ZdravljeKorisni saveti

Intimno zdravlje žena ~ šta je važno da znate

Definicija zdravlja prema SZO (Svetska Zdravstvena Organizacija) glasi: „Zdravlje predstavlja stanje psihičkog i fizičkog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti“. Od ishrane, preko oralne higijene, mentalne higijene i fizčke aktivnosti, tu se ubraja i intimno zdravlje. 

Ovo se posebno pripisuje ženskoj populaciji, iako pažnju o reproduktivnom zdravlju moraju voditi i muškarci. Mnogobrojne bolesti poput karcinoma grlića materice i raka dojke odnesu preko 2000 života godišnje, a moguće je prevenirati ih, rano dijagnostikovati ili izlečiti upravo zahvaljujući rednovnim kontrolama tojest, čuvati intimn zdravlje.

U nastavku ćemo utvrditi kako izgleda zdrav reproduktivni sistem, i šta treba raditi kako biste ga očuvali zdravim i funkcionalnim.

Intimno

Intimno zdravlje: šta je zdravo i „normalno“, a šta ne?

Vaginalna sekrecija je fiziološki proces koji za cilj ima održavanje reproduktivnog zdravlja žene.

Količina, boja, miris i konzistencija sekreta variraju od žene do žene, međutim, određene karakteristike mogu biti jasan pokazatelj reproduktivnog zdravlja. 

Zdrav sekret:

Obično normalna sekrecija nema miris, mlečno je bela ili providna i tečne konzistencije. Količina i izgled mogu varirati tokom menstrualnog ciklusa. Na primer, sredinom ciklusa kada se jajna ćelija otpušta (ovulacija), sluz koju proizvodi grlić materice je obilnija i tečnija.

Trudnoća, upotreba kontraceptivnih pilula (oralnih kontraceptiva) i seksualna stimulacija takođe utiču na količinu i izgled sekreta. Nakon menopauze, nivo estrogena se smanjuje, često smanjujući količinu normalnih sekreta.

Fiziološki, nivo estrogena je visok u sledećim situacijama:

 • tokom menstrualnog ciklusa, nekoliko dana pre oslobađanja jajne ćelije
 • nekoliko meseci pre prve menstruacije
 • tokom trudnoće
 • kod žena koje uzimaju lekove koji sadrže estrogen ili povećavaju proizvodnju estrogena (kao što su neki lekovi za plodnost)

Nezdrav sekret:

intimno

Vaginalni iscedak se smatra abnormalnim ako je:

 • obilniji nego obično
 • gušći nego obično
 • beo je i grudvast (slično siru)
 • sivkast, zelenkast, žućkast ili sa tagovima krvi
 • ukoliko je praćen neprijatnim mirisom
 • praćen svrabom, pečenjem, osipom ili bolom

Za intimno zdravlje ključni su:

Informisanost

Vrlo je bitno znati šta je ispravno i zdravo, a šta nije. Iako „normalnost“ varira od osobe do osobe, postoje karakteristike koje su abnormalne. Ginekolozi su podelili vaginalni sekret u 5 grupa, 2 zdrave i 3 nezdrave. Prepoznavanje simptoma vodi do traženja stručne pomoći, što je jako bitno, s obzirom da nelečene bolesti mogu ostaviti velike posledice na reproduktivni sistem.

5 grupa vaginalnog sekreta su:

I i II grupa: Ove dve grupe su potpuno zdrave.
III grupa:  Ovakav sekret sastoji se od leukocita i patogenih bakterija. Najčešće je žuto zelenkast, prisutan je svrab i peckanje. Leči se antibioticima, i zahteva lečenje oba partnera.
IV grupa: Izazivač poremećaja je gonokok. Sekret je obilan, žućkast, neprijatnog mirisa, praćen svrabom i peckanjem. Potrebno je lečenje antibioticima, i lečenje oba partnera.
V grupa: Izazivač poremećaja je trihomonas vaginalis. Sekret je penušave konzistenije, žućkast i praćen neprijatnim mirisom. Lečenje je antibiotsko, leče se oba partnera.
VI grupa: Izazivač poremećaja je gljivica Candida Albicans. Sekret je gust i obilan, bele boje, praćen svrabom i peckanjem. Lečenje je antimikotičko (lekovi protiv gljivica), leče se oba partnera.

