UmetnostZabava i slobodno vreme

Ukrašavanje i popravljanje kožne galanterije ~ možete to sami!

U slučaju da ste ljubitelj kože i kožne galanterije, ili ste prosto ljubitelj eksperimentisanja sa odećom, na pravom ste mestu. Ako imate staru kožnu jaknu, novčanik ili kaiš čija vam je monotonija i jednostavnost dosadila, možete ga u potpunosti promeniti. Naravno, to možete uraditi tako što ćete odneti profesionalcu da vam prefarba željeni komad odeće, ali zašto se ne biste pokušali to ukrašavanje sami? Takođe, na pravom ste mestu i ako imate problem sa popucalom kožom u automobilu. Pomoću malih caka možete zakrpiti sitne pukotine ili naprsnuća kože, pa je prefarbati tako da se ne primeti da je tu postojao ikakav trag pucanja.

Ukrašavanje kožne galanterije: šta vam je sve potrebno

Za potrebe današnjeg uputstva za ukrašavanje kožne galanterije, mi smo uzeli kožne klompe. Za ovaj postupak vam je potrebno:

  • kožna galanterija koja treba da se ukrasi/popravi (u našem slučaju obične, crne klompe)
  • šmirgl papir
  • alkohol i tupfer
  • boja za kožu
  • četkica kojom ćete boju i nanositi
  • rukavice

Mi smo uspeli da otkrijemo set za reparaciju kožne galanterije, koji je posebno pogodan za popravljanje napukle kože na sedištu automobila ili kućnog nameštaja. Naime, ovaj set se na internetu može naći po ceni od oko 800 dinara, a sadrži baš sve što vam je neophodno. U pakovanju dobijate: 7 boja za kožu (crvenu, žutu, plavu, zelenu, belu, crnu i smeđu), uputstvo za mešanje boja (što je ključna stvar za maskiranje pukotina u koži), lepak za kožu, nekoliko uzoraka platna i kože za njeno lepljenje, špatulicu i praznu činijicu za mešanje boja, rukavice, kao i alat za prenos toplote.

Set možete naručiti na ovom linku.

Mi smo hteli da klompe ukrasimo logoom jednog poznatog metal benda-Motorhead-a, zbog čega nam je bio potreban i model slova. Ištampali smo ga i prionuli na posao.

Ukrašavanje počinje šmirglanjem

ukrašavanje
Pripreme

U slučaju da želite da obavite reparaciju kože koja je popucala ili oštećena, ovaj deo preskočite da ne biste dodatno istanjili kožu. Ako vam je koža pukla i postoje delovi platna ili tkanine koji vise, pažljivo ih odsecite makazicama. Potrudite se da prostor na kom ćete raditi bude što čistiji moguć. Ako samo želite da ukrasite kožu, nežno, u jednom smeru, šmirgl papirom išmirglajte površinu kože. Nemojte pritiskati papir: cilj je da se površinski sloj kože i njen prirodni sjaj otklone, kako bi boja što kvalitetnije prionula na materijal.

Kada otklonite višak, tupferom i alkoholom lepo iščistite sveže ošmirglan materijal i pustite par minuta da se osuši.

Papir na kom je logo Motorheada će poslužiti kao šablon za crtanje po klompama, te nam je potrebno da ga izdubimo u obliku slova. Kada smo to uradili, pričvrstićemo ga selotejpom za klompe, da bi bio stabilan.

ukrašavanje

U slučaju da ste se odlučili na to da svoju jaknu, kaiš ili tobru ukrasite koristeći slobodnu ruku, ne bi bilo loše da imate skicu svoje ideje pred sobom. Morate imati u vidu da su boje za kožu, iako lakse za korišćenje, ipak sklone brzom sušenju. Samim tim se neće lako prilagoditi vašim potezima četkice kako bi to uradile vodene boje ili tempere. Zbog sklonosti da se brzo osuše i na samoj četkici, ne bi bilo zgoreg da već imate koncipiranu ideju, a ne da improvizujete tokom samog oslikavanja.

