Recepti

Recept za užitak: Kako napraviti baklavu?

Postoje oni užici koji su univerzalni: isti su u svakom vremenu, situaciji. Za njih ne postoji pogrešno vreme. Baklava pruža jedan od takvih užitaka. Da li se pitate kada probate baklavu u poslastičari ili kod drugih „kako da ja spremim ovakvu“? U nastavku teksta pročitajte recept prema kome ćete u svom domu napraviti baklavu kao iz poslastičare.

Istorijat baklave

Baklava, kao poslastica, prvi put se javila u 15. veku i to na području Grčke. Kasnije su Turci usvojili provobitni recept baklave i razvijali ga sve do današnjeg oblika. Vrlo je zanimljiv podatak da je Sultan Sulejman Veličanstveni uveo Paradu baklava. Na početku je baklava bila veoma skup dezert i mogli su je priuštiti samo najbogatiji. Vremenom došlo je do modernizovanja baklave, tako da danas imamo baklavu sa suvim grožđem, sa čokoladom, sa plazmom. Ali, zauvek je ostala omiljena ona klasična baklava sa orasima.

Danas se najukusnija baklava pravi na području Bosne, a u Srbiji u Novom Pazaru. Recept koji postoji u Novom Pazaru stigao je do nas, a da li će naša baklava biti ukusna kao novopazarska, to je stvar umeća. Pogledajte i recept za indijske kolače!

baklava
Recept za užitak: Kako napraviti baklavu?

Recept

Za pripremu baklave sve što nam je potrebno jeste: kore za baklavu, 1 kg mlevenih oraha, 200 g prezli, 200 g šećera i 100 ml ulja.

Za sirup nam je potrebno 1 kg šećera, 800 ml vode i 1 limun.

Prethodno dobro zagrejte rernu i podmažite pleh uljem.

U jednoj posudi pomešajte mlevene orahe, prezle i 200 g šećera.

U plehu ređajte po dve kore za baklavu ili pitu (ima ih u bilo kom marketu), preko njih poprskajte malo ulja i mešavinu od oraha, a zatim sledeće dve kore. Ovaj postupak ponavljati sve dok budete imali kora i smese od oraha. Kada stavite poslednje dve kore isecite baklavu na kvadrate ili romboide.

Stavite u rerni i pecite sve dok baklava ne dobije zlatnu boju. Osetićete i po mirisu koji se bude širio kuhinjom da je baklava pečena.

Sirup od 800 ml vode, 1 kg šećera i 1 limuna isecenog na komadiće spremite pre pečenja baklave kako bi se dobro ohladio, jer je vrlo važno napraviti kontrast: da baklava bude topla, a sirup hladan ili pak obrnuto, da sirup bude vreo, a baklava hladna.

Čim ste izvadili toplu baklavu iz rerne preko nje prelijte sirup, pokrijte folijom i ostavite da se ohladi.

Uživajte u baklavi!

Slično

Back to top button