ReceptiNapici

ČIST HEDONIZAM: Slaganje vina i hrane

Pred nama su praznici i mnogi jedva čekaju da se opuste sa porodicom uz dobru klopu i vino.

Osim za praznike u vinu se uživa svaki dan, a najbolje je kad se uklopi sa određenom hranom.

Postoji neka tajna veza u kombinovanju vina i hrane, ali sve zavisi kako će naša čula mirisa i ukusa reagovati. Ipak, postoji par osnovnih pravila u spajanju ove dve stvari i neka vina su jednostavno stvorena da budu uparena sa određenom vrstom zalogaja.

BELO VINO

Svako vino može da naglasi ukus hrane i stvori vam erupciju ukusa, a isto tako može i da ga sputa i pokvari uživanje. Zato pažljivo odaberite vas savršeni spoj.

Blagi Šardone uvek ide uz nežne filete bele ribe, rakove, puter, beli luk, pastu i soseve.

Kiselija vina, kao što je Rizling, odlično idu uz slanu i masnu hranu. Naglašavaju slanoću, umanjuju osećaj masnoće, a ona sama postaju manje kisela.
Takođe, Rizling dobro ide i sa voćem i letnjim salatama.

čist hedonizam: slaganje vina i hrane
ČIST HEDONIZAM: Slaganje vina i hrane

Muskatna i desertna vina uz slanu hranu postaju manje slatka, dok sa slatkom hranom dobijaju na ukusu.

Sovinjon se odlično slaže sa dimljenom, usoljenom ribom. Odlično ide uz prženu hranu, ali i sa namirnicama poput povrća. Zbog svoje relativno veće kiselosti čini ovakva jela punijim i sjajnijim.


Ipak, treba se voditi računa o stilu sovinjona. Sveži, voćno–herbalni sovinjoni sa umerenom kompleksnošću odlično će se slagati uz sireve, pohovane tikvice, grilovano povrće, dimljenim morskim plodovima…

Kompleksniji i daleko puniji sovinjon sa snažnom aromom zahteva i jaču hranu, intenzivnijeg ukusa. Njega možete ukombinovati sa masnim sirevima, jakim kozijim ili ovčijim, morskom ribe sa limunom, kremenadlama sa roštilja, začinjenom piletinom ili ćuretinom.

Ukoliko naiđete ili ste ljubitelj starijih vina, vina koja su odležala, takav zreli sovinjon uklapajte sa plodovima mora, pastrmkom na žaru, jela sa bukovačama, piletinu sa gauda sirom, rolovanu teletinu…

Danas popularna Bagrina, vino iz Negotinske Krajine za koju meštani kažu da je kao med i mleko. Puna je aroma, osetićete miris kajsija, svežih dunja, sena, poljskog cveća. Bagrina, punog tela i sočna, odlično paše uz meke sireve sa korom, jela sa šampinjonima, pečenom piletinom, piletinom sa karijem i škampima.

čist hedonizam: slaganje vina i hrane
ČIST HEDONIZAM: Slaganje vina i hrane

Bela Tamjanika, sladunjavog mirisa, a suvog, harmoničnog i nežnog ukusa, odlično se slaže sa morskom ribom, mesom sa belim sosevima, a najviše ukusa probudiće u vama ako je probate sa kolačima od oraha, lešnika i badema.

Šeri ili Jerez, spanska kraljica vina, odlično ide uz pečene bademe ili masline.

CRVENO VINO

Kaberne sovinjon, jedno od najpopularnijih vina, sa svojim bogatim aromama zelene paprike, višnje, šljive, vanile iz drveta, oni stariji sa aromom bibera, duvana, džema… Kaberne sa lepezom aroma i prepun tanina, odlično se slaže uz crvena mesa, grilovano povrće, grilovane pečurke, gulaše, ragu, hranom gorkog ukusa, orašastim plodovima i tamnom čokoladom.

Merlo gledajte da sparite sa pastom i vegetarijanskim jelima.

Širaz sa teškim, masnim jelima i jelima sa ukusom belog luka, najbolje će probuditi vaša čula i osetićete sve prave arome ovog vina.

vino
ČIST HEDONIZAM: Slaganje vina i hrane

Pino noar ili crni burgundac, sa nešto suptilnijom taninskom strukturom od kabernea, slaže se odlično lososom, pečurkama, pačetinom, pečena govedina, svinjsko meso sa krompirom, koziji sir. Od slatkiša najviše čula ćete probuditi ako ga uparite sa jagodama i čokoladom.

Game (Gamay), snažnog i punog ukusa, sa nešto nižim nivoom tanina od kabernea, idealno je upariti ga sa crvenim kuvanim mesom, pilećim ili ribljim paprikašem, podvarkom ili snažnim prevrelim sirevima.

Crna Tamjanika, kraljica Istočne Srbije, meka i nežna kao devojačka duša. Lepršavo vino bogato mirisima poljskog cveća, ruže i bosiljka. Hrskave kiseline i muskatna aroma daju ovom vinu posebnu draž.

Gastonomi je preporučuju sa mesnatim predjelima, ribom na roštilju, prasećim pečenjem, a najbolje uz čokoladne voćne dezerte. Sa dezertom ćete osetiti pravu erupciju ukusa.

Začinjak, još jedna stara sorta iz rajačkog vinogorja, gotovo izumrla, retka u nabavci, ali sjajno vino, bogatih aroma i pitkog ukusa. Preporučuje se uz crveno meso, pršut, šunku i jela pikantnog ukusa. Takođe, uz masne, zrele sireve.

vino
ČIST HEDONIZAM: Slaganje vina i hrane

Naravno, postoji još mnogo sorti grožđa i vrsti vina i teško je opisati svako ponaosob. Najbolje je slediti pet zlatnih pravila koja važe kod uparivanja vina i hrane.

PET ZLATNIH PRAVILA KOJIH SE TREBA DRŽATI

  • Uz dezert služite slatko vino
  • Boju vina gledajte da uklapate sa bojom mesa
  • Vina koja odušu zemljanim aromama dobro se kombinuju sa povrćem
  • Uz salatu kombinovati vino sa izraženijim kiselinama
  • Bogati mesni obroci neutralizuju vina s jakim taninima

Slično

Back to top button