Zabava i slobodno vremeKoža, kosa, noktiLepota
U trendu

Lokne bez toplote: kako da sačuvate, a ukrasite, svoju kosu?

Lokne lako upotpune svaki izgled. Bilo da volite krupno ili sitno kovrdžanu kosu, uvek se izazove reakcija i ne prođete nezapaženi. Međutim, ako ste ljubitelj ove frizure, lako ćete uočiti oštećenja koja prouzrokuju uređaji za kovrdžanje. Bilo da koristite presu, kupu ili figaro, stalno izlaganje kose toploti stanjuje dlaku i dovodi do njenog isušivanja i pucanja. Ne morate se odreći omiljene frizure da biste sačuvali kvalitet kose. Kovrdže se mogu napraviti i bez korišćenja toplote. Uz malo strpljenja i par naših saveta, imaćete svoju frizuru iz snova, a bez oštećenja!

lokne bez toplote

Izbegavajte toplotu!

Da biste očuvali kvalitet dlake, ne preporučuje se često pranje i hemijsko tretiranje (farbanje) kose. Međutim, činjenica je da je nekada lakše o tome misliti nego izvesti. Kada zimi temperature padnu ispod nule, prosto je nezamislivo ostaviti kosu da se prirodno osuši. Pored fena za kosu, štete i svakodnevni uređaji za stilizaciju: kupa, figaro, pegla. Svi ovi proizvodi isušuju dlaku i dovode do ,,rascvetavanja” krajeva, koje uopšte nije tako lepo kao što zvuči. Zato je pronalaženje alternativnih rešenja za održavanje lepe i skladne, ali zdravije frizure uvek poželjno. U nastavku sledi nekoliko različitih načina da, uz malo strpljenja i uloženog vremena, dobijete isti rezultat kao sa uređajima za stilizaciju.

Lokne pomoću slamčica

Za ljubitelje sitnih, takozvanih ,,afro” lokni, ali i za one strpljive, imamo predlog da iskoriste plastične slamčice. Ove lokne zahtevaju više vremena, ali su rezultati zadivljujući. Lokne su sitne i frizura odgovara svakoj dužini kose-od dužine ispod brade do skroz duge kose. Kosu je najbolje kovrdžati kada je jedan dan prljava. Prilikom kovrdžanja je najbolje da pramenove blago nakvasite vodom iz prskalice.

Za ovaj ,,recept” vam je potrebno pakovanje slamčica (plastičnih), ukosnice ili gumice i strpljenje.

lokne sa slamčicama

Postupak:

 • Razdelite kosu u manje pramenove, od kojih ćete uzimati deo po deo
 • Prskalicom malo nakvasite uzeti deo kose
 • Na jednu slamčicu navijte odabrani pramen. Držati jednom rukom kosu u korenu i slamčicu okrenutu nadole, a drugom obmotavati pramen duž slamčice
 • Na kraju savijte kraći deo slamčice ka gore i pričvrstite ukosnicom/gumicom
 • Najbolji efekat se postiže nakon celodnevnog držanja

U slučaju da vam je potrebno detaljnije pojašnjenje, možete pogledati sledeći link: https://www.youtube.com/watch?v=e75zqNYZycw

Kovrčanje kose trakom

U slučaju da ste ljubitelj krupnijih, manje definisanih kovrča, ovo je prava frizura za vas. Takođe, adekvatna je da prespavate sa njom, što obezbeđuje još snažniji efekat. Kovrče su blage, slobodnije, definisane. Prilagođenije su za dužu kosu, jer je neophodno pramen obmotati oko trake celom dužinom. Frizura je jednostavna i brzo se pravi.

Za ovu frizuru vam je potrebna traka za kosu ili neka njena adekvatna zamena (npr. marama). Neophodno je da bude dovoljno labava da ne steže glavu previše, ali ni previše opuštena, da bi mogla da drži kosu.

Postupak:

kovrčanje kose trakom
 • Kosu očešljajte i rasporedite da slobodno pada. Važno je da kosa bude iščešljana i neraščupana. Navlažite kosu vodom iz prskalice, ali nemojte preterati. Kosa treba da bude vlažna, a ne mokra.
 • Traku za kosu stavite na glavu. U slučaju da stavljate maramu, presavijte je tako da imitira traku.
 • Krenite sa jedne strane, bilo leve ili desne. Uzimajte manje pramenove i obmotavajte ih od korena ka vrhovima oko trake koja vam je na glavi.
 • Trudite se da lepo rasporedite sve pramenove oko trake da bi kovrče bile definisanije.
 • Kada “potrošite” sve pramenove, potrudite se da kosa bude lepo pričvršćena uz traku. Možete iskoristiti uskosnice da biste obezbedili da plamenovi ne ispadaju. U slučaju da vam ne ide baš najbolje, stavite i malo laka za kosu.

