Zdravlje

Opstipacija (zatvor) ~ prirodni lekovi i rešenja

Zatvor ili opstipacija je poremećaj defekacije koji je praćen poteškoćama sa izbacivanjem stolice, pražnjenjem celog ili dela creva. Smatra se da je opstipacija defekacija koju karakterišu retko pražnjenje creva i / ili otežano izbacivanje stolice tokom najmanje 3 meseca. Zatvor nije bolest, već je čest simptom mnogih bolesti.

opstipacija

Koji su uzroci opstipacije?

Uzroci ovog kliničkog stanja su mnogi i kreću se od nepravilnog načina života, preko nepravilne ishrane, pa sve do organskih poremećaja i upotrebe lekova. Neki od najčešćih uzroka nastanka konstipacije su :

Organske, bakterijske, metaboličke, neurološke bolesti: Poremećaji funkcije štitne žlezde, dijabetes melitus i promene elektrolita, kao i fiziološko stanje trudnoće, svakako se uzimaju u obzir kao metabolički uzroci. Postoje i neurološki poremećaji ili miopatije koji izazivaju usporeno izbacivanje crevnog materijala. Ne treba zaboraviti ni vrlo česte bolesti rektuma i anusa. To uključuje pukotine, Kronovu bolest, ulcerozni kolitis, polipe, hemoroide….

Zloupotreba lekova: Preterana upotreba lekova poput opioida, antiholinergika (paracetamol, NSAID, acetilsalicilne kiseline, antacida, spazmolitika, antidepresiva, antihistaminika…)

Način života: Loša ishrana i stres (ukombinovani sa drugim faktorima) najčešći su izazivači opstipacije.

Koji su simptomi zatvora?

Glavni simptomi povezani su sa stalnom nadutošću i oticanjem stomaka, ponekad povezanim sa široko rasprostranjenim bolom ustomaku i grčevima. Konstipacija se najčešće prvo primeti po smanjenom broju stolica (manje od dve stolice nedeljno), praćenih osećajem nepotpunog pražnjenja debelog creva. Stolica takođe može biti drugačije konzistencije, u odnosu na uobičajenu. Često se kao posledica gore navedenih napora prilikom defekacije mogu javiti hemoroidi.

opstipacija

Kako se leči opstipacija?

Ne postoji univerzalan lek, već skup mera usmerenih na pronalazak uzročnika simptoma, lečenje određenih uzročnika i promenu životnih navika.

 • Pokušajte da svakodnevno idete u toalet (takođe, praktikujte da odlazite u toalet u isto vreme tokom dana)
 • Popijte topli napitak 10 minuta pre odlaska u toalet
 • Zauzmite položaj čučnja na wc šolji (postavite noge na neko uzvišenje ili ih držite savijene u vazduhu)
 • Opustite se i usredsredite na creva, ne zadržavajući se predugo u toaletu
 • Nikada ne potiskujte želju za defekacijom tokom dana
 • Nemojte koristiti laksative
 • Radite vežbe koje jačaju trbušne mišiće
 • Pijte najmanje 2 litre tečnosti dnevno, najbolje vode
 • Pravilno se hranite, uz korišćenje probiotika

Ishrana i opstipacija:

Prva stvar koju treba ispraviti je ishrana: morate imati ishranu bogatu lanenim semenkama, žitaricama celog zrna, mahunarkama, sezonskim voćem i povrćem, a izbegavati konzervisanu hranu ili hranu sa viškom životinjskih proteina.

Da bi se olakšao crevni tranzit, potrebno je povećati unos vlakana, koja se lako dobijaju konzumiranjem namirnica kao što su integralne žitarice rafinisanom brašnu (bela testenina i beli hleb).

Čak i unos hrane bogate prirodnim probioticima, poput luka, šparoga, artičoka, pšenice, soje, praziluka, banana i belog luka pomaže protiv opstipacije, pomažući da se uravnoteži crevna flora.

Takođe je potrebno da ste dobro hidrirani: redovnim hidriranjem i unosom povrća bogatog biljnom vodom (razne vrste zelenih lisnatih salata, lubenica, krastavci, komorač) u obroke. Poželjno je konzumirati i voće sa laksativnim delovanjem, kao što su kivi, jabuka sa korom, zrela kruška i suve šljive.

opstipacija

Jetru treba stimulisati gorkim povrćem (zelje repe, cikorija, artičoke, kopriva, radič) koje nije kuvano, već je dinstano.

