Porodica

Animator za decu-sve što treba da znate o ovom zanimanju

Zabava za celu porodicu

Animator za decu – zanimanje modernog doba

Animator za decu je tu da upotpuni slobodno vreme (ono pre korona virusa i karantina). Njegov posao, iako deluje jednostavno, je zapravo jako komplesan i složen.

Prvenstveno, to je posao koji zahteva ogromnu odgovornost i koncentraciju. Kao i svaki posao ima svoje pozitivne i negativne strane. Ako razmatrate posao ovog tipa ili vas, jednostavno, zanima kako sve izgleda ,,iza kulisa”, ovo je pravo mesto za vas!

Svako doba nosi sebi svojstvene proslave. Pre jedne decenije su se rođendani proslavljali mahom u kući, uz domaće sendvičiće i poslastice.

Tog dana su se okupljali rođendankovi drugari i fokus je bio na igri i međusobnom druženju. Danas su stvari, prirodno, drugačije.

Sada se rođendani mnogo ređe proslavljaju u kući, već u za to adekvatno opremljenom prostoru. Drugari dolaze, a fokus je manje na međusobnom druženju.

Prosor u kom se rođendani proslavljaju uvodi i novi koncept rođendana i nove uloge u njemu. Animator, polako ali sigurno, postaje ključna ličnost za održavanje dinamike rođendana.

Igraonica predstavlja čitav jedan sistem koji mora sinhronizovano da funkcioniše da bi rođendan bio uspešan, a slavljenik nasmejan.

Međutim, unutar tog mehanizma se animatori (i šankeri/konobari, u slučaju da ih igraonica ima) suočavaju sa različitim izazovima i problemima. Pokušaćemo da ih nabrojimo i da ponudimo potencijalna rešenja.

animator za decu
Animator za decu

Komunikacija sa decom

Komunikacija sa decom i njihova bezbednost su PRVI I OSNOVNI zadatak animatora. Animator treba da osmisli detetov rođendan na osnovu uzrasta i interesovanja dece koja će se na rođendanu zabavljati.

Zato mora da stupi u kontakt sa, prvenstveno, rođendankom, a zatim i sa prvim gostima koji dođu. Kroz neobavezno čavrljanje i šale sa decom, animator treba da vidi kakva je energija grupe i njena bazična interesovanja.

Iako deluje lako-nije. Deci treba prići otvoreno i široko. Nemojte pričati sa decom kao da su BEBE, već kao da su vam ravni, odrasli ljudi.

Kada primete da su cenjeni, deca odmah spuštaju gard koji može prirodno da postoji, kao posledica nervoze zbog ,,velikog dana”.

Slavljenika morate opustiti, jer pažnja, ma koliko može da prija, ume i da prepadne dete. Povedite ga da razgleda prostor i našalite se sa njim.

Jedna od najuspelijih šala je pitanje ,,čiji je rođendan”. Kada dete kaže ,,moj”, vi se oduševljeno nasmejete i kažete ,,pa, da, moj!” Reakcija je sigurna!

Kada vidite uzrast dece koja će biti prisutna, neophodno je da osmislite igre koje će upotpuniti slobodno vreme. S obzirom na to da se rođendani danas slave u igraonicama, morate biti inovativni.

U suprotnom se može desiti da deci bude dosadno jer će se iste igre često ponavljati. To dovodi do gubljenja interesovanja za rođendane, a samim tim utiče na provod i samog slavljenika.

A to ne želimo! Dakle, mašta, mašta, mašta i razgovor sa decom. Nekada ćete naići na grupu dece koja želi da učestvuje u svim igricama.

animator za decu
Animator za decu

Nekada će grupa lako gubiti interesovanje i moraćete da uložite više truda da je zainteresujete.

Igre koje osmislite moraju BITI SIGURNE. Ne sme da postoji ni najmanja mogućnost da dete povredi sebe ili druga/drugaricu.

Međutim, u slučaju da se i desi pad ili neka nepredviđena situacija, morate ostati smireni. Poznavanje prve pomoći je prednost rada sa decom.