Redovni ginekološki pregledi

Reproduktivno zdravlje žene ne može se odvojiti od kontrolnog ginekološkog pregleda. Preglede je potrebno obavljati bar jednom godišnje

Ginekološki ultrazvuk, papa test i određivanje grupe vaginalnog sekreta predstavljaju osnove preglede koje svaka žena mora da prođe. Nakon 45. godine potrebno je obavljati ginekološke preglede na svakih 6 meseci. Redovni pregledi mogu prevenirati razvoj opasnih bolesti ili ih dijagnostikovati u ranoj fazi.

Intimna higijena

Redovno vođenje higijene reproduktivnih organa bitno je za održavanje zdravlja. Leti je preporučljivo tuširati se svakodnevno, a zimi 3-4 puta nedeljno. Prilikom kupanja bitno je ne koristiti jake sapune i kupke, s obzirom da mogu iziritirati kožu. Takođe, loša intimna higijena ali i prekomerna upotreba proizvoda za higijenu mogu biti štetni.

Bitno je i da izbegavate upotrebu dezodoransa za intimnu higijenu: oni mogu izazvati iritaciju. Prisustvo neprijatnog mirisa u privatnim delovima može biti simptom infekcije i stoga je u tom slučaju preporučljivo da se obratite lekaru.

Pažnja– Vagine se samostalno čiste procesom sekrecije, te je stoga nepotrebno i strogo zabranjeno vaginalno korišćenje hemikalija. Vaginalno korišćenje sapuna i kupki može izazvati iritacije, poremetiti PH i izazvati infekcije.

Pravilan izbor garderobe i donjeg veša

Koristite donji veš napravljen od pamuka ili drugih prirodnih vlakana; sintetička vlakna ne dozvoljavaju pravilno znojenje i podstiču znojenje, povećavajući rizik od iritacije i infekcija. 

Takođe, ne nosite preterano uske farmerke, helanke ili drugu previše usku odeću. Preporučuje se izbegavanje nošenja tangi, s obzirom da, zbog anatomske blizine vagine i anusa, stvaraju veliku šansu za nastanak infekcija.

Intimna higijena tokom menstruacije

Tokom menstrualnog ciklusa, ženska intimna higijena je još važnija, stoga je potrebno često menjati tampon/uložak i češće se tuširati. Uloške i tampone menjajte nakon 2-4 sata, nikako duže od 8 sati, zbog mogućnosti razvijanja TSS- toksičnog šok sindroma. Takođe, izbegavajte prekomernu upotrebu tampona koje, u svakom slučaju, nikada ne treba koristiti noću.

Još neka pravila za intimno zdravlje:

 • Ukoliko osetite bilo kakve simptome ili tegobe, obratite se vašem lekaru. Takođe, ako dođe do bilo kakvih promena ciklusa ili vašeg sekreta, obavezno kontaktirajte vašeg ginekologa.
intimno
 • Ne delite ni sa kim vaš donji veš, kupaći kostim i peškire– na ovaj način se mogu preneti mnogobrojne infekcije
 • Testirajte se nakon svakog novog seksualnog partnera– mnogobrojne bolesti mogu biti asimptomatske, a mogu ostaviti velike komplikacije ukoliko se ne leče na vreme.
 • Tokom leta ili kada idete na bazene, neophodno je da kupaći kostim promenite odmah nakon kupanja. Topla i vlažna sredina pogoduje nastanku Candide Albicans.
 • Izbegavajte upotrebu parfemisanih uložaka. Supstance sadržane u njima mogu izazvati iritaciju i osip po koži.
 • Čajevi od virka, ruzmarina i kamilice pozitivno utiče na reproduktivno zdravlje. Dovoljno je piti ih nekoliko puta nedeljno. Zbog borbe protiv patogenih mikroorganizama, i borovnica se takođe smatra saveznikom intimnog zdravlja žena.
 • Vaginalni ispiranje treba koristiti samo po uputstvu vašeg ginekologa, nepravilna upotreba vaginalnih ispiranja može promeniti osetljivu ravnotežu vaginalne mikroflore, povećavajući tako rizik od infekcija kao što su kandidijaza i Gardenerella vaginalis.

Čuvajte svoje intimno zdravlje!

*Članak je informativnog karaktera i nije zamena za lekarsku i stručnu pomoć.*

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button