Putovanja

Venecija ~ nekoliko saveta pre putovanja

Jedno od najposebnijih mesta na planeti koje se izdvaja po jedinstvenoj arhitekturi i umetnosti koja se nalazi na svakom koraku je Venecija. Prelepa Venecija je do sada bila predmet pevanja mnogih svetskih pesnika, ali i svedok najromantičnijih ljubavnih priča. Putovanje u Veneciju nije događaj koji se često ponavlja zbog toga vreme provedeno u ovom italijanskom gradu treba biti ispunjeno na pravi način. Uz nekoliko saveta za posetu Veneciji i dobrog raspoloženja budite sigurni da će to postati vaš put iz snova.

Spremite udobnu obuću

Otmenost koju nosi Venecija uglavnom tera dame da nose elegantniju obuću. Međutim, to je prva greška koju čine turisti. Ponesite udobnu i ravnu obuću iz najmanje dva razloga. Prvi je taj što je saobraćaj u Veneciji slabo razvijet, te se svugde ide pešice, a drugi je taj što postoji toliko prelepih mesta koja vas jednostavno pozivaju da ih posetite. Sve u svemu, u Veneciji ćete mnogo šetati. Obezbedite sebi prijatan boravak.

venecija ~ nekoliko saveta pre putovanja
Venecija

Trg Svetog Marka

Trg Svetog Marka je mesto od kojeg kreću sva turistička obilaženja grada. Za ovaj trg kažu da je jedan od najlepših trgova na svetu. Upravo na tom mestu trebalo bi obavezno posetiti velelepna zdanja rocuratie Vecchie, Ala Napoleonica i Procuratie nuove, crkvu Svetog Marka. Crkva Svetog Marka obiluje prelepim mozaicima koji su od ogromnog kulturnog i istorijskog značaja. Na mestu gde se nalazi ova grandiozna crkva ranije su postojale dve crkve koje su uništene i spaljene do temelja. Upravo na ovoj lokaciji održavaju se važne ceremonije po kojima je, između ostalog, Venecija poznata.

Vožnja gondolom

Ako ste se odlučili za put u Veneciju onda obavezno morate probati i vožnju gondolom. Iskustva turista kažu da je osećaj vožnje gondolom poseban, a još lepši je kada taj trenutak delite sa voljenom osobom.

venecija ~ nekoliko saveta pre putovanja
Vožnja gondolom

Posetite Murano, Burano i Torčelo

Kada vas umori turistička gužva u gradu možete se skloniti ka zalivu i posetiti tamnošnja tri ostrva – Murano, Burano i Torčelo. Za ovu posetu najbolje bi bilo obratiti se nekoj lokalnoj turističkoj agenciji koja organizuje ovu turu. U Buranu ćete naići na jedinstveno selu u kome se pravi čipka, a na Torćelu možete videti srednjovekovne crkve i preći preko tzv. „đavoljeg mosta“. Na nekom od ovih ostrva možete kupiti i suvenire, iskustva turista kažu da su cene dosta povoljnije nego u samom gradu.

Poslušajte operu – Venecija je pravo mesto za to

Ukoliko niste nikada posetili operu – Venecija je pravo mesto za to. Poznato je da je Italija mesto gde nastaju najlepše opere. Iskoristite to kada se već nalazite u Veneciji i obiđite opersku kuću La Fenice. Takođe, u ovoj operi izvode se fantastične pozorišne predstave, pa možete između šetnji kupiti kartu za predstojeću. Budite uvereni da je to jedna od najromantičnijih stvari koju ćete pamtiti godinama nakon posete ovom velelepnom gradu.

Uzmite „blagoslov za večnu ljubav“

Pored mnogo turističkih atrakcija Venecija je grad prepun legendi. Jedna od najpoznatiji vezana je za kameno srce u ulici Sotoportego dei Preti. Za ovaj kamen vezuje se jedna ljubavna priča između sirene i ribara.

Priča ide ovako:  ribar i sirena su se zaljubili jedno u drugo, a svoju ljubav krunisali su brakom. Kao plod njihove velike ljubavi je troje dece koje su imali. Međutim, sirena je bila prokleta i povremeno se pretvarala u zmiju.  Jednom prilikom sirena pretvorena u zmiju vraćala se iz mora u njihov dom i tom prilikom ju je sreo ribar i ubio, neznajući da je to njegova sirena. Kameno srce je simbol te tragične ljubavi. Mnogi ljubavni parovi svakodnevno obilaze ovo mesto kako bi dobili blagoslov za večnu ljubav. Oni koji su sami dolaze sa nadom da će sresti osobu svoj života.

venecija ~ nekoliko saveta pre putovanja
Venecija

Degustirajte hranu

Poseta bilo kom gradu ne može proći bez degustacije njihove tradicionalne kuhinje. U Veneciji se nalazi mnogo restorana gde možete probati tradicionalna jela, ali i najlepšta italijanska vina. Turistima se obično savetuje da obilaze male restorane, koji nisu blizu luke, jer je tu hrana jeftinija, a dosta ukusnija jer se sprema polako.

Italija je zemlja koja obećava, pored prelepe Venecije možete obići i druge poznate gradove i upoznati italijansku kulturu na pravi način. Jedna od destinacija koju vredi obići je i Firenca gde možete posetiti Ufici ~ italijansku galeriju koja ostavlja bez daha.

Slično

Back to top button