Zabava i slobodno vremeKnjiževnostObrazovanje
U trendu

Knjige za decu: šta preporučiti najmlađima da čitaju u slobodno vreme

Kultura čitanja je sve više u zamiranju. Zbog toga je neophodno negovati je od malih nogu i motivisati decu da otkriju prednosti i čari čitanja. Iako možda ne izgleda tako, knjige za decu je najteže napisati. Pisac koji se lati ovog posla mora imati na umu mnoge faktore.

Prvenstveno, bitno je obratiti pažnju na to da tematika bude interesantna, da junaci budu privlačni i neobični. Bitno je paziti i na stil: rečenice ne smeju biti ni preduge ni prekratke, ne sme biti mnogo nepoznatih reči i mora držati pažnju. Međutim, najbitniji je didaktički momenat, odnosno, vaspitna uloga knjige koja se piše. Dete iz nje mora dosta da nauči i da raširi svoje vidike, što posao pisaca za decu čini težim.

Zato predlažemo knjige za decu za različite uzraste i interesovanja. Najsnažniji efekat knjiga u najmlađim danima se postiže zajedničkim čitanjem i otkrivanjem literarnog sveta uz pomoć odraslih. Upotpunite slobodno vreme prisećajući se knjiga koje ste i sami čitali i ponovo prođite kroz njih sa svojim mališanima. Vi ćete ih videti na savim drugi način i probuditi dete u sebi, a detetu pokazati svet mašte i zabave.

knjige za decu utiču na širenje vidika, stvaranje prijateljstava i buđenje mašte!

Knjige za decu: uvek popularni predlozi

Neke knjige se mogu nazvati besmrtnim i uvek popularnim delima, kako među starijom, tako i među najmlađom publikom. Sigurni smo da se i najstariji ukućani sećaju pojedinih naslova koji slede. Zbog toga će zajedničko vreme provedeno u čitanju ovih dela doneti zabavu i odraslim i mlađim čitateljima. Uživajte!

Rene Gijo ,,Bela Griva” (1959.)

Divna, topla priča o prijateljstvu između dečaka Folka i divljeg, neukrotivog konja Bele Grive. Izdat davne 1959. godine, roman ne prestaje da iznenađuje publiku od najmlađih do najstarijih čitalaca.

Zaplet: Dečak Folko, iako poreklom iz siromašne ribarske porodice, gaji veliku ljubav prema divljim konjima. Jednom prilikom upoznaje ždrebe koje je ostalo bez majke i naziva ga Bela Griva. Bela Griva je neukrotiv konj, može mu prići samo dečak, i to samo u slučaju da nežno sa njim razgovara. Folka porodica želi da odvuče od konja da bi bio ribolovac, a Belu Grivu čeka sudbina cirkuskog zabavljača. (Upozorenje: sledi kraj romana. U slučaju da niste čitali ili ne želite da pročitate kraj, predlažemo vam sledeći pasus.) Izlaz iz ove situacije dečak i konj pronalaze zajedno, u rečnoj bujici. Upravo kraj je ono što intrigira i potresa čitaoce širom sveta. Ovakav kraj je bitan jer se na taj način budi empatija među najmlađim čitaocima. Međutim, ako reku tumačimo kao ,,tok života”, što nije novo u književnosti, možemo se obratiti i roditeljima i starijim čitaocima.

Uzrast: ovaj roman je pogodan za decu uzrasta preko 10 godina. U slučaju da želite da mlađe mališane upoznate sa ovim delom, možete da ga čitate u odlomcima, ili da izmenite kraj dodavanjem fantastičnih elemenata (npr. Bela Griva dobija krila i leti).

Poruka: Roditelji treba da puste decu da idu za svojim snovima i da poštuju njihovu individualnost. Snažna individualnost je prisutna i kod konja i kod Folka-nijedno ne želi da se prilagodi nametnutim pravilima društva. Svaka glava je posebna glava i treba negovati njene afinitete, želje i težnje. Treba učiti decu da imaju pravo na svoju slobodu, samo dok ta sloboda ne ugrožava nekog drugog. Ovaj divni roman nas uči da ne moramo vezati osobu da bi ona bila ,,naša”-ljubav je sveprisutna.

Zanimljivost: U slučaju da roman čitaju starija deca, možete održati mini-lekciju o pravopisu. Naime, u sintagmi Bela Griva se obe reči pišu velikim slovom jer su deo imena junaka.

Astrid Lindgren ,,Pipi Duga Čarapa” (1945.)

Ovo je priča o snažnoj, samostalnoj i pravičnoj devojčici Pipi koja vodi svoje prijatelje u avanture koje im menjaju život! Iako se od knjige za decu to ne očekuje, Pipi Duga Čarapa je prouzrokovala podeljena mišljenja. Jedni smatraju da je Pipi simbol individualnosti i snage, drugi da je loš uzor deci i mladima.
pipi duga čarapa sa svojim prijateljem gospodinom nilsonom
Pipi i gospodin Nilson (herr Nilson)

Zaplet: u komšiluk se doselila devojčica, što raduje Tomija i Aniku, brata i sestru kojima je strašno dosadno. Međutim, to nije obična devojčica, već Pipilota Viktualija Rulgardini Krusmjanti Efraimsdoter Lungstrump, za prijatelje Pipi! Devojčica koja živi sama u Vili Vilekuli. Zapravo, ne sama, već sa gospodinom Nilsonom-majmunom i Malim Prijateljem-konjem, koji živi na tremu, jer ne voli dnevnu sobu. Ona živi život iz snova: ne ide u školu, ima mnogo dukata i kupuje slatkiša koliko želi. Pipi vodi Aniku i Tomija u razne avanture, kroz koje junaci stvaraju čvrsto prijateljstvo, ali i upoznaju sami sebe.

