Recepti

Želite domaći hleb kao iz bakine kuhinje? Evo kako da vam uspe iz prve!

Da li ponekad poželite da obradujete svoje najmilije domaćim hlebom, a kuću pretvorite u dom mirisom koji podseća na detinjstvo i bezbrižne dane u maminom i bakinom domu. Od toga vas deli samo malo. Znamo da je kupovni hleb vrlo štetan po naše zdravlje, zbog aditiva koji postoje u njemu, a nikada ga se ne rešimo i skoro svaki dan je na našoj trpezi.

Zašto vaš izbor ne bi bio domaći hleb u koji sami stavljate sastojke i time garantujete sigurnost i zdravlje?!

Umesite sami domaći hleb po starom receptu naših baka i gledajte osmehe na licima vaših najmilijih!

U sledećih nekoliko koraka naučite kako da lako i bez puno sastojaka uživate u ovoj staroj poslastici.

Istorijat hleba

Prve verzije hleba nastale su kako je nastalo čovečanstvo. Kada je stanovništvo naselilo prve plodne predele došlo je do uzgoja žitarica. Ljudi su učili kako da neguju žitarice, kako da ih čuvaju i što je najvažnije kako da ih koriste u ishrani. Najpre su žitarice potapali u vodi i jeli ih sirove, a onda je usledilo mlevenje žita u brašno. Za mlevenje su postojali različiti alati sve do pojave prvih vodenica. Hleb koji danas poznajemo potiče iz drevnog Egipta. Iz Egipta je recept hleba prenet u Grčku, a odatle se proširio po celoj Evropi.

Recept

Postupak za pravljenje domaćeg hleba vrlo je jednostavan.

Za mešenje domaćeg hleba sve što vam je potrebno jeste 1 kg belog brašna , 2 kašičice soli i 2 kašičice suvog kvasca ili 20 g. sirovog. Hleb možete obogatiti lanenim semenkama, susamom ili sa par kapi ulja kako bi bio mekši.

  • 1. U jednoj većoj posudi staviti 1 kg belog brašna, a zatim dodati so i kvasac.
  • 2. U smesu postepeno dodavati vruću (koliko možete podneti na koži) vodu i laganim pokretima prstiju jediniti brašno, so, kvasac i vodu. Kada dobro pokvasite brašno onda dobro umesite testo. Kada testo napravi oblik onda uljem skinuti ostatak testa sa prstiju. Ostaviti testo prekriveno krpom  oko 45 minuta da naraste. Vrlo je važno da testo bude u toplom.
  • 3. Podmazati pleh uljem i nakon 45 – 60 minuta, sto posuti brašnom i praviti oblik hleba: vekne, pogača ili lepinjice. Staviti u podmazani pleh i ostaviti da naraste još 20 minuta.
hleb
Želite domaći hleb kao iz bakine kuhinje? Evo kako da vam uspe iz prve!
  • 4. Hleb premazati uljem i  peći u rerni zagrejanoj na 200˚.
  • 5. Nakon što je dobio zlatnu boju, a miris domaćeg hleba se raširio kuhinjom, izvadite hleb iz rerne i poprskajte ga vodom sa česme, a zatim prekrijte folijom ili krpom dok se ne ohladi.

Ovim jednostavnim receptom vratite se u dane detinjstva i uživajte.

hleb
Želite domaći hleb kao iz bakine kuhinje? Evo kako da vam uspe iz prve!

Slično

Back to top button