Zdravlje

Kamen u bubregu – zašto nastaje i kako ga se rešiti?

Prisustvo kamenčića u bubrežnim kanalima je sve češća pojava. Stručni naziv ovog oboljenja je bubrežna kalkuloza, u narodu poznatija kao kamen u bubregu. Smatra se da čak 8-10% svetske populacije pati od ovog oboljenja. Stoga ne čudi što gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za ovo (često) veoma bolno stanje. Ali, šta su tačno tačno ti kamenčići?

kamen u bubregu – zašto nastaje i kako ga se rešiti?

Kamen u bubregu: šta je i kako nastaje?

Bubrežna kalkuloza definisana je kao vrlo raširen poremećaj koji se karakteriše stvaranjem bubrežnih kamenaca. 

Često se dešava da se formira jedan veliki kalkulus ili se formira nekoliko manjih kalkulusa, koji vrše opstrukciju ( začepljenje) mokraćnih puteva.

Kamence čine nagomilane mineralne soli koji nastaju u urinarnom traktu, tačnije u bubrezima. Kamenčići se sastoje od različitih supstanci kao što su oksalati, mokraćna kiselina, kalcijum, fosfati, holesterol itd. 

Ovi elementi se uglavnom nalaze u urinu u prekomernim količinama i iz tog razloga imaju tendenciju da se talože u bubrezima stvarajući čvrste kamenčiće.
kamen u bubregu
Kamen u bubregu može prouzrokovati snažan bol u svakodnevnom životu.

Šta izaziva stvaranje kamenaca?

Kamenac može da stvori nekoliko uzročnika.

Na prvom mestu je, ipak, genetika. No, nije samo genetika “krivac”. Sedeći način života i neadekvatna, neuravnotežena ishrana, pored genetske predispozicije, olakšavaju početak ovog kliničkog stanja.

U nekim slučajevima, kamen u bubregu povezan je sa različitim poremećajima (ali koji ima neke sličnosti) koji se naziva renella. Zajedničko je svakako prisustvo aglomerata u bubregu. Međutim, u ovom drugom slučaju kamen je u obliku malih zrna uporedivih sa peskom (kristali). Ova mikroskopska tela mogu se lakše ukloniti iz tela. 

Suprotno tome, bubrežni kamen ima veću veličinu (i promenjivu u zavisnosti od slučaja) i stoga može biti teško eliminisati ga.

Druga analogija između kamena u bubregu i šljunka je prisustvo takozvane bubrežne kolike.  Ovi bolovi značajnog intenziteta na važan način uključuju područje urinarnog trakta i bubrega. U nekim slučajevima intenzitet bola se poništava. Ipak, čak i u ovom slučaju, zdrav način života i pravilna i uravnotežena ishrana mogu efikasno sprečiti nastanak ovog poremećaja (kada to ne diktiraju genetski faktori).

Koji su simptomi bubrežne kalkuloze?

Simptomi su vrlo uočljivi. Znaci bolesti mogu biti vezani za urinarni trakt – bol prilikom mokrenja, bubrežne kolike, otežano mokrenje, krv u stolici, ali simptomi takođe mogu biti i opšti – mučnina, znojenje, bledilo….

Kako se leči bubrežna kolika?

Teži oblici se leče hirurški. Lakši se mogu korigovati životnim navikama i primenom određenih lekova. Međutim, postoje i prirodni lekovi koji su jednako efikasni kao i farmaceutski.

Kao što smo već videli, kamen u bubrezima može nastati usled genetske predispozicije ili nezdravog načina života.

