja veće mililitraže.

Vrste nota

Note se prema vrsti mogu klasifikovati u nekoliko grupa.

Floralne su one note koje su na bazi cveća. Ruža, jasmin i irisu su najčešće korišćeni mirisi u parfemskoj industriji i njihova potražnja je srazmerno velika. Takođe, velika je zastupljenost i ljiljana i orhideje. Floralne note se najčešće koriste kao gornje note.

Citrusne note su, pored floralnih, najzastupljenije kao gornje. Limun, pomorandža i mandarina su mirisi koji čine ovu grupu, a sve prisutniji su i bergamont i limeta.

parfemi za početnike - šta treba da znate da biste dobro mirisali

Drvene I mošusne note su po pravilu ,,težeg” mirisa i koriste se za donje note. One su najčešće u donjim notama. Čine ih amber (ćilibar), med, različiti mirisi kože, sandalovina…

Orijentalne note su one koje dominiraju kao srednje. U njih spadaju začinski mirisi: vanila, cimet, šafran, karanfilčić…

Pored ovih, postoje još i note slatkiša, pića, oni koji asociraju na hranu, na miris vode (mora ili morske soli), voćni…

Parfemi i njihovo korišćenje

U slučaju da ste primetili da se na vama parfemski trag ne zadržava dovoljno dugo, važno je da znate da uočite potencijalne razloge za to. Naime, određeni parfemi se možu duže/kraće zadržati na koži, u zavisnosti od njene pH vrednosti. Ako vaša koža nema adekvatan nivo pH vrednosti, parfem će se slabije ,,lepiti” za nju, dakle, lakše provetreti.

Ova situacija se može rešiti lakim trikovima, koji, međutim, ne znače nužno dugotrajost. Ph vrednost kože je podložna promenama, koje se tiču ishrane, sveopšteg (ne)zdravog života, menstrualnog ciklusa, hormonskog statusa…

Vazelin: vazelin se preporučuje kao odlična podloga za parfeme. Pre nego što nanesete parfem, na područje koje želite da pokrijete mirisom utrljajte tanak sloj vazelina. Na taj način će potencijalno suva koža dobiti neopphodnu vlažnost i parfem će duže mirisati.

parfemi

Gel za tuširanje: prilikom tuširanja nam se otvaraju pore, te mirisi lakše ulaze u njih. Ono što je neophodno da uradite da bi vam miris duže ostao na koži je da nabavite gel za tuširanje sa mirisom vašeg parfema, a još bolje je da imate i losion. Iako deluje kao skluplja varijanta, parfem ne samo da će se duže zadržati na telu zbvog adekvatne hidratacije, već i kada ispari njegov miris, ostaju podloge u vidu gela i losiona.

Nemojte trljati ruke: pogrešan potez prilikom nanošenja parfema je njegovo raspoređivanje trljanjem zgloba o zglob. Međutim, ovim potezom se razbija molekularna struktura parfema i on lakše i brže izvetri.

Zašto više ne osećam svoj parfem?

Posle nekog vremena od korišćenja parfema, verovatno ćete prestati da ga osećate na svojoj koži. Razlog je vrlo jednotavan: nos je čulo koje omogućava čoveku da detektuje opasnost. Kada nos detektuje novi miris u svom okruženju, on nam se čini jačim nego svi ostali mirisi. Međutim, kada mi na miris ne odreagujemo, odnosno, nastavimo da ga koristimo, receptori u nosu prestaju da ga detektuju kao pretnju i naviknu se na njega, tako praveći prostora za sledeću ,,opasnost”. To što ne osećate svoj miris, dakle, nema veze sa time da li je on objektivno prisutan.

Kafa, kafa, kafa

Iako je poznata kao omiljeno piće, kafa je ključna sirovina kada su mirisi u pitanju. Naime, primetićete da svaka bolja parfimerija ima izložene teglice sa kafom na pultovima na kojima su parfemi. Nemojte se libiti da se poslužite! Naime, miris svežih zrna kafe neutrališe sve mirise u nosu. U slučaju da ste preopteretili svoje čulo tokom odabira parfema za sebe, samo nekoliko sekundi mirišite kafu i sve mirisne senzacije će nestati. Svakako, ne preporučuje se testiranje više od 3 parfema istovremeno.

Pitajte stručnjake!

Za svaki deo godine postoje parfemi čije performanse odgovaraju upravo tom godišnjem dobu. Ako vam je potreban savet ili vas, prosto, ova tema interesuje, napratite Eau De Viktor, domaćeg parfemskog stručnjaka. Ako vas, pak, zanima strano mišljenje, preporučujemo Jeremy Fragrance

Slično

Back to top button