Koža, kosa, noktiLepotaReceptiZdravlje

Maskne ~ kako se boriti protiv bubuljica koje izaziva maska?

Ne, niste pogrešno pročitali. ,,Maskne” je izraz koji je nastao kominacijom reči ,,maska” i ,,akne”. Pokušava da sugeriše na nov tip iritatora, odnosno, prouzrokovača bubuljica. Kako nastaju, šta utiče na njihovo širenje i kako ih se rešiti, pogledajte u nastavku.

Sa ciljem da se suzbije pandemija koja traje već neko vreme, maske postaju sastavni deo naših života i outfita. Bez obzira na to da li nosite obične, hirurške, ili pak pamučne i šarene, bez njih više nema funkcionisanja na dnevnom nivou. U slučaju da ste prisiljeni da ih nosite više od nekoliko sati dnevno (radite sa ljudima, radite u visokozaraznom okruženju), lako ćete uočiti sve negativne strane po vašu kožu.

maskne

Maskne i akne nisu isto

Prvo što je važno na putu ka izlečenju maskni je uočiti razliku između maskni i akni. Pod terminom ,,maskne” podrazumevaju se sva potencijalna već postojeća oboljenja kože, koja nošenje maske može dodatno pogoršati. Maskne mogu i prouzrokovati određene poteškoće i kod neproblematične kože.

Maskne mogu prouzrokovati ili ,,rasplamsati” već postojeća stanja, kao što su:

  • rozacea
  • kontaktni dermatitits
  • bubuljice
  • folikulitis

Kako maskne utiču na kožu?

Na licu, zbog stalne izloženosti spoljašnjem svetu, prljavom vazduhu i rukama, već postoje bakterije. Tokom dana se u porama sakuplja sav taj nečisti sadržaj, pomešan sa prirodnim uljima koja stvara koža. Prilikom disanja, vazduh iz usta delimično ostane zarobljen unutar maske, što obezbeđuje konstantno vlažno okruženje, a samim tim i pogodno tlo za razvoj bakterija. Već postojeće bakterije na licu se tako još više i brže razmnožavaju. Znojenje, materijal maski i dugoročnost nošenja maske u tom procesu nimalo nisu od pomoći.

Takođe, lako možete uočiti da vam se područje koje je pokriveno maskom brže i više masti nego inače. To može biti znak da vam ne odgovara materijal maske, kao i to da vam je koža dehidrirana.

Dehidrirana ili masna koža

Česta greška je pomisliti da je dehidrirana koža jednako masna koža. Naime, nekada se koža pojačano masti kao znak i pokazatelj dehidriranosti. Koža dobija signal da je područje isušeno i masno i pogrešno reaguje lučeći još više sebuma.

Jedan od prvih znakova da vam je narušena prirodna zaštitna barijera kože je ljuspanje određenih delova lica. Osećaj zatezanja kože lica, njeno perutanje i svrab pokazuju da vam je zaštitna barijera kompromitovana. Tada počinje pojačano lučenje sebuma, da bi se nadomestila prirodna vlažnost kože.

Sledeći pokazatelj, ako već niste ustanovili da vam koža šalje signale da joj nešto ne odgovara, je pojava crvenkastih izraslina na licu, poput potkožnih bubuljica. To je znak da su pore počele da se zapušavaju i da je koža prljavija nego inače. Ove izrasline nemojte dirati. Za razliku od potkožnih bubuljica, one neće doći u stanje zrelosti koje će omogućiti njihovo bezbedno otklanjanje. Ove izrasline su, u većini slučajeva prazne i bez sadržaja.

Brzo širenje ovih izraslina može postati izuzetno neprijatno. One mogu biti izuzetno bolne, uticati na samopouzdanje, svrbeti, izazvati osip, ali i preći u hroničan problem sa aknama.

S obzirom na to da je nošenje maski neophodnost koju ćemo morati da praktikujemo još neko vreme, ne bi bilo loše da vidite na koji način treba pristupiti borbi protiv maskni, i, još važnije, sprečiti njihovo pojavljivanje i širenje.