U slučaju kamenaca uzrokovanim nezdravim životnim navikama sprečavanje ili ublažavanje simptoma neophodno je promeniti način ishrane.
 • Posebno će biti neophodno izbaciti iz ishrane svu prženu hranu, hranu bogatu mastima kao što su puter ili ulje, slatkiši, čokolada, posebno slana ili začinjena hrana, meso i neke vrste ribe, alkohol, gazirana i slatka pića…
 • Iz ishrane je neophodno ukloniti i svu hranu koju je teško svariti, poput kafe, čaja i voćnih sokova, jer su bogati kalcijum-oksalatom (posebno onom koja sadrži visok procenat šećera), ali i meso bogato aminokiselina metionin. 
kamen
 • Takođe je poželjno izbegavati : spanać, repu, krompir, soju i orašaste plodove, hranu bogatu oksalatom, kivijem i jagodama, jer su bogati kalcijum-oksalatom. Takođe, isto je i sa suvim voćem, plodovima mora, inćunima, sardinama i divljači, bogatim purinima.
 • Suprotno tome, prvi koristan savet za sprečavanje (i u nekim slučajevima ublažavanje nelagodnosti povezane sa prisustvom bubrežnih kamenaca) je povećan unos vode. Ovo će olakšati izbacivanje kamenja i štetnih materija iz organizma. 
 • Drugo, da bi se sprečilo i lečilo prisustvo kamenaca u bubrezima, preporučuje se uzimanje mahunarki da bi se zamenili svi proteini životinjskog porekla, da bi se voće i povrće u velikim količinama integrisalo u nečiju hranu, da se daje prednost celokupnoj hrani bogatoj vlaknima : celeru, šargarepi, artičoki. , peršunu, koprivi i komorači.

Da bi se ublažili bolni simptomi i nelagodnost povezani sa prisustvom bubrežnih kamenaca, preporučuju se čajevi od sledećih prirodnih lekova:

kamen u bubregu – zašto nastaje i kako ga se rešiti?
Kamilica se pokazala kao dobar saveznik u borbi protiv bubrežnog kamenca.
 • bilo koja diuretička biljka (borovnica,kukuruzna svila,močvarna preslica…)
 • breza
 • maslačak
 • korov
 • zečji trn
 • zlatica
 • kamilica

Kamen u bubregu i prevencija: šta treba uraditi

Oni koji su svesni da su genetski predisponirani za razvoj bubrežnih kamenaca ili su u prošlosti patili od njih, trebalo bi da redovno odlaze lekaru na periodične preglede i posebno obraćaju pažnju na svoj način života, ishranu, količinu vode koja se uzima dnevno, na bavljenje sportom a moguće i za eliminisanje pušenja i ograničavanje konzumacije alkohola.

Imajte na umu nekoliko jednostavnih pravila kako biste sprečili pojavu kamenaca u bubrezima:
 • Prvo je poželjno izbegavati bogate obroke preferirajući male porcije (zdrave hrane). 
 • Takođe je neophodno održavati aktivan i dinamičan način života, izbegavajući dugotrajno sedenje i redovno bavljenje sportom. Trideset minuta hodanja dnevno može biti dovoljno.
 • Saveti lekara često uključuju uzimanje dva litra vode dnevno zajedno sa diuretičkim biljnim čajevima koji takođe mogu sprečiti nastanak bubrežnih kamenaca i nakupina. Izbegavajte slatke,zašećerene napitke poput sokova, kafe, energetskih pića…
 • Takođe je poželjno da se neprestano bavite sportskim aktivnostima kako biste održali telo zdravim i stimulisali prirodno uklanjanje nepotrebnih materija iz tela putem uriniranja, izbegavajući nakupljanje urina odgovornog za kamenje u bubrezima. 
 • Specijalisti često podsećaju svoje pacijente da stres, kao i loš broj sati sna i dijeta bogata masnom, slatkom hranom i alkoholom, pospešuju pojavu bubrežnih kamenaca.
 • Konačno, pravilna i stalna intimna higijena omogućava smanjenje šansi za infekcije urinarnog trakta. Čak i ovo poslednje, u mnogim slučajevima, može biti uzrok bubrežnih kamenaca.

Savet : Pravilna ishrana, unošenje najmanje 2l vode dnevno, fizička aktivnost i redukcija stresa mogu pomoći u prevenciji i lečenju lakših oblika bubrežne kalkuloze. U slučaju prisustva ozbiljnijih simptoma (konstantno krvarenje, teški i hronični bolovi) potrebno je najpre obratiti se lekaru.

kamen

*Članak je informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za medicinsku pomoć!*

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button