Nanošenje šablona i boje

ukrašavanje
Aplikatori za šminku mogu poslužiti ako nemate četkice za bojenje

Mi smo lepo pričvrstili šablon za klompe, tako što smo svako slovo pojedinačno izdubili i nežno zalepili. Odlučili smo se za žutu boju slova, te smo nju koristili direktno iz kantice, nije bilo potrebno mešanje sa drugim bojama. Što se tiče četkica, odlučili smo se za četkice za šminkanje koje smo kupili u kineskoj radnji: bitno vam je samo da dlačice sa četke ne opadaju, zato je bolje kupiti aplikatore (6 komada košta oko 100 dinara).

ukrašavanje i popravljanje kožne galanterije ~ možete to sami!
Ukrašavanje i popravljanje kožne galanterije ~ možete to sami!

Nemojte se uplašiti ako vam prvi sloj boje deluje bledunjavo. To je sasvim u redu. Slično kao kod nanošenja laka za nokte, bolji intenzitet boje se dobija kada se boja malo prosuši nakon nanošenja. Sa ponovnim prelaskom novog sloja preko starog, intenzitet se pojačava. Dovoljno je oko 3 sloja da boja bude pravog intenziteta.

Mi smo prvo prešli žutom bojom i, na samom početku, vaša kožna galanterija neće delovati reprezentativno. Greške koje smo napravili nanoseći žutu boju ispravljamo crnom: ona će se lepo stopiti sa pozadinom, ali i uokvitriti slova i dati im čiste linije.

ukrašavanje
Slova već izgledaju ,,čistije”.

Nakon ovog postupka smo pustili klompe da se prirodno prosuše. Važno je nanositi boju naizmenično na klompe: prvo jednu, pa drugu, čime se prva papuča suši, a izbegavate mogućnost da vam se boja razmaže ili preslika. Nakon sušenja smo u žuti deo slova dodali crne elemente koji prema logou tu idu.

ukrašavanje i popravljanje kožne galanterije ~ možete to sami!
Sada već izgledaju bolje!
ukrašavanje i popravljanje kožne galanterije ~ možete to sami!

Logo već izgleda reprezentativno i bolje, ali želimo da ispravimo potencijalne greške, ali i da našem natpisu damo malo ,,vatre”. Zato smo odlučili da žuta slova uokvirimo crvenom bojom, koja će ih dodatno istaći i uobličiti.

Kada smo završili taj deo, vreme je da klompe odložimo sa strane i da ih pustimo da se boja malo stegne.

Toplota i ukrašavanje su neodvojivi

Primetićete da su slova izdignuta i da je sloj boje lako uočljiv. Boja, kako se suši, postaje ,,gumasta”. Sada koristimo ostale delove seta za kožnu galanteriju koji smo nabavili. Naime, u setu se dobiju 2 komada platna i kože za krpljenje rupa na kožnim sofama ili sedaljkama. Pored toga se dobiju i 3 parčeta kartona, na kojima je napisano THIS SIDE UP. Taj karton vam je potreban za transfer toplote, izravnjavanje boje i njeno utiskivanje u materijal.

Naime, kada se boja prosuši, treba da uzmete peglu ili da upaljačem zagrejete alat za transfer toplote. Na boju prislonite karton tako da je THIS SIDE UP okrenuto ka vama. Zagrejan alat za transfer toplote pritisnite na karton i držite da bi se boja što bolje utisnula.

ukrašavanje i popravljanje kožne galanterije ~ možete to sami!

Konstantnim zagrevanjem će se sloj boje lepo izravnati i vaša kožna galanterija će izgledati kao da je oduvek bila tako ofarbana.

ukrašavanje i popravljanje kožne galanterije ~ možete to sami!

Ta-da! Kožni kaiš, torba ili papuče su ofarbane ili kao nove. U slučaju da imate potrebu da zakrpita pukotinu na koži, dovoljno je da komad platna koji dobijete u setu stavite ispod pukotine, lepak (takođe u setu) i komad kože koji dobijete da stavite preko. Kada se sve prosuši, neophodno je da izmešate boje prateći uputstvo za mešanje boja, da biste dobili onu koja vam je potrebna. Proces je posle isti. Srećno bojenje i živela umetnost!

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button