U slučaju da radite sa najmlađima, tj. decom od 2-5 godina, najbolje je đuskanje i slikanje po licu. Đuskanje možete savladati uz pomoć različitih koreografija na YouTube-u, a crtanje po licu se vežba. Neophodno je pitati roditelje za dozvolu, jer su pojedina deca alergična na boje za lice.

Saveti: Animator ne sme izgubiti strpljenje sa decom. Mladi umeju često da budu grubi ili prema drugarima ili čak i prema animatorima. Međutim, vodite se idejom da su to IPAK SAMO DECA.

Nekada umeju da budu surova, da privlače pažnju, dešava se i da slažu. Ali animator mora da ostane hladnokrvan i da se ne da isprovocirati.

Hladna glava i tolerancija moraju biti osobine osobe koja radi sa decom. Govorite glasno-ali nemojte galamiti. Budite odlučni i odsečni-ali ne i nepristupačni.

Predlozi koreografija za đuskanje:

animator za decu
Animator za decu

Komunikacija sa roditeljima

Animator mora da komunicira i sa roditeljima, a ne samo sa decom. U nekim igraonicama postoji deo za roditelje, gde mogu sačekati kraj rođendana.

Međutim, rad sa ljudima podrazumeva realizaciju poslovice ,,sto ljudi, sto ćudi”. Tokom posla ćete se susresti sa različitim profilima ljudi i važno je uvek biti uljudan i miran.

Nekada se dese i nesporazumi, ali je svačiji cilj na rođendanu da slavljenici budu zadovoljni. Nekada se dečiji rođendan pretvori u ,,roditeljski”, fokus bude na zabavi za roditelje, a ne za decu.

U tim slučajevima, animator treba da se potrudi da dete oseti da je to ipak njegov dan.

Postoje razne vrste roditelja sa kojima ćete se susresti tokom posla. Neki roditelji su hiperprotektivni. Ovakvi roditelji jako burno reaguju na bilo kakvu situaciju koja se može desiti u igraonici.

U slučaju povrede, može se desiti da će vam više vremena biti potrebno da smirite roditelja, pre nego dete. Bitno je da ulijete poverenje roditelju i priznate grešku, u slučaju da ste pogrešili. Takođe, pokažite inicijativu za rešavanjem bilo kog problema ili konflikta.

Da biste izbegli potencijalni problem, pre svakog postupka proverite sa roditeljem da li je saglasan sa tim. Ponudite se da ih uključite u dečije igre, tako da se zajedno takmiče ili učestvuju. Na taj način će i roditelj steći poverenje u vas.

Sa druge strane, može se desiti da imate nezainteresovanog roditelja. Iako ovo deluje kao poželjnija varijanta u odnosu na prethodnu, nije tako.

Ova vrsta roditelja ne pokazuje preterano interesovanje za ono što se u igraonici dešava. Mahom se fokusiraju na razgovore ili svoje poslove tokom trajanja rođendana. To može biti dobro, jer pokazuje detetu da mu veruje i da ne mora da ga nadgleda.

Međutim, u slučaju da je njegovo dete to koje stvari probleme u grupi, nezainteresovanost može da oteža rešavanje konflikta.

Ako roditelj ne pokaže zainteresovanost, dete to može protumačiti kao ,,zeleno svetlo” da nastavi sa određenim ponašanjem.

U slučaju da dete ugrožava ostatak grupe na bilo koji način, obavezno upozorite slavljenikove roditelje. Ako primetite neobično ponašanje prema određenoj deci, i to ponašanje ima potencijala da bude preteće, obavezno reagujte.

Animator ne sme da zaboravi zabavu!

Pored svih poteškoća, posao animatora je dinamičan i zanimljiv. Ponesite osmehe na posao i ti osmesi će vam se i vratiti.

Deca su nepresušni izvor zabave i inspiracije, ali i ljubavi i razumevanja. U svakoj grupi ćete naići na dete sa kojim ćete se razumeti i istinski sprijateljiti.

Iznenadiće vas britkošću i oštroumnošću, samo ako im date šansu. Deca su mali ljudi, tako ih i tretirajmo.

Preporučujemo da pročitate:

Slično

Back to top button