Kako sprečiti maskne

Prevencija maskni se sastoji iz nekoliko koraka. Ako želite da održite lep i čist ten, neophodno je redovno sprovoditi adekvatnu negu lica. Ona treba da se sastoji iz nekoliko ključnih poteza. Pre svega, važno je da:

maskne
Svilene maske koštaju oko 2000 dinara

Izbegavate nošenje šminke: nekada se ovaj zahtev čini nemogućim. Zapravo, pojedini ljudi uočavaju da im bubuljice i akne izbijaju nakon što prestanu da se šminkaju. To je zato što je koža preopterećena prljavštinom (koliko god da se trudimo, šminka nikada ne može da se skine do kraja), i prodiše tek nakon što prestanemo da je gušimo. Kada su u pitanju maske, njihovo nošenje preko pudera, bronzera i ostalih proizvoda dovodi do dodatnog zapušavanja pora.

Menjate masku: najgora stvar koju možete da uradite svom licu je da ne menjate hiruršku maku redovno. Takođe, čest je slučaj da ove maske sadrže određene supstance koje iritiraju kožu. U slučaju da to primetite, okrenite se upotrebi pamučnih maski.

Ako ste alergični na deterdžente, pa vam pranje ovih maski izaziva iritacije ili osipe, onda vam preostaju svilene maske. One su skuplja, ali sigurnija varijanta za one sa osetljivom kožom.

Redovno čistite lice: iako je higijena lica na prvom mestu, važno je da sa prvim znacima pojave maskni pojačate pravilnu negu. Naime, ako prečesto perete i čistite lice, ono lako može dehidrirati. Zato ne bi bilo loše da, pored redovnog jutarnjeg i večernjeg čišćenja, ubacite još jedno između.

U slučaju da vašem licu prija češće umivanje, te da ste uočili da to smanjuje pojavu maskni, uvek imajte na umu da kožu lica ne treba trljati peškirom, već nežno utapkati ostatke vode.

Ne koristite grube tonike: da ne biste doveli do dehidratacije, izbegavajte grube pilinge, tonere, klenzere, sve što svojom čvrstom ili jakom strukturom može da naruši već oštećenu barijeru kože.

maskne ~ kako se boriti protiv bubuljica koje izaziva maska?

Pojedinačna nega: neophodno je da sprečite izlazak bubuljica i izraslina. U slučaju da primetite njihovo izbijanje, potrudite se da to mesto tretirate na vreme, tako što ćete ga isušiti. Da ne biste isušili čitavu kožu lica, tretirajte samo ugroženo područje. Za ovakve situacije je najbolje koristiti kreme na bazi cinka-cinkova mast je izuzetno efikasna u isušivanju bubuljica.

Takođe, Balea ima SOS liniju proizvoda za takozvane spot tretamane (proizvodi koji se nanose samo na bubuljicu). Cena ove kreme je nepunih 300 dinara, a pokazala se dobrim saveznikom u isušivanju neželjenih bubuljica.

Oprezno sa vazelinom! Mnogi preporučuju vazelin za borbu protiv maskni. Naime, on se, nakon hidratacije lica, koristi kao korak pre stavljanja maske. Na taj način se omogućava održavanje vlažnosti kože. Međutim, mnogim ljudima sam vazelin može začepiti pore i prouzrokovati sitne bubuljice. Zato je neophodno da prvo ispitate da li vama i vašoj koži određeni proizvod zaista odgovara, pre nego što pređe u rutinu.

Savet dermatologa: savet jednog od najpoznatijih svetskih dermatologa, dr Sandre Li (poznatije kao Dr Pimple Popper), je da unutrašnjost maske pre nošenja naprskate sprejom koji u sebi sadrži salicilnu kiselinu.

maskne ~ kako se boriti protiv bubuljica koje izaziva maska?

*Članak je informativnog karaktera i nije zamena za lekarsku ili dermatološku pomoć.*

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button