Gradjevinarstvo

Kako urediti baštu (vrt)?

Da li ste znali da stvaranje moderne i lepe bašte ne mora da košta mnogo? Mnogima je san da imaju veliku i lepo dizajniranu baštu, gde bi provodili vreme i uzivali.  Predstavljamo nekoliko načina koja će vam pomoći da vašu baštu uredibe brzo, lako i jeftino. Sve što je potrebno za početak jeste prostor za baštu i vaša kreativnost.

Na samom početku pokušajte da stvorite sliku o tome kako biste voleli da vaša bašta izgleda. Pripremite potreban materijal. Ukoliko određeni deo dvorišta ima neiskorišćeno tlo  možete zasaditi biljke koje će opstati tokom cele godine ( zimzeleno ukrasno drveće, zimsko cveće, ukrasna trava).

Vaša bašta može da miriše prelepo ako u okviru svog kutka zasadite majčinu dušicu, mentu ili neko drugo bilje koje ima intezivan miris, lako je za održavanje, hrani zemlju i opstaje dugo na tlu.

bašte
Kako urediti baštu (vrt)?

Saksije jesu sastavni deo svake bašte. Da li svake sezone morate da kupujete nove saksije? Ne, dovoljno je da budemo kreativni  i napravimo sami potrebne saksije. Iskoristite stare činije, tegle, šolje, gume od auta… Dajte novu svrhu predmetima iz domaćinstva. 

Sve ostale predmete koji se nalaze u bašti možete ukrasiti. Kupite silikonske mušeme kojima možete obložiti stolice i sto.   Izaberite mušeme koje su moderne i atraktivne. Stare saksije obojite farbama  za drvo.  Farbe  đovog tipa možete naći u svim farbarama po jako povoljnim cenama. Još jedan od načina da osvežite stare saksije jeste da ih omotate ukrasnim papirom. Ukrasni papir sadrži različite dezene tako da će vaše saksije biti različite.

KAKO ZASADITI CVEĆE

Cveće može da oplemeni vašu baštu i uvek budi lepa osećanja u nama.  Cveće možete kupiti u rasadniku, cvećari, poljoprivrednoj prodavnici. Odabir vrste cveća je prvi korak koji morate uraditi.

Lista cveća koje najčešće krasi naše bašte:

 • Ruže,
 • Karanfil,
 • Dan i noć,
 • Ljubičice,
 • Muškatle,
 • Petunije,
 • Orhideje  itd.

Kako bi vaš vrt izgledao lepo i cvetno tokom cele godine tj. u svim godišnjim dobima onda izaberite takvu kombinaciju cveća da u svakom godišnjem dobu imate lepe cvetove u bašti. Npr. u proleće cvetaju Lale i Zumbuli, u leto Ruže, Muškatle, Lepi Jovan, Suncokretii sl. Na jesen cvetaju Hrizanteme, a zimi vaš vrt mogu ukrašavati zimzelena drva ili ukrasne trave.

U vašoj bašti možete zasaditi i biljke od kojih možete kuvati čaj tokom zime.

Lekovito cveće:

 1. Maslačak – maslačak je cvet koji nam daje jestive listove, lekovito dejstvo maslačka jeste održavanje jetre, kontroliše nivo šećera. Suvi maslačak nam daje čaj kvalitetnog dejstva. Cvetovi maslačka su žute boje i cvetaju tokom leta.
 • Kamilica – tradicionalna biljka koja bašte čini lepšim. Lekovita dejstva čaja kamilice se odnose na ublažavanje stresa. Cvetovi kamilice mogu tokom većeg dela leta ukrašavati vaš vrt.
bašte
Kako urediti baštu (vrt)?
 • Lavanda – cvet veoma opojnog mirisa. Najčešće se koristi za lečenje upala grla i sinusa. Ima prelepe cvetove i veoma je laka za održavanje. Lavanda se koristi protiv lečenja peruti, ali najviše od svega, miris lavande u vrtu donosi opuštanje od stresa.
 • Aloja vera – biljka koja deluje na različite bolesti. Pored toga što je jako korisna u lečenju infekcija, pojačanja imunog sistema pomaže da pročisti zemljište i na taj način štiti vašu baštu.

Uz pravilan odabir zemljišta potrebno je izabrati veće saksije kako bi biljka mogla da se širi. Kada poraste biljku možete presaditi u baštenskom tlu. Kako bi se biljka zaštitila od mraza moramo je držati na sobnoj temperaturi, sve do momenta kada će postati dovoljno velika da se prebaci u baštu.

Kada ste biljke i cveće zasadili, vreme je da ih štitite, održavate i negujete kako bi bujale i dale raskošne plodove i lepotu. Svakodnevno zalivanje biljaka je osnova za opstanak. Biljke, kao i druga živa bića, mogu biti pogođene bolestima, zato morate koristiti preventivne materije za zaštitu biljaka od parazita.

Osim sredstva za tretiranje i pravilo gajenje biljaka, moramo čistiti korov i travu kako ne bi došlo do usporenog rasta i razvoja biljke. Jednom godišnje zamenite zemlju biljkama koje se nalaze u saksijama.

Nadamo su vam naši saveti pomogli i dali nove ideje za uređenje vaše bašte. Možda jednoga dana ljubav prema uređenju  obične bašte za uživanje izraste u ideju da se bavite poljoprivredom i otkrijete nova zanimanja.

Back to top button