Uzrast: ,,problem” sa ovim delom je u tome što najsnažniji efekat ima kada se čita deci do 10 godina. I starija deca delo mogu doživeti kao zabavno, međutim, što su starija, to više uočavaju tužnu priču o Pipi. Činjenica da devojčica živi sama više ne predstavlja nevini dečiji san, već se može ,,probuditi” osećaj tuge zbog njene usamljenosti. Iako ona nijednog trenutka ne klone niti pokazuje da je tužna, što smo stariji gubi se ,,čar” samostalnosti. Bitno je zadržati ,,svetlost” ovog dela i čitati ga deci dok su još mala, da bi se izbeglo sažaljevanje.

Poruka: Pipi, osim svih svojih osobina, ima i neverovatnu snagu, koja joj pomaže da se izbori sa provalnicima ili da zaštiti dete od napadača. To pokazuje još jednu Pipinu osobinu- hrabrost da se suprotstavi onome što smatra nepravednim. Upravo ova osobina je nazvana ,,nepristojnom” i ,,punom nepoštovanja”, zbog čega je Pipi smatrana lošim uzorom deci. Pipi smatra da je neophodno poštovati da bi vam se poštovanje vratilo, dakle, vi morate poštovati dete, da bi ono poštovalo vas. Sve ove osobine čine delo odličnim za razvijanje samostalnosti i negovanje hrabrosti. Pipin odnos sa Anikom i Tomijem pokazuje zdravo prijateljstvo u kom svaki član poštuje drugoga. Tako dete uči o dobrim odnosima unutar grupe.

S. Tauzend ,,Bolno odrastanje Adrijana Mola” (1984.)

Roman, nešto mlađeg doba od prethodnih, prati dečaka Adrijana Mola kroz prilike i neprilike odrastanja i adolescencije. U večnoj borbi sa neprežaljenim ljubavima i aknama, tinejdžer Adrijan Mol traga za sopstvenim identitetom. Serijal o Adrijanu Molu predstavlja adekvatne knjige za decu starijeg uzrasta.

Zaplet: serijal o Adrijanu Molu je koncipiran kao dnevnički zapis glavnog junaka. U svoje dnevnike Mol upisuje sve ono što tišti jednog dečaka-bubuljice, prelepa Pandora, sukob sa porodicom. Roman ,,Bolno odrastanje Adrijana Mola”, koji predstavlja prirodni nastavak ,,Tajnog dnevnika A. Mola (13 i 3/4)” nam predstavlja emotivnog i otvorenog junaka. U najosetljivijim godinama, on ispisuje misli i emocije koje prate razvod roditelja i njegovo prilagođavanje novonastaloj situaciji. Ono što ove knjige odlikuje je specifičan, britki humor koji proizilazi iz Adrijanovog karaktera. Delu ne manjka ni suza ni smeha.

Uzrast: delo je najbolje preporučiti deci starijoj od 11 godina, zbog bliskosti sa glavnim likom. Posebno je važno dečake zainteresovati za ovu knjigu. Često se u društvu (iako pogrešno!) emocionalnost vezuje za devojčice, zbog čega su dečaci stavljeni u nezgodnu poziciju. Pritisnuti svojim unutrašnjim sukobima, a u nemogućnosti da izraze kroz emociju zbog represije društva, dečaci su sputani. Priča o junaku koji priznaje da mu bubuljice utiču na samopouzdanje ili da plače dok čita omiljenu knjigu, olakšava poistovećivanje.

Poruka: Problemi sa Pandorom (koja puši 5 cigareta i ima svoj upaljač!) uvode decu u svet ljubavnih odnosa. Naravno, isprva su oni jednostavni i simpatični, u nekim momentima i smešni, posebno čitaocima koji imaju određeno ljubavno iskustvo. Međutim, kako Adrijan raste, rastu i problemi, te poslednja knjiga ovog serijala nosi naziv ,,Mlitave godine”. Pored toga, romani su odlični za roditelje: nekada, okupirani svojim problemima, zaborave na one najosetljivije. Tinejdžersko doba je naročito važna faza u oblikovanju čoveka, zbog toga joj se treba posebno i posvetiti.

Dodatak: u slučaju da želite da pogledate ekranizovanu verziju romana, možete to učiniti na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=J2XEcNgw5DM

Savet za roditelje: za potpuni ugođaj, pre nego što preporučite detetu delo, sami ga pročitajte. Na taj način ćete videti delo prvo kroz oči odrasle osobe, a potom i kroz dečije. Razgovarajte o delu sa detetom nakon čitanja. Vidite kako razmišlja i na šta je obratilo najviše pažnje. Izdvajajte elemente koji su mu se dopali, ali i one koji nisu. Na osnovu toga koncipirajte buduće čitalačke tokove.

Slično

Back to top button