Recepti

Ljubitelj ste kiselog kupusa, a imate mali špajz, ovo je rešenje ~ Kiseli kupus u tegli

Novembar je mesec kada se uveliko priprema zimnica, a za kraj te pripreme, po nekom nepisanom pravilu, uvek se ostavlja kiseli kupus. Retko koja osoba ne voli ribanac kako ga mnogi nazivaju. Pored toga što je ukusan i što se cele zime služi kao salata uz mnoga jela, a bez njega ne bismo mogli napraviti ni sarmu – nezaobilazno jelo tokom novogodišnjih praznika, ima i svoja lekovita svojstva, a o tome saznajte u nastavku teksta.

Tradicionalni kiseli kupus

Tradicionalni recept, po kojem su kiseli kupus spremale naše bake, zahteva da se kupus “kiseli” u drvenom buretu. Recept je vrlo jednostavan. U zavisnosti od veličine bureta očiste se i operu desetak glavica kupusa (moze i 3, 4, 5, sve zavisi koliko staje u buretu), a zatim se poređaju. U čistoj gazi se stavi 1 kg soli i doro zaveže. Bure se do vrha, odnosno da prelike kupus, napuni običnom hladnom vodom i na vrhu se stavi gaza sa soli. So se vremenom polako topi i dopire do glavica kupusa. Posle nekog vremena stavi preko kupusa dobro oprani kamen.

Iako zvuči vrlo jednostavno, ovaj recept retko ko danas upražnjava. Mali stanovi, još mali špajz, prosto je nemoguće držati veliko drveno bure u stanu. Iz tog razloga donosimo vam moderniji način pravljenja kiselog kupusa.

Kiseli kupus u tegli

Prema novijim receptima kiseli kupus možete pripremiti u tegli. Za jednu teglu od 1,5 kg potrebno vam je:

  • jedna veća glavica kupusa;
  • 2 kašike soli;
  • začini po želji (kim, lovor, kadulja, biber);
  • par zrna kukuruza kako bi kupus dobio žutu boju.

Kupus operite i sklonite spoljašnje listove pa isecite na sitno kao za salatu. Izribani kupus stavite u veću činiju pa posolite i dodajte začine po želji. Kada ste to uradili primetićete da kupus sam stvara vodu, sačuvajte je za nalivanje. Šakom stavljajte kupus u teglu i pritiskajte rukom. Kada napunite teglu dobro pritisnite kupus da se ne bi stvorio vazduh između, a zatim prelijte vodom koju je sam pustio.

Kiseli kupus u tegli

Teglu nemojte odmah zatvarati poklopcem, već je prekrijte krpom ili folijom. U prvih nekoliko sati (24h) pritiskajte kupus kako bi pustio još vode, ukoliko voda ne preliva kupus napravite sami: u šoljici vode pomešajte malo soli i prelijte kupus sve dok ne bude bio pod vodom.

Nakon tri dana proveravanja da li se kupus ukiselio zatvorite teglu originalnim poklopcem i sklonite je na tamnom i hladnom mestu. U degustaciji možete uživati odmah! Prijatno!

Kiseli kupus je dobar za…

Kiseli kupus ima i lekovita svojstva, a razlog je veliki broj vitamina koje sadrži. U 100 g kiselog kupusa nalazi se čak 20 g vitamina C. Odličan je za varenje i ubrzanje metabolizma. Takođe, čisti organizam od tokisna.

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button