Savet: Kod hroničnog zatvora korisno je ujutro popiti rastvor vode, limuna i meda, koji se priprema rastvaranjem kašike meda u 100 ml vode kojoj se dodaje sok od pola limuna.

Prirodni lekovi za opstipaciju:

Biljke protiv opstipacije mogu delovati stimulišuće na crevnu peristaltiku. Mogu se koristiti suplementi, ili se od ovih biljaka može praviti čaj.

 1. Sena– Lišće sene se široko koristi za kratkotrajne tretmane (jednu ili dve sedmice), u slučaju akutnog zatvora, jer je iritantni laksativ, što znači da dugotrajna upotreba može ometati ispravnu funkciju creva.
 2. Rabarbara -Koristi se za lečenje zatvora zbog svojih laksativnih i pročišćujućih svojstava.
 3. Bokvica– Za razliku od drugih laksativa,bokvica ima sposobnost da povrati tonus mišićnim vlaknima creva, stimulišući peristaltiku na nežan način. Iz tog razloga ne iritira i ne stvara ovisnost, pa je čak i produžena upotreba manje štetna od drugih prirodnih laksativa. 
 4. Slez– Lišće i cvetovi se koriste za hidrataciju i rasterećenje creva i za regulisanje njegovih funkcija, zahvaljujući svom blagom laksativnom dejstvu, zbog sposobnosti da formira neku vrstu sluzi, koja pomaže izbacivanju fekalija. Lečenje opstipacije slezom nije iritativno i nasilno, pa je preporučeno čak i u trudnoći, kao i za lečenje zatvora kod dece i starijih osoba.
 5. Sladić– Njegov koren je blago laksativan, zahvaljujući prisustvu prirodnog šećera (manitola), koji privlači vodu u debelo crevo, olakšavajući defekaciju. Iz tog razloga, sladić je veoma efikasan u slučaju zatvora i kod poremećaja povezanih sa sindromom iritabilnog creva.
 6. Psillium i lan – Njihovo seme, u kontaktu sa vodom, povećava zapreminu creva i stvara gel, što olakšava defekaciju. 
opstipacija (zatvor) ~ prirodni lekovi i rešenja
Priroda na strani čoveka

Terapija eteričnim uljima:

Ne postoji „pravo“ laksativno eterično ulje, ali neke esencije mogu imati pozitivan efekat na creva, opuštajući glatke mišiće trbuha i suzbijajući procese koji stvaraju oticanje i nadutost. Njihovo pomoćno dejstvo na gastrointestinalni sistema pojačava se ako se primenjuju uz masažu trbuha

Kako se izvodi masaža abdomena? Masaža se vrši sa 10ak kapi eteričnih ulja, pomešanih sa običnim uljem (npr kokosovo). Trbuh se masira oko 5 minuta, u smeru kazaljke na satu, a potom u smeru suprotnom od kazaljke na satu, takođe 5 minuta. Masaža i dejstvo nekih od sledećih eteričnih ulja trebali bi da podstaknu kolon na izbacivanje fekalija.

Eterično ulje mente: deluje protivupalno na sluzokožu creva, otklanja grčeve, ima umirujući efekat na nervnoj bazi, deluje pozitivno kod sindroma iritabilnog creva i usporene probave.

Eterično ulje kamilice: u slučaju zatvora, njegova upotreba ima za cilj uklanjanje upalnih stanja koja su praćena bolom, grčevima, napetošću u trbuhu, nadutošću, kao i kod poremećaja nastalih zbog stanja stresa, anksioznosti i nervoze.

Eterično ulje bosiljka: utiče na rebalans crevne flore, pomaže u obnavljanju bakterijske flore neophodne za pravilni rad crevnog sistema, i pomaže u zaštiti od opasnih bakterija i gljivica.

Savet: Imajte na umu da će svi ovi saveti ublažiti simptome opstipacije, ali je neće u potpunosti rešiti. Kao što smo već rekli, opstipacija je najčešće simptom neke bolesti ili stanja, te je stoga, u slučaju pojave konstipacije, najbolje obratiti se odabranom lekaru.

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button