Sport

Kako poboljšati brzinu udarca: Saveti za borilačke veštine

Svi mi ponekad maštamo o tome da možemo jako i brzo da udarimo protivnika, bez obzira o kom sportu se radi, da li o boksu, džiudžicu ili nekom trećem borilačkom sportu. Volimo da vidimo kada akcioni heroj u filmu brzinom munje pobeđuje svoje protivnike, i svako od nas želi da ima isti takav talenat. Da li je moguće poboljšati brzinu udarca? Naravno, ali za to je potrebno dosta želje, truda i volje. Dobra vest je da je to moguće bez obzira da li ste početnik ili ne. Loša vest je da ne postoji brzi način da poboljšate brzinu svog udarca, na tome treba da radite duže vreme, sedmicama, pa čak i mesecima.

Načini za poboljšanje udaraca

sparingovanje
Kako poboljšati brzinu udarca: Saveti za borilačke veštine

Povećanja snage i brzine udarca može se dostići postići treningom snage i brzine u isto vreme. Takođe, postoji i specifična metoda koja vam može pružiti način da povećate brzinu udarca a to je sparingovanje. Nađite partnera za sparingovanje i iz dana u dan će vaša brzina biti efikasnija i efektivnija. Umesto sparing partnera, možete nabaviti vreću za udaranje ili viseću vreću sa plafona. Pomerajte telo levo desno i neka vam vreća bude zamena za protivnika. Izbegavajte džak pomerajući noge brzo dok zadajete udarce obema rukama naizmenično. Dok se džak ljulja prema vama, izbegavajte ga pokretima nazad i napred. Nastavite tako dok ustalite ritam i iz dana u dan bićete sve brži. 

preskakanje-konopca
Kako poboljšati brzinu udarca: Saveti za borilačke veštine

Da biste poboljšali brzinu, izvodite sprint i preskačite konopac. Preskakanje konopca dovešće do bolje fleksibilnosti i razvoju mišića, utiče na brza mišićna vlakna u gornjem delu tela, ramenima i leđima. Brzo podižite kolena istovremeno održavajući ravnotežu. Uključite intervalni sprint kako bi bili brži u globalu, naizmenično sprintanje na odlična metoda za to. 

Boksovanje sa svojom senkom 

Zamislite da boksujete i da je ispred vas protivnik, vaša sopstvena senka. Vaš cilj je da ga pobedite i to udarcem koji je brži od vašeg običnog udarca. Na ovaj način radite na svom ubrzanju, na svojoj tehnici i vežbajući brzinu. Zadajte kratke udarce, levi i desni aperkat sa krošeom, i trudite se da iz treninga u trening povećavate svoju brzinu. Ovaj način vežbanja će vam pomoći da ostvarite svoj cilj. Kako vreme bude prolazilo, u trening možete da ubacite i lagane tegove za ruke i noge. Nakon par sedmica, videćete da je vaš udarac brži. 

Brzina udarca dovodi do boljih rezultata

Ljudi, bez obzira na pol, vole brzinu. Borci koji mogu da nanesu više udaraca od protivnika obično pobeđuju pre ili kasnije. Ne treba da imate urođeni talent za brzinu, potrebno je samo da vežbate u da treningom razvijate brze ruke. Potrebno je određeno vreme za to. U isto vreme morate da radite na svom fokusu i na svojoj snazi. Morate da mislite brzo ali da u isto vreme budete relaksirani. Sve počinje u glavi a završava se boljim treningom. Ne razmišljajte o tome da nećete uspeti, morate da budete pozitivni. 

Trening tegovima

tegovi
Kako poboljšati brzinu udarca: Saveti za borilačke veštine

Ono na čemu treba da radite i što treba da bude vaš cilj je eksplozivna snaga. To je sposobnost osobe da reaguje brzo i da ima maksimalno ubrzanje ruku ili nogu u najvažnijem trenutku. Eksplozivna snaga se najviše odnosi na brzinu udarca ali se može odnositi i na bolji skok, bolje i brže trčanje ili čak i bacanje. Eksplozivna snaga je kombinacija brzine i sile prilikom određenih pokreta. Kako bi povećali eksplozivnu snagu morate da radite na jačini celog tela. Trening tegovima je jedan od načina za to. 