U slučaju da vam treba dodatno objašnjenje, možete pogledati na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=BLeSKaPaUOAž

Kovrčanje kose krpicama – lokne na retro način!

U vreme kada nisu postojali uređaji za stilizovanje kose, ili barem nisu bili dostupni, naše bake su kosu kovrčale krpicama. Njihovo pravljenje je jednostavno i mogu se koristiti više puta. Sa krpicama je dobro to što možete sami podešavati željenu veličinu lokni. U slučaju da želite uže, više afro, pravite sitnije, a u slučaju da želite krupnije, pravite veće krpice. Vremenski nisu zahtevne kao frizura sa slamčicama, ali nisu praktične kao kovrčanje trakom. Adekvatne su za sve dužine kose, od najkraćih do najdužih.

Ono što morate znati je da ne treba da se izbezumite kada skinete krpice. Postoji mogućnost da će kosa biti jako ukovrčana, ali to ne treba da vas brine. Dovoljno je da ostavite frizuru da malo ,,stane”, da se kovrče opuste zbog prirodne težine kose, i posle nekog vremena će sve doći na svoje mesto. Nemojte ih iščešljavati, jer ćete samo naelektrisati kosu, uništiti strukturu lokne i izgledati kao lavić.

Za ovu frizuru vam je potrebna pamučna krpa/majica i novine. Krpice pravite tako što krpu isečete na trake jednake dužine, kao i novine. Veličina trake treba da zavisi o dužine kose. Oko sredine trake treba obmotati komad novina. Novine sprečavaju da se ukovrčani pramen raspadne i naelektriše.

Postupak:

kovrčanje kose krpicama bez toplote
 • Razdelite kosu u pramenove.
 • Na krajeve pramena prislonite traku. Traku okrećite ka vrhu glave.
 • Dok namotavate pramen, trudite se da uhvatite sve dlačice koje vire, da bi vam frizura izgledala uredno.
 • Kada dođete do sredine ili bliže korenu, zavežite krpicu u mašnu.
 • Prespavajte sa ovom frizurom. Ako lepo razdelite kosu, krpice nećete ni osetiti na glavi.
 • Pazire da vam dlake iz jednog pramena ne zalutaju u drugi, jer bi vas mogli čupati.

Link na kom možete da pogledati detaljniji opis: https://www.youtube.com/watch?v=8vJmk1brVNw

Bantu čvor

Zvuči egzotično? I jeste! Jednostavan način kovrčanja kose, koji daje dobre rezultate. Za razliku od prethodnih načina, lokne ovako napravljene su divlje, nisu striktno definisane i ,,uredne”. Egzotične su, kao i njihov naziv! Prave se jednostavno i brzo, namenjene su dužoj kosi.

kovrčanje kose pomoću bantu čvora

Za bantu čvorove su vam potrebne ukosnice ili gumice.

Postupak:

 • Razdelite kosu u pramenove manje veličine. Blago je nakvasite vodom iz prskalice
 • Pramen koji ste odabrali uvrćite oko njegove ose, sve dok ne bude čvrsto uvijen
 • Jednom rukom držite odabrani pramen u korenu, drugom obmotavajte ostatak pramena oko korena
 • Kada napravite ,,pužića”, pričvrstite ga ukosnicom ili gumicom

*Devojka na slici ispravlja kosu pre kovrčanja zbog prirode afro kose, koja takav tretman zahteva. U slučaju da već imate kovrčavu kosu, ne bi bilo loše da i vi ispravite kosu pre pravljenja bantu čvora.*

kako nakovrčati kosu bet pegle ili figara - kovrčanje kose bez grejanja

Za koji god način da se odlučite-nećete se pokajati. Ono što je neophodno je da svoju kosu redovno šišate i negujete. Savete za negu oštećene kose možete naći OVDE. Kako za negu, tako i za frizuru-neophodno je strpljenje. Sigurni smo da će se isplatiti!

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button