Da bi imali kvalitetan trening tegovima morate da imate jasan program. Cilj vam je već poznat, to je poboljšanje brzine udarca. Klasični treninzi snage obuhvataju rad sa velikim težinama, ali da bi bili brži morate da radite i na fleksibilnosti, agilnosti i sposobnosti da reagujete brzo. Zbog toga je najbolje rešenje da kombinujete trening snage sa aerobnim treningom i treningom brzine. Bitno je samo da rasporedite treninge tokom nedelje i da dozvolite telu da se odmori, uz adekvatnu ishranu i dovoljno sna. Ukoliko ishrana ne isprati jak trening, to može biti kontraproduktivno, može dovesti čak i do lošijih rezultata i da pada energije pa čak i do pada motivacije. 

brzina udarca aerobni-trening
Kako poboljšati brzinu udarca: Saveti za borilačke veštine

Probajte ovaj trening koji će vam biti od pomoći.

Stanite pravo, nemojte kriviti leđa. Uzmi buket ili bar sa debelim vratom. Ruke treba slobodno spustiti duž tela. Proširite dlanove napolje. Zatim, brzim kretenom, koristeći inerciju, bacite sportsku opremu na ramena. Popravite ovu poziciju dve ili tri sekunde. Sada polako spustite šipku nadole, dok se ne spoje levi i desni lakat. 

Radite sklekove na pesnicama. Legnite na mekanu podlogu sa ispravljenim leđima. Savijajte se sporo ali pravilno. Isprižite obe ruke u laktovima u isto vreme uz istovremeno spuštanje i podizanje tela. Kada grudi stignu do poda, eksplozivno se podignite u suprotnom pravcu. Ukoliko osetite bol u zglobovima, koristite ručke. Sklekove možete da radite i na podlozi, kako biste izbegli povrede šake, ruke i zglobova.

Uzmite malu gumenu loptu i držite je čvrsto u šaci. Stiskajte je što je jače moguće. Pokušajte da date sve od sebe iz dana u dan. Prvo vežbajte sa jednom pa sa drugom šakom. Vežbajte svaki dan, u svakom slobodnom trenutku.

U teretani vežbajte sa šipkom sa širokim hvatom. Uvek stojite ravno kako bi izbegli povredu. Polako radite pregib rukama podižući šipku ispred sebe. Uradite istu vežbu sa ispravljenim rukama. Kukovi moraju biti zaključani prilikom podizanja šipke. Zatim polako spustite šipku skroz na pod. To je vežba za jačanje donjeg dela leđa. Uradite oko šest ponavljanja sa maksimalnom težinom koju možete da izdržite. Jednim rukom držite šipku a druga ruka neka vam bude slobodna. Uradite barem šest ponavljanja sa maksimalnom težinom sa obe ruke pojedinačno. 

brzina udarca teretana
Kako poboljšati brzinu udarca: Saveti za borilačke veštine

Koristite za treniranje trake sa otporom kako bi postigli svoj cilj. Držite traku dok lagano savijte noge i prelazite sa jednog zgloba na drugi. Pokušajte da ostanete što duže u ovom položaju. Prilikom svakog treninga povećajte otpor ili vreme tokom kojeg možete da izdržite ovaj tempo. Postoji mnogo načina da unapredite vaš trening, to ne mora samo povećanjem težine. Ukoliko smatrate da vam je trening previše lagan i da nema stimulacije mišića, povećajte broj ponavljanja, povećajte broj serija ili smanjite pauzu između dve serije. Mišić ne zna koliko kilograma dižete, mišić samo ima refleks da reaguje na stimulaciju rastom i dodatnim opterećenjem. To morate da shvatite pre nego što počnete sa bilo kojim treningom, a osamdeset posto rezultata zavisi od ishrane. Ishrana mora da bude u skladu sa vašim dnevnim potrebama i dnevnom potrošnjom. 

Zaključak

Ako ste se pitali kako poboljšati brzinu udarca, nadamo se da smo vam ovim savetima odgovorili na to pitanje. Pokušajte barem jednu od ovih metoda za početak, nećete se pokajati. Možda vam neće svi ovi saveti pomoći, možda će vam neki savet pomoći više, neki manje, ali ne odustajte iako ne vidite rezultate nakon nekoliko dana, to sve zavisi od osobe do osobe. Postoje osobe koje bolje reaguju na jedan vid treninga, neke osobe reaguju na neku drugu vrstu treninga, pokušajte neke od njih i nećete se pokajati. 

Kao što možete da vidite, moguće je uz dobar trening da poboljšate brzinu udarca. Možete da se odlučite za jedan ili više metoda treninga. To može biti uz pomoć elastične trake, treninga sa džakom ili pliometrijom. Rad na eksplozivnosti i jačini udaraca poboljšaće vam rad ruku i nakon nekog vremena bićete sve bolji i bolji.

Slično